«Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, κανένα αξιόπιστο και επίσημο μέτρο καταγραφής απώλειας των κρατήσεων, αλλά και οι όποιες μειώσεις υπάρχουν, λόγω των ημερών, μόλις επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς, μπορούν να αποκατασταθούν» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλ. Κουντουρά, χωρίς να διευκρινίζει πώς θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε φυσιολογικούς ρυθμούς με ένα τραπεζικό σύστημα που έχει υποστεί αφαίμαξη.
Στο ζήτημα των κρατήσεων αναφέρεται και ο ΗΑΤΤΑ (Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων), ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ο μαζικός τουρισμός δεν έχει δεχτεί ουσιαστικές ακυρώσεις και όλα τα προγράμματα εκτελούνται κανονικά, με μεμονωμένες περιπτώσεις ακυρώσεων, οι οποίες όμως δεν μπορούν να επηρεάσουν τα συνολικά μεγέθη του τουρισμού. Εκπρόσωποι του ΗΑΤΤΑ κάνουν έκκληση για ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και ομοψυχία. Από την άλλη, οι τουρίστες που καταφθάνουν στη χώρα ενημερώνονται ότι πρέπει να έχουν μαζί τους μετρητά, και κυρίως χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας. Η Αθήνα φαίνεται ότι έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα καθώς εδώ και μία διετία παρουσιάζει σημαντικά ανοδική πορεία.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης επικαλούμενος στοιχεία από τις τουριστικές (κυρίως αεροπορικές) κρατήσεις του συστήματος Amadeus, επεσήμανε ότι υπάρχει απότομη πτώση, «η οποία όμως θεωρείται ακόμη αναστρέψιμη». Σύμφωνα με τα ημερήσια στοιχεία κάθε μέρα που περνά το χάσμα σε σχέση με πέρσι βαθαίνει. Για τις 27 Ιουνίου η μεταβολή σε σύγκριση με την ίδια ημέρα πέρυσι έδειχνε οριακή αύξηση 1% για το σύνολο, -5% για την Αθήνα και 6% για την περιφέρεια. Δυσμενέστερη ήταν η εικόνα για τις 28 Ιουνίου με πτώση, σε ετήσια βάση κατά 17% στο σύνολο, 23% για την Αθήνα και 10% για την περιφέρεια, ενώ για τις 29 Ιουνίου η πτώση σε σύγκριση με πέρυσι ήταν στο -21% για το σύνολο, στο 27% για την Αθήνα και 14% για την περιφέρεια. Η χειρότερη ημέρα ήταν η 30η Ιουνίου με πτώση κατά 30% στο σύνολο, 36% για την Αθήνα και 23% για την περιφέρεια.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ΚΤΕΛ, φορτηγά
Τα λεωφορεία από τον Κηφισό αναχωρούν προς το παρόν κανονικά για όλους τους προορισμούς ωστόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΚΤΕΛ Σοφοκλής Φάτσιος προειδοποιεί για ενδεχόμενα προβλήματα στην εκτέλεση των δρομολογίων από την προσεχή Τρίτη.
«Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα. Με 60 ευρώ ημερησίως δεν μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα για των μεταφορέων για καύσιμα, διόδια και ακτοπλοϊκούς ναύλους. Κανείς πλέον δεν δέχεται πίστωση και τα προβλήματα θα διογκώνονται καθώς από τα 32.000 οχήματα, τα 25.000 είναι αυτοαπασχολούμενα» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ Πέτρος Σκουληκίδης.
«Κραυγή αγωνίας» και από το Επιμελητήριο Κυκλάδων που σε ανακοίνωσή του κάνει λογο για προβλήματα τροφοδοσίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, όπως κρεατικά και φάρμακα λόγω της μη δυνατότητας πληρωμής των προμηθευτών του εξωτερικού εξαιτίας της τραπεζικής αργίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr