Ήδη η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται στο νησί για να προετοιμάσει την επίσκεψη του μετόχου της διεθνούς αλυσίδας Four Seasons, που ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και για τη διαχείριση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης. Με το τζάμπο που διαθέτει αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου, απ΄όπου θα μεταβεί στην Ελούντα. Εν τω μεταξύ οι Ελληνικές αρχές ψάχνουν να βρουν λύση στάθμευσης στο πολυτελές του αεροσκάφος, που λόγω μεγάλης κίνησης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου είναι δύσκολο να σταθμεύσει.
Σημειώνεται πως ο Αλ Ουαλίντ, που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Σαουδική Αραβία και θεωρείται ο Αραβας με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρουσία της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.
«Τα στελέχη μας στη Four Seasons είναι ήδη σε σοβαρές επαφές και συζητήσεις προκειμένου να αναλάβουμε τη διαχείριση των δύο ξενοδοχείων του Αστέρα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο άραβας κροίσος στο πρόσφατο συνέδριο του «Economist» με τίτλο «Ευρώπη και Αραβικός Κόσμος: η προοπτική επενδύσεων για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας».
Το συγκρότημα του Αστέρα τελεί υπό διαδικασία μεταβίβασης από την Εθνική Τράπεζα και το Δημόσιο σε κοινοπραξία αραβικών και τουρκικών συμφερόντων που τον Δεκέμβριο κέρδισε τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ με τίμημα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την Jermyn Street Real Estate Fund, θυγατρική της σαουδαραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners, στην οποία συμμετέχουν δύο κρατικά funds από το Αμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ, επενδυτές από οικογένειες της Μέσης Ανατολής, καθώς και ο πανίσχυρος τουρκικός όμιλος Dogus με 15%.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ο Αλ Ουαλίντ ενδιαφέρεται για ένα ακόμη παραθεριστικό ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Αττική, και συγκεκριμένα για το Grand Resort Lagonissi, που ανήκει στον ΕΟΤ, ο οποίος και το έχει μισθώσει στον Ομιλο Μαντωνανάκη. Επίσης στην Ελούντα, αναμένεται να καταλύσει στο συγκρότημα του ομίλου Μαντωνανάκη, εκεί στο Elounda Beach.
Σημειώνεται ότι ο άραβας πρίγκιπας, εξετάζει επενδυτικές ευκαιρίες στον ξενοδοχειακό τομέα και την αγορά real estate και τουρισμού. Στις 22 Αυγούστου 2013 ο Αλ Ουαλίντ είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε συναντηθεί με τον Αντ. Σαμαρά, ενώ παράλληλα ΤΑΙΠΕΔ και Invest In Greece τού είχαν παρουσιάσει κατάλογο ακινήτων και ξενοδοχείων προς παραχώρηση - πώληση. Τότε δεν είχε υπάρξει κάποια ανακοίνωση από την ελληνική πλευρά.
Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος γαλαζοαίματος
Ο 59χρονος πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ είναι ιδρυτής του κολοσσού Kingdom Holdings που μέσω αυτού επενδύει σε ξενοδοχεία, ακίνητα και μετοχές, όπως το twitter. Όπως είχαν καταγράψει τα ΝΕΑ βρίσκεται στην 32η θέση της λίστας «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με προσωπική περιουσία 20,2 δισ. δολάρια. Έχει συμμετοχή σε εταιρείες όπως η Citigroup, η Apple, η News Corporation, ενώ ιδιαίτερη αδυναμία έχει στα ξενοδοχεία. Ελέγχει μετοχικό ποσοστό στον όμιλο Four Seasons Hotels and Resorts και σε πολυτελέστατα ξενοδοχεία όπως το George V στο Παρίσι και το Savoy στο Λονδίνο. Το 2012 η επενδυτική του εταιρεία εξαγόρασε μετοχές του twitter αξίας 300 εκατ. δολαρίων, οι οποίες κοστίζουν σήμερα πάνω από 1 δισ. δολάρια. Επιπλέον, κατέχει το 80% στη Rotana, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο των media της Μέσης Ανατολής.
Το 2013, ο πρίγκιπας μήνυσε το «Forbes» με το επιχείρημα ότι η περιουσία του είναι πολύ μεγαλύτερη από 20 δισ. δολάρια καθώς επίσης ότι σε άρθρο του για τον ίδιο εμπεριείχε πολλές ανακριβείς πληροφορίες. To Βloomberg υπολογίζει την περιουσία του στα 30,9 δισ. δολάρια.
Στην προσωπική του συλλογή υπάρχουν ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα, ιδιωτικά αεροσκάφη (ένα Boeing 747, ένα Airbus 321 κι ένα Hawker Siddeley 125) καθώς και δύο σούπερ γιοτ. Το ένα είναι μήκους 85,9 μέτρων και άλλαξε πολλά χέρια μέχρι να φθάσει στα δικά του: αρχικά ανήκε στον σαουδάραβα έμπορο όπλων Αντνάν Κασόγκι κι αφού έκανε ένα κινηματογραφικό πέρασμα από την ταινία «Ποτέ μη λες ποτέ» του Τζέιμς Μποντ μεταπωλήθηκε στον σουλτάνο του Μπρουνέι, έπειτα στον Ντόναλντ Τραμπ κι όταν εκείνος χρεοκόπησε το πήρε ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ. Το δεύτερο, μήκους 173 μέτρων, το απέκτησε το 2010, έναντι 500 εκατ. δολαρίων και το ονόμασε «New Kingdom 5KR».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr