Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η μείωση είναι σχετικά περιορισμένη στα ξενοδοχεία των παραθεριστικών περιοχών της χώρας (γύρω στο 10%) και προσεγγίζει το 50% στα ξενοδοχεία πόλεων και των περιοχών, που στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό. Επίσης, οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό την ίδια περίοδο συνολικά παρουσίασαν αύξηση 2,5%, ενώ οι εσωτερικές αεροπορικές μετακινήσεις μειώθηκαν κατά 23%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την δραματική πτώση του εσωτερικού τουρισμού.
Μικρότερη διάρκεια λειτουργίας των ξενοδοχείων
Επιπλέον, την περίοδο 2008-2012 καταγράφηκε μείωση των διαθεσίμων δωματίων κατά 12% στα ξενοδοχεία διακοπών και κατά 6,3% στις πόλεις εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρξε μικρή αύξηση. Η μείωση των διαθεσίμων δωματίων δεν αποδίδεται μόνον στο κλείσιμο ή στη μη λειτουργία ξενοδοχείων, αλλά και στη μικρότερη διάρκεια λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων σε ετήσια βάση, λόγω μειωμένης πελατείας. Επίσης, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, οι αυξήσεις σε λειτουργικές δαπάνες αλλά και απρόβλεπτες επιβαρύνσεις – π.χ. έκτακτες και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, πετρέλαιο κ.λπ.- έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα οικονομικής ασφυξίας για τις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Η ΠΟΞ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ρέτσος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών κ.Στουρνάρα να υπάρξει μια ρύθμιση επιμήκυνσης στην εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων από 7 χρόνια – που είναι ο χρόνος αποπληρωμής της πλειονότητας των δανείων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων -σε 15 χρόνια, ώστε να μπορούν οι επιχειρηματίες να διευκολυνθούν στην αποπληρωμή τους. Συνολικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ο τουρισμός ως κλάδος είναι βιώσιμος, ωστόσο όσες επιχειρήσεις έχουν υψηλό δανεισμό αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης. Μάλιστα με τα νέα δεδομένα στις τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, μπορεί να εξωθηθούν ξενοδοχεία, με ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε πλειστηριασμό, με το δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι από τους πρώτους κλάδους, που θα ανακάμψουν στο «γύρισμα» της οικονομίας και, ως εκ τούτου, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος.