Όπως καταγγέλλουν μεγάλος αριθμός παράνομων πωλητών συναθροίζονται κατά μήκος της οδού Αριστοτέλους, στο ύψος της Εγνατίας, όπου βρίσκονται τα κτίρια του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης, καθώς και στην περιοχή της αγοράς Καπάνι, παρενοχλώντας και περιορίζοντας τη δυνατότητα εύκολης διέλευσης των διερχόμενων.
Το αποτέλεσμα είναι προϊόντα, αμφίβολης προέλευσης, χαμηλής ποιότητας να κατακλύζουν την εν λόγω περιοχή καθώς και άλλους εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, υπονομεύοντας με τον τρόπο αυτό τη λειτουργία των νόμιμων, στεγασμένων και υπαίθριων εμπορικών επιχειρήσεων. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, «η διαιώνιση αυτής της κατάστασης στερεί σημαντικούς πόρους από το ελληνικό δημόσιο, ενώ ενισχύει την αίσθηση εγκατάλειψης και ατιμωρησίας στο κέντρο της πόλης».
Τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή που απέστειλαν οι πρόεδροι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αναστάσιος Καπνοπώλης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ιωάννης Μασούτης και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.
«Τα επιμελητήρια της πόλης, το τελευταίο διάστημα, έχουν γίνει αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών, από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων-μελών τους, σχετικά με τη συγκέντρωση παράνομων μικροπωλητών λαθραίων καπνικών ειδών και άλλων προϊόντων γύρω από τα κτίρια του ΒΕΘ και του ΕΕΘ καθώς και στην πέριξ περιοχή. Υπάρχουν μάλιστα τουλάχιστον τέσσερις καταγεγραμμένες αιματηρές συμπλοκές στην εν λόγω περιοχή, εκ των οποίων ορισμένες ένοπλες» αναφέρεται στην επιστολή που συνυπογράφουν τα τρία επιμελητήρια.
«Η κατάσταση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά μόνον ως άκρως επικίνδυνη και προσβλητική για τη Θεσσαλονίκη, καθώς θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας και φόβου στους διερχόμενους πολίτες, αλγεινή εντύπωση στους επισκέπτες, λειτουργώντας άκρως αποτρεπτικά για την ανάπτυξη του τουρισμού, δημιουργεί ρύπανση καθώς οι μικροπωλητές επιμένουν να μη χρησιμοποιούν τους παρακείμενους κάδους αλλά να αποθέτουν τα απορρίμματά τους στα φρεάτια των υπονόμων. Εν κατακλείδι, το φαινόμενο του παραεμπορίου πλήττει την οικονομία της χώρας. Τα επιμελητήρια, ως φορείς εκπροσώπησης των νόμιμων επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, θεωρούν απαράδεκτη την κατάσταση και καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς να συντελέσουν στην απομάκρυνση των μικροπωλητών καθώς και στην πάταξη του παράνομου εμπορίου όλων των ειδών, που δεν εμπίπτουν στη νόμιμη εμπορική διάθεση», συνεχίζει η επιστολή και καταλήγει: «Στο πλαίσιο της προφανούς ανάγκης για εξάλειψη του αθέμιτου ανταγωνισμού και την αποκατάσταση της ισονομίας, μέσω της πάταξης του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου, της αποκατάστασης της υγειονομικής ομαλότητας αλλά και του αισθήματος ασφάλειας για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, ζητούμε την άμεση επέμβαση της αστυνομίας αλλά και της δημοτικής αστυνομίας. Απαιτείται διαρκής παρουσία πέριξ των οδών Εγνατία και Αριστοτέλους αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Δικαστηρίων, παράλληλα με τη διεξαγωγή ελέγχων, με στόχο την πλήρη εξάλειψη του απαράδεκτου φαινομένου της λαθρεμπορίας αλλά και κάθε ανομίας, για την πρόληψη και καταστολή κάθε εγκληματικής ενέργειας».
Αξίζει να σημειωθεί πως η επιστολή πέραν της κας Γεροβασίλη έχει αποδέκτες τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, την εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης και τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr