Το 15% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών ανέφερε πως σκόπιμα αγόρασε ένα παραποιημένο προϊόν τους τελευταίους 12 μήνες, 9 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 2013.
Στην έρευνα απάντησαν 26.555 άτομα ηλικίας από 15 ετών και πάνω σε όλη την ΕΕ των 28 κρατών-μελών, σχετικά με τις αντιλήψεις τους στη Διανοητική Ιδιοκτησία.
Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει τα συνολικά αποτελέσματα παρόμοιας μελέτης που διεξήχθη από το EUIPO το 2013.
Το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τίποτα δε μπορεί να δικαιολογήσει την αγορά των εμπορευμάτων παραποίησης/απομίμησης και το 78% πιστεύει ότι αγοράζοντας παραποιημένα προϊόντα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.
Ωστόσο η έρευνα καταδεικνύει πως φαίνεται να υπάρχει περισσότερη ανοχή για την αγορά των παραποιημένων αγαθών, ιδίως μεταξύ των νέων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, το 41% των νέων ανέφερε πως αισθάνθηκε ότι ήταν αποδεκτό να αγοράσει κάτι παραποιημένο, εάν το αρχικό προϊόν ήταν πάρα πολύ ακριβό. Τα ¾ όλων των ερωτηθέντων είπαν ότι θα σταματούσαν την αγορά παραποιημένων αγαθών, αν υπήρχαν προσιτές εναλλακτικές λύσεις.
Το 83% δήλωσε ότι προτιμά να έχει πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο μέσω νόμιμων ή εξουσιοδοτημένων υπηρεσιών/καταστημάτων, όποτε μια επιλογή είναι διαθέσιμη και το 71% αυτών παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε παράνομες πηγές, ενώ θα σταματούσε να τις χρησιμοποιεί αν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε προσιτές εναλλακτικές επιλογές.
Το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε, επίσης, ότι είχε πληρώσει για ψηφιακό περιεχόμενο από νόμιμες πηγές/σελίδες, 7 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο ποσοστό από το 2013, με το 69% να πιστεύει ότι οι νόμιμες πηγές είναι καλύτερης ποιότητας.
Μεταξύ της ηλικιακής ομάδας 15-24 ετών, το 41% δήλωσε ότι είχε πληρώσει για να αποκτήσει πρόσβαση σε περιεχόμενο από νόμιμες πηγές, δηλαδή 8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο ποσοστό από το 2013. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι οι ίδιοι εν γνώσει τους είχαν πρόσβαση σε σελίδες πειρατικού περιεχομένου δεν έχει αλλάξει από το 2013 (27% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών και 10% όλων των ερωτηθέντων).
Ωστόσο, η σύγχυση αυξάνεται σχετικά με το τι συνιστά νόμιμη πηγή. Πέρυσι, το 24% των ερωτηθέντων, πέντε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 2013, αναρωτήθηκε αν μια online πηγή ήταν νόμιμη, που καταδεικνύει μία αύξηση 41% μεταξύ των νέων.
Το 97% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι είναι σημαντικό εφευρέτες, δημιουργοί και καλλιτέχνες να μπορούν να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και να πληρώνονται για την εργασία τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr