Ωστόσο, έκρινε ότι θα του έκανε καλό να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του, προκειμένου προφανώς να αποκτήσουν τα στελέχη του ένα μπούσουλα για την ανάπτυξη επιχειρημάτων, αλλά και για να βοηθήσει στη συσπείρωση των οπαδών του. Γνωρίζοντας βέβαια από την άλλη πλευρά ότι θα έβρισκε ευκαιρία η κυβέρνηση να ξεφύγει από την όποια κριτική της ασκείται και να την στρέψει προς το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Είναι βέβαιο ότι, όπως σε κάθε περίπτωση που κάποιο κόμμα κάνει γνωστό το πρόγραμμά του, το συγκεκριμένο του ΠΑΣΟΚ έχει ταθετικά του σημεία, έχει κάποιες αρνητικά και αρκετά ασαφή. Δεν είναι αυτό το θέμα, αφού η αντιμετώπισή τους περιλαμβάνει και πολλά σημεία υποκειμενικότητας και ιδεολογίας. Το βασικό ερώτημα είναι αν ένα πρόγραμμα έχει θέσεις και στίγμα και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ έχει, αν είναι υπερασπίσιμο και εφαρμόσιμο και φαίνεται ότι είναι. Το ερώτημα έχει επίσης να κάνει με τοπρόγραμμα ενός κόμματος εξουσίας είναι διαφορετικό, ιδεολογικά, φιλοσοφικά και λειτουργικά, από το πρόγραμμα ενός άλλου κόμματος εξουσίας, αλλά και εδώ η απάντηση είναι μάλλον καταφατική.
Με τα δεδομένα αυτά, είναι σαφές ότι με το πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να στραφεί προς την κοινωνία και τις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος. Τουλάχιστον επικοινωνιακά, πέτυχε να περάσει αυτό το μήνυμα και να γίνει πιστευτό.Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ δεν φρόντισε επαρκώς να προβάλει την άλλη πλευρά, που πραγματικά ενυπάρχει στις θέσεις του, αυτήτης προώθησης της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας, της αποτελεσματικότητας, της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, της προσαρμογής της ελληνικής κοινωνίας στις νέες τεχνολογίες. Γιατίαυτή η πλευρά χρηματοδοτεί το κοινωνικό κράτοςστις ανεπτυγμένες κοινωνίες της Βόρειας Ευρώπης, στις οποίες θέλουμε να μοιάσουμε. Αλλά για να ανθίσει αυτή η πλευρά, χρειάζεται αποτελεσματικό κράτος και καλή παιδεία.
Το άλλο που πέτυχε ο κ. Γ. Παπανδρέου με την εξαγγελία του προγράμματος είναι να εμφανίσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ ως συγκροτημένη δύναμη και όχι ως σκορποχώρι. Αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνεται και η κυβέρνηση, που μάλλον ασύντακτα τοποθετήθηκε απέναντι στο Πασοκικό πρόγραμμα, αλλά το σημαντικότερο ίσως είναι ότι εκ των πραγμάτων θα περιοριστεί η άναρχη κατάσταση όλων εκείνων που έβγαιναν και έλεγαν το μακρύ τους και το κοντό τους, είτε επειδή το ένοιαζε μόνον ο εαυτός τους, είτε επειδή επεδίωκαν την υπονόμευση της ηγεσίας. Τώρα υπάρχει μπούσουλας και θέσεις και θα πρέπει να τις προβάλλουν και να τις υπερασπιστούν. Αν δεν το κάνουν, χάνουν την έξωθεν καλή μαρτυρία και δυνητικά θα υποστούν τις συνέπειες.
Η κυβέρνηση αντιμετώπισε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα ότι για την υλοποίησή του θα απαιτηθούν 10 δισεκατομμύρια ευρώ και για να βρεθούν αυτά τα λεφτά, θα πρέπει να επιβληθούν μεγάλοι φόροι.Φυσικά, δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν υποχρέωση να απαντήσουν και να πείσουν και όχι οι δημοσιογράφοι, όπως του λόγου μας. Εμείς μπορούμε όμως να παρατηρήσουμε ότικυβέρνηση θορυβήθηκε, ένοιωσε κάποια απειλή και σκέπτεται πως θα αντιδράσει. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ανατρέπεται η εικόνα και χάνει εδώ και τώρα την υπεροχή της η Νέα Δημοκρατία. Σημαίνει απλά ότι συνειδητοποιεί πως έχει απέναντί της μία συντεταγμένη δύναμη εν όψει των επόμενων εκλογών, ακόμη και αν αυτές διεξαχθούν πολύ σύντομα.
Προς το παρόν πάντως, η εκτίμηση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε να ανταπεξέλθει επιτυχώς στην πρόκληση του προγράμματος, αρκεί να υπάρξει συνέχεια με την έννοια ότι τα στελέχη του θα το προβάλουν και θα το υπερασπισθούν.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr