Οι τραπεζίτες αναμένουν με έκδηλη αγωνία την προώθηση της αξιολόγησης και μαζί των ρυθμίσεων που μπορούν να ξεμπλοκάρουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων (π.χ. τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών, την παροχή νομικής κάλυψης) ώστε να πάρουν μπρος οι μηχανές. Βέβαια, όσο «σέρνεται» η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση… όλα είναι στον αέρα.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ο κλάδος βρίσκεται επί του παρόντος εντός των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά αν το συνολικό πλαίσιο καθυστερήσει, το σύστημα εκτροχιάζεται.
Αξιολόγηση, βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και QE, αποτελούν και για τα ξένα funds και το «κλειδί» για την ανάπτυξη, όπως ειπώθηκε σε πρόσφατες επαφές στελεχών τραπεζών με αλλοδαπούς διαχειριστές κεφαλαίου.
Μόνο η επαναφορά σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης θα στηρίξει τη στρατηγική του τραπεζικού κλάδου που έχει μπροστά του ένα κρίσιμο και δύσκολο έτος, εν όψει των ευρωπαϊκών stress tests του 2018.
Μάλιστα, στελέχη του κλάδου δείχνουν προβληματισμό και για τη «βόμβα» που φέρεται να «έριξε» προ ημερών το ΔΝΤ, σε εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ότι εάν δεν υπάρξει ορθή διαχείριση και φυσικά μείωση των κόκκινων δανείων, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν μία ακόμη ανακεφαλαιοποίηση το ύψος της οποίας τοποθετεί στα 10 δισ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπίσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 60% των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντάσσεται στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και εξ αυτών, το 26% είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, ποσοστό επίσης 26% είναι αβέβαιης είσπραξης ή σε καθυστέρηση για διάστημα μικρότερο των 90 ημερών και το 48% είναι καταγγελμένες απαιτήσεις.
Το ποσό των NPEs στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι άνω του 67% και εξ αυτών, με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, το 30% είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, το 15% είναι αβέβαιης είσπραξης ή σε καθυστέρηση για διάστημα μικρότερο των 90 ημερών και το 55% είναι καταγγελμένες απαιτήσεις.
Στις μεγάλες επιχειρήσεις το 30% κατατάσσεται στα NPEs και από αυτές το 26% είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, το 45% είναι αβέβαιης είσπραξης ή σε καθυστέρηση για διάστημα μικρότερο των 90 ημερών και το 29% είναι καταγγελμένες απαιτήσεις.
Σε επίπεδο κλάδων, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο εμπόριο κινείται πάνω από το 45%. Πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης (76,3%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (62,7%), των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (58,4%), της μεταποίησης (53,2%) και των κατασκευών (52,8%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (3,7%), της δημόσιας διοίκησης (7%), των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (27%) και της ναυτιλίας (30,9%).
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr