Οι αναπτυγμένες οικονομίες είναι αυτές που φαίνεται ότι θα συντηρήσουν το παγκόσμιο εμπόριο κατά τη διάρκεια του 2016, πριν από την ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών και πιθανότατα πριν κλείσουν μια σειρά συμφωνιών απελευθέρωσης του εμπορίου που αναμένεται να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού και να επαναφέρουν το εμπόριο στα προ-κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με την έρευνα της HSBC, “Trade Forecast”.
Από τη μέση ετήσια ανάπτυξη του εμπορίου της τάξης του 1,5%, από το 2012 μέχρι το 2014, το παγκόσμιο εμπόριο φαίνεται ότι θα αυξάνεται σε ποσοστό 8% κάθε χρόνο. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ποσοστό ανάπτυξης του εμπορίου βρίσκεται κάτω από το προ-κρίσης 9%, το κλείσιμο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και των συμφωνιών Trans-Pacific Partnership (TPP), Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) και Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) – ενδέχεται να έχουν σημαντικά θετικό αντίκτυπο.
«Βραχυπρόθεσμα, η ενίσχυση της οικονομίας των ΗΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι η Ιαπωνία και η Ευρώπη βρίσκονται σε ανοδική φάση του οικονομικού τους κύκλου φαίνεται να αποτελούν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου», τόνισε ο Simon Cooper, Chief Executive του τομέα Commercial Banking της HSBC. «Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι δημογραφικές τάσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές θα προκαλέσουν αύξηση του εμπορίου μεταξύ χωρών του Νότου. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο διαφοροποιημένη στρατηγική που θα καλύπτει τόσο τις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Εάν επικυρωθούν οι συμφωνίες διεθνούς εμπορίου, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, ενδέχεται να έχουν καταλυτικό αποτέλεσμα – το οποίο είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί αλλά μπορεί να αποτελέσει πηγή αισιοδοξίας για τις επιχειρήσεις».
Μεταξύ των 25 οικονομιών που ανέλυσε η μελέτη HSBC Trade Forecast, μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη του εμπορίου αναμένεται να είναι ισχυρότερη στην Ινδία και το Βιετνάμ. Η αξία των αγαθών που εξάγονται από αυτές τις χώρες είναι πιθανόν να αυξηθεί σε ετήσια βάση, κατά μέσο όρο, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10%, από το 2015 μέχρι το 2030, με τις Ασιατικές χώρες αλλά και την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποτελούν τον προορισμό των εξαγωγών. Η ζήτηση κεφαλαιουχικών αγαθών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες αγορές, αποτελεί καλό οιωνό για τις εταιρείες εκείνες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και εμπορία μηχανημάτων και εξοπλισμού μεταφορών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, κινδύνους για τις προοπτικές του εμπορίου αποτελούν οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις και την εφαρμογή των συμφωνιών εμπορίου και η τάση επαναπατρισμού της παραγωγής που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της διακίνησης των ενδιάμεσων αγαθών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr