Σειρά αλλαγών έφερε ο υπουργός Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή:
- «Διευρύναμε την προθεσμία των δύο μηνών που θα έχει στη διάθεσή του ο Αντιπεριφερειάρχης σε τρεις μήνες και προβλέψαμε ότι η μη τήρηση της προθεσμίας αυτής θα επιφέρει κυρώσεις.
- Διευκρινίσαμε ότι κατά την απόφασή του θα πρέπει να λάβει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ώστε να αιτιολογεί την απόφασή του.
- Προσθέσαμε ρητώς τη δυνατότητα αναθεώρησης της απόφασης αυτής, προβλέποντας ετήσια αναθεώρηση, ώστε να μπορούν να έχουν βγει κάποια συμπεράσματα από τη δοκιμή της ρύθμισης στην πράξη.
- Προβλέψαμε ειδικώς το ωράριο για τις Κυριακές, από 11 πμ έως 8 μμ, λαμβάνοντας υπόψη τις θρησκευτικές ανάγκες.
- Τέλος, αν και η ρύθμιση είναι απολύτως ευέλικτη, καθώς δεν είναι υποχρεωτική στην εφαρμογή της – πουθενά - δώσαμε διευρυμένη δυνατότητα στον Αντιπεριφερειάρχη να ρυθμίσει τα της Περιφερειακής Ενότητάς του τόσο ως προς τις Κυριακές, όσο και ως προς τις περιοχές.
- Σημειώνω δε και από αυτό το βήμα, επειδή τέθηκε το θέμα των τουριστικών περιοχών, ότι δεν θίγουμε την υφιστάμενη ειδική νομοθεσία, η οποία επιτρέπει διευρυμένο ωράριο στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με διαδικασία που εφαρμοζόταν και εξακολουθεί να εφαρμόζεται. Για να είναι απολύτως ξεκάθαρο, πάντως, περιλαμβάνουμε ρητή πρόβλεψη στο νόμο».
Σημειώνεται, ότι τη Δευτέρα, σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, ο τελευταίος ζήτησε αλλαγές σε διατάξεις, οι οποίες μάλιστα είχαν τροποποιηθεί από την περασμένη Παρασκευή.
Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης μετά την πάροδο των τριών μηνών να απαντά θετικά ή αρνητικά στο υπουργείο Ανάπτυξης και να μην ισχύει η άπρακτη προθεσμία που θα ερμηνεύεται ως ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.
Η δεύτερη αλλαγή που θέλει η ΕΣΕΕ είναι ο αντιπεριφερειάρχης να αποφασίζει όχι μόνο για τον αριθμό των Κυριακών στην περιοχή του, αλλά και για συγκεκριμένες ζώνες ή τμήματα της περιφέρειάς του, κάτι που έγινε δεκτό.
Η τρίτη αλλαγή που ζήτησε ο κ. Κορκίδης είναι στις τουριστικές περιοχές να επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις καθημερινές και μετά τις εννιά το βράδυ. Εξάλλου, πηγές αναφέρουν ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης ζήτησε για τους δήμους της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης να μην αποφασίζουν οι δήμαρχοι, αλλά οι αντιπεριφερειάρχες. Κάτι το οποίο επίσης το υπουργείο το συζητά.
Πάντως ο αρμόδιος υπουργός επιδιώκει τη διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων. «Διευρύνει η ρύθμιση τις επιλογές των καταναλωτών, μια κατηγορία που νομίζω ότι ξεχνάμε ενίοτε. Δεν πρέπει να μας νοιάζει πώς ο καθένας και η καθεμία από εμάς θα έχει περισσότερες δυνατότητες για να ψωνίζει, να αγοράζει προϊόντα ή υπηρεσίες; Όλα σε αυτόν τον τόπο θα πρέπει να απαγορεύονται, εκτός αν επιτρέπονται ρητώς;» τονίζει ο κ. Χατζηδάκης και αναφερόμενος στον τουρισμό είπε:
«Όσον αφορά τον τουρισμό, το 20% του εισοδήματός μας είναι συνδεδεμένο με τον τουρισμό. Μιλούσα πρόσφατα με επιχειρηματίες της κρουαζιέρας και έδειχναν έκπληξη που όταν πιάνουν λιμάνι στον Πειραιά, Κυριακή, τα καταστήματα είναι κλειστά. Στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν συμβαίνει αυτό το μεγάλο εμπορικό γεγονός, τα καταστήματα της πόλης είναι κλειστά. Πού θα συνέβαινε αυτό και δεν θα προκαλούσε έκπληξη;
Με τη ρύθμιση που φέρνουμε, δίνουμε προτεραιότητα στα μικρά καταστήματα, διότι λέμε να είναι όλοι ανοιχτοί 7 Κυριακές και τις υπόλοιπες Κυριακές και αν το θέλουν φυσικά και αποφασιστεί σε περιφερειακό επίπεδο, μόνο τα μικρά καταστήματα. Το κάνουμε για να δώσουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ή για να αντιμετωπίσουμε το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων η ανάκαμψη στηρίζει και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr