Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εταιρείες πληροφορικής με εισηγμένες μετοχές στο Χ.Α., ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 5,6% στο εξάμηνο, αλλά αυτό επιτεύχθηκε χάρις την πορεία της Intralot, η οποία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 64%. Χωρίς τα μεγέθη Intralot, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών των εισηγμένων καταγράφει σημαντική μείωση 11,2%, αλλά και η μεταβολή αυτή είναι πλασματική, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνει τα έσοδα της Q-Telecom, την οποία στις αρχές του έτους η Info-Quest μεταβίβασε στην TIMHellas. Αλλά και χωρίς τα έσοδα των Intralot και Info-Quest, η αγορά εμφανίζει μείωση 8,8% η οποία είναι και πιο ρεαλιστική.
Προς τη κατεύθυνση αυτή συμβάλει καθοριστικά η έξοδος από την αγορά των εταιρειών Intersonic και Informatics Η/Υ, οι οποίες φέτος για πρώτη φορά από την είσοδό τους στο Χ.Α., δεν παρουσίασαν καταστάσεις εξαμήνου. Η Intersonic ήδη βρίσκεται σε φάση εκκαθάρισης, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να ισχύει και με την Informatics. Τέλος καθοριστικά στην κάμψη αυτή συνέβαλε και η πτώση της Πουλιάδης & Συνεργάτες, η οποία εμφάνισε πωλήσεις μόλις 1,8 εκατ. ευρώ.
Tην έξοδο όμως αυτή, δεν φαίνεται ν΄ αξιοποιούν οι εισηγμένες εταιρείες. Αντίθετα τα μερίδια αγορά που χάνονται από τους άλλοτε ισχυρούς παίκτες της αγοράς, κατά κύριο λόγο κατευθύνονται στις μη-εισηγμένες επιχειρήσεις ή/και στους «μικρούς» της αγοράς (e-shop.gr, Octabit, EnetSolutionsκ.ά.) παρά τους μεγάλους.
Η Info-Quest για παράδειγμα, όπως ανακοίνωσε η ίδια, αύξησε οριακά τον τζίρο της στην πληροφορική φτάνοντας τα 129 εκατ. ευρώ, από 121 εκατ. ευρώ που ήταν στο α΄ εξάμηνο του 2005. Η μόνη που που συνέχισε να κερδίζει μερίδιο αγορά είναι η Πλαίσιο Computers, η οποία σημείωσε αύξηση εσόδων 22% των ενοποιημένων εσόδων της στο εξάμηνο. Επίσης μερίδιο κέρδισε η Multirama, η οποία, φαίνεται ότι «αγοράζει» μερίδιο αγοράς. Η εταιρεία στοχεύει πλέον σε ετήσια έσοδα της τάξης των 120 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να αξιοποιεί συνέργιες άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του επιχειρηματία και βασικού μετόχου της, κ. Π. Γερμανού.
Στην αγορά του λογισμικού και των λύσεων πληροφορικής, η κατάσταση παραμένει απο στάσιμη, έως μέτρια. Θετική πορεία από τις εισηγμένες στο εξάμηνο είχε η Space Hellas, η Profile, η Unibrain και η Compucon. Hπρώτη από τις τρεις, ευννοείται στα μεγέθη της από τα έργα που έχει αναλάβει στην ΚτΠ Α.Ε., ενώ οι άλλες τρεις φαίνεται να επιτυχγάνουν το «comeback» στην αγορά, χάρις στην εξειδίκευση και ως ένα βαθμό την επέκταση τους στο εξωτερικό.
Σημαντική αύξηση ενοποιημένων εσόδων παρουσιάζει και η Ζήνων (+284%), αλλά τα έσοδά της πλέον περιλαμβάνουν τα έσοδα της εταιρείας στοιχημάτων στην Κύπρο, Megabet.
Τέλος, θεαματικά είναι μόνον τ΄ αποτελέσματα της Intralot, μια ανάπτυξη ωστόσο που βασίζεται κυρίωφς στις πωλήσεις της στο εξωτερικό, παρά στην εσωτερική αγορά. Η εταιρεία αναφέρει ότι πάνω από το 70% των ενοποιημένων εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό.
H απουσία πρωτογενπούς ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς διαπιστώνεται και στην πορεία της κερδοφορίας των εισηγμένων. Παρά το ότι εμφανίζεται βελτιωμένη σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2005, είναι εμφανείς οι δυσκολίες στην παραγωγή καθαρούν θετικού αποτελέσματος. Με περιθώριο λειτουργικού κέρδους (EBITDA) κάτω του 10%, ο κλάδος απέχει πολύ από το να δημιουργήσει ισχυρές χρηματοοικονομικές ροές στα ταμεία του. Τα κέρδη ΠΦΤΑ αυξήθηκαν κατά 41%, αλλά αυτό έγινε χάρις στην αύξηση των ΚΠΦΤΑ της Intralot κατά 55%. Η εταιρεία παρουσιάζει περίπου το 65% των ΚΠΦΤΑ όλου του κλάδου.
Χωρίς την Intralot η αύξηση των ΚΠΦΤΑ ανέρχεται σε 14%, υποβοηθούμενη κυρίως από τη θεματική αύξηση των ΚΠΦΤΑ της Space Hellas.
Σε ότι αφορά τα κέρδη προ φόρων (και μετά φόρων) των εισηγμένων του κλάδου στο Χ.Α., αυτά εμφανίζουν θεαματική άνοδο δεδομένου ότι η Info-Quest εγγράφει στο α΄ εξάμηνο του 2006, τα έσοδα από την πώληση της Q-Telecom στην TIMHellas. Η εταιρεία, με κέρδη προ φόρων 245 εκατ. ευρώ, δεν είναι μόνον η πιο κερδοφόρα του κλάδου, αλλά και η πιο κερδοφόρος στο Χ.Α
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr