Συγκεκριμένα ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο του ECR Hellas, στην οποία συμμετείχε μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Metro – My market, Αριστοτέλη Παντελιάδη τόνισε:
«Η εργασία στην Ελλάδα βρίσκεται υπό διωγμόν» τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος, προσθέτοντας ότι «σε μια χώρα στην οποία θέλουμε να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα δημιουργούμε αντικίνητρα στην εργασία… Γενικά είμαστε μια κοινωνία που επειδή δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της μαύρης εργασίας, κυνηγάμε την εργασία», σημείωσε ο ακόμη κ. Θεοδωρόπουλος δίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περικοπή συντάξεων σε όσους επιλέγουν να συνεχίσουν να συνεχίσουν να εργάζονται αφού βγουν στη σύνταξη.
«Δημιουργούμε ως χώρα αντικίνητρα στην εργασία. Ένας άνθρωπος που βγαίνει στη σύνταξη και θέλει να ξαναδουλέψει, του λέμε ότι θα κόψουμε ένα μέρος από τη σύνταξη, τη στιγμή που θα πληρώσει κοινωνική ασφάλιση και φόρο εισοδήματος. Και αντί να του δώσουμε κίνητρα, λέμε θα του κόψουμε τη σύνταξη γιατί δούλεψε» ανέφερε ο κος Θεοδωρόπουλος και σημείωσε σε σχέση με την επαναφορά των τριετιών, ότι όλη η νομοθεσία προστατεύει τον εργαζόμενο. «Υπάρχουν και άλλα ανοιχτά θέματα όπως η επαναφορά των τριετιών όταν η ανεργία υποχωρήσει κάτω του 10% για ένα χρόνο και άλλες πρακτικές που ακολουθούνταν πριν τα μνημόνια που κατά τη γνώμη μου μπορεί να είναι καταστροφικές. Όλη η νομοθεσία είναι διαμορφωμένη στο να προστατεύει τον εργαζόμενο. Μόνο που τα δεδομένα έχουν αλλάξει, είναι πλέον δύσκολο να βρεθούν εργαζόμενοι. Το 33% έχει αλλάξει δουλειά το πρώτο τετράμηνο. Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται πια προστασία», σημείωσε ο κος Θεοδωρόπουλος.
«Υπάρχουν και άλλα ανοιχτά θέματα όπως η επαναφορά των τριετιών όταν η ανεργία υποχωρήσει κάτω του 10% για ένα χρόνο και άλλες πρακτικές που ακολουθούνταν πριν τα μνημόνια που κατά τη γνώμη μου μπορεί να είναι καταστροφικές. Όλη η νομοθεσία είναι διαμορφωμένη στο να προστατεύει τον εργαζόμενο. Μόνο που τα δεδομένα έχουν αλλάξει, είναι πλέον δύσκολο να βρεθούν εργαζόμενοι. Το 33% έχει αλλάξει δουλειά το πρώτο τετράμηνο. Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται πια προστασία», σημείωσε ακόμη ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Κα πρόσθεσε πως ένα ακόμη θέμα της νομοθεσίας σήμερα είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη και την εποχικότητα προσθέτοντας πως ένα νέος εργαζόμενος που πάει να δουλέψει σε ένα νησί δεν πάει για να δουλέψει οκτάωρο. «Δεν λέω να πάμε στις 200 ώρες εργασίας, αλλά μια επιχείρηση δεν μπορεί να είναι εγκλωβισμένη στις 120 ώρες νόμιμης υπερωρίας τον χρόνο».
Σύμφωνα με τον Θεοδωρόπουλο, η νομοθεσία σήμερα δεν λαμβάνει υπόψη πως ένα νέος εργαζόμενος που πάει να δουλέψει σε ένα νησί δεν πάει για να δουλέψει οκτάωρο. «Δεν λέω να πάμε στις 200 ώρες εργασίας, αλλά μια επιχείρηση δεν μπορεί να είναι εγκλωβισμένη στις 120 ώρες νόμιμης υπερωρίας τον χρόνο».
Από την πλευρά του ο κ. Παντελιάδης αναφερόμενος στο θέμα ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις από τις επιχειρήσεις για να γίνουν πιο ελκυστικές στους εργαζομένους αλλά χρειάζονται και θεσμικές παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα παροχή κινήτρων για συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, που στη χώρα μας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, καθώς μόλις το 49% εργάζεται κανονικά. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη οργανωμένης πρόσκλησης στο εξωτερικό για την προσέλκυση ξένων εργαζομένων. «Πρέπει να έρθει μια ένεση ανθρώπινου δυναμικού από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Οργανωμένα και με προστασία», σημείωσε ο κ. Παντελιάδης.
Τι ζητά η αγορά από την επόμενη κυβέρνηση
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που θα πρέπει να εξετάσει κατά προτεραιότητα η επόμενη κυβέρνηση ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε πως τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου έδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία «θέλει να προχωρήσει μπροστά και να αφήσει πίσω της, τις αγκυλώσεις του παρελθόντος» και τόνισε πως το «το επόμενο 18μήνο είναι σημαντικό και μπορούν να λυθούν χρόνια ζητήματα» αναφέροντας, πέρα από την εργατική νομοθεσία, τα θέματα απονομής δικαιοσύνης και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ο κ. Παντελιάδης είπε πως ειδικά σε ότι αφορά την λειτουργία της αγοράς θα πρέπει οι κυβερνητικοί λειτουργοί να μην παρεμβαίνουν, όπως αναγκαστικά έγινε τα προηγούμενα χρόνια λόγω των ειδικών συνθηκών. «Αν μπαίνουμε σε μια πιο ομαλή και πιο ισορροπημένη κατάσταση θα περίμενα μια πολύ λιγότερο παρεμβατική πολιτική γιατί καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν υπάρχει λόγος για πολλές παρεμβάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης έθεσε και θέματα φορολογικής δικαιοσύνης. «Δεν γίνεται 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι να είναι κάτω απ’ τη φορολογική βάση. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με ΦΠΑ στα ύψη λόγω της φοροδιαφυγής. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία την εργασιακή και τη φορολογική», σημείωσε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr