Με βάση όσα ανέφεραν χθες σε συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, τόσο του CEO της Allianz SE, Oliver Bäte, όσο και του CEO της Ευρωπαϊκής Πίστης, Χρήστος Γεωργακόπουλος, αυτό θα γίνει με πρώτο βήμα την ενοποίηση των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών μέσα στους επόμενους 18 μήνες και την εισαγωγή καινοτόμων ασφαλιστικών προϊόντων στην ελληνική αγορά (π.χ. στον ταξιδιωτικό τομέα, καθώς η Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως).
Σύμφωνα με τον κ. Bäte η Ελληνική αγορά παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου αλλά και υψηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Βέβαια επισήμανε το θεσμικό κενό στην ασφαλιστική κάλυψη με υποχρεωτικό τρόπο κινδύνων από φωτιές και σεισμούς, αλλά και το ότι στον κλάδο αυτοκινήτου περίπου 20% των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους δεν έχουν ασφάλιση. Ουσιαστικά δηλαδή “φωτογράφισε” μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και διείσδυσης σε μια αγορά με ευκαιρίες.
Βέβαια ο ασφαλιστικός κολοσσός στην Ελλάδα δεν κινήθηκε επιθετικά παρά τις ευκαιρίες που ενδεχομένως να υπήρχαν κατο για το οποίο ρωτήθηκαν τα στελέχη της εταιρίας.
Πάντως , ο Oliver Bäte ανέφερε ότι αυτές οι ευκαιρίες αφορούσαν θυγατρικές τραπεζών, όπου το bancassurance έχει μεγάλη εξάρτηση από τα τραπεζικά στελέχη. Πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος τομέας εξακολουθεί να έχει πολλές προκλήσεις – αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι από τις περίπου 24 τράπεζες που υπήρχαν στην ελληνική αγορά , πλέον. σήμερα υπάρχουν μόλις 5 – και "εμείς προτιμάμε να επενδύσουμε κάπου, όπου θα ορίζουμε εμείς τις τύχες μας και όχι μια τράπεζα, η οποία μπορεί αύριο να μην υπάρχει". Σχετικά πάντως με πιθανές νέες κινήσεις επέκτασης μέσω εξαγορών αρκέστηκε να πει, "ποτέ μην λες ποτέ".
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Πίστης, ο CEO της εταιρείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι εδώ και πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Πίστη ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από επενδυτές από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ. "Δεν υπήρχε μεγάλο fund που να μην μας προσεγγίσει για εξαγορά ή για συμμετοχή στην εταιρεία με κάποιο μειοψηφικό ποσοστό. Σε όλες τις προτάσεις είπαμε όχι αφού δεν θέλαμε και οι δυο πλευρές τα ίδια πράγματα". Πρόσθεσε ότι "όταν συζητήσαμε με την Allianz συμφωνήσαμε να είμαστε μαζί, έχοντας συμπλεύσει στη φιλοσοφία για σεβασμό προς συνεργάτες, πελάτες και μέτοχους. Για εμάς και οι τρεις αυτές κατηγορίες είναι ίσης προτεραιότητας".
Αναφορικά για το πως δικαιολογείται αυτό το ενδιαφέρον, σημείωσε με έμφαση ότι "από το 1977 που ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Πίστη μέχρι σήμερα, από τις 149 εταιρείες που λειτουργούσαν τότε, σήμερα στην αγορά υπάρχουν μόλις 12, μία εκ των οποίων και η δική μας ασφαλιστική. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που προκάλεσε το ενδιαφέρον της Allianz". Πρόσθεσε, δε, με έμφαση ότι "δεν ήταν οικονομικός ο λόγος της πώλησης. Πήρα κάποια χρήματα, αλλά πού θα τα επενδύσω και θα έχω καλύτερες αποδόσεις από τις μετοχές που είχα στην Ευρωπαϊκή Πίστη και μου έδιναν ποσοστά από 14% μέχρι 27%; Ευθύνη μου ήταν και είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων εργαζομένων, ασφαλισμένων και επενδυτών, οι οποίοι δεν μπορούν να εξαρτώνται από τη φυσική μου παρουσία".
Η εταιρεία πλέον που δημιουργείται έχει, οπως αναφέρθηκε, τη πρώτη θέση στον τομέα των Γενικών Ασφαλειών.
Γιώργος Αλεξακης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr