Μέχρι τώρα η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ (δηλαδή 50%+1 μέλος) οριζόταν από τον βασικό μέτοχο δηλαδή το ελληνικό δημόσιο. Μετά τις σχετικές τροποποιήσεις τα μέλη θα εκλέγονται από τη γενική συνέλευση.
Ορισμένοι πάντως λένε ότι αυτή η αναγκαία συμμόρφωση με την νέα εταιρική νομοθεσία ίσως αποτελέσει την κερκόπορτα για την άρση του μονοπωλίου.
Κάτι που είναι πιθανό να συμβεί μόνο στην περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο χάσει τον έλεγχο και εμφανισθεί μέτοχος ή μπλοκ μετόχων, οι οποίοι και θα αναλάβουν το management. Προς το παρόν οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι είναι το ελληνικό δημόσιο με 34% και η εταιρεία διαχείρισης επενδύτικών κεφαλαίων Capital Research and Management Company με 9,2%.
Πάντως, ονέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, που θα παραστεί για πρώτη φορά ενώπιον των μετόχων του στην αυριανή γενική συνέλευση, έχει εκμυστηρευτεί στο περιβάλλον του ότι θα «πολεμήσει» για την υπεράσπιση του μονοπωλίου, προετοιμάζοντας όμως και την επόμενη ημέρα.
Παράλληλα, οι κ.κ. Μ. Μπολάρης, Μ. Καρχιμάκης και Χ. Αηδόνης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν στην σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή επερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για συστηματική υπονόμευση του μονοπωλίου και αποκλειστικού δικαιώματος του ΟΠΑΠ στην διαχείριση τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.
Η επερώτηση είχε ως εξής:
1. Σε ποιες άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες προτίθεται να προέλθει έστω και τώρα η Κυβέρνηση για την προάσπιση του μονοπωλιακού ρόλου του ΟΠΑΠ στην διαχείριση των τυχερών παιχνιδιών, δεδομένου ότι τα έσοδα προορίζονται για την στήριξη του αθλητισμού και του πολιτισμού;
2. Προτίθεται να εκχωρήσει άδειες σε ιδιώτες για την διενέργεια τυχερών παιχνιδιών, την μονοπωλιακή διαχείριση των οποίων είχε μέχρι σήμερα ο ΟΠΑΠ ή αναλόγων;
Α.Ω.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr