Υπάρχει φημολογία ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει ένα καινοτόμο προϊόν στην αγορά που θα προκαλέσει αίσθηση. Αληθεύει αυτό κ. Κατσιβέλη;
Ναι. Σε ένα μήνα περίπου θα είμαστε έτοιμοι να κυκλοφορήσουμε οργανική τσιπούρα και οργανικό λαβράκι, δηλαδή είδη που μεγαλώνουν υπό ειδικές συνθήκες και σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Για αυτό το σκοπό πιστοποιήθηκε και η μονάδα μας στην ’νδρο -από Γερμανική εταιρεία- η οποία θα αναλάβει το σχετικό εγχείρημα, ενώ ανάλογη πιστοποίηση έχει μόνο μία εταιρεία επί ελληνικού εδάφους, τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς. Σε πρώτη φάση θα παραχθούν 400 τόνοι τελικού προϊόντος.
Μία άλλη φημολογία που εμπλέκει το όνομα της εταιρείας είναι αποτελείται στόχο εξαγοράς; Θα σας ενδιέφερε κάτι τέτοιο;
Καταρχήν ως επιχειρηματίας αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι εάν βρεθεί κάποιος να μου «ακουμπήσει» στο τραπέζι αυτά που αξίζει η εταιρεία και το κυριότερο τις προοπτικές που έχει μπροστά της μπορώ να σκεφτώ το ενδεχόμενο πώλησης. Μέχρι στιγμής όμως δεν με έχει προσεγγίσει κανένας με καμία συγκεκριμένη πρόταση.
Σε οικονομικό επίπεδο πως κύλησε το πρώτο τρίμηνο για την εταιρεία;
Μολονότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης στις 28 Ιουνίου, μπορώ νας σας πω ότι σε τζίρο είμαστε πάνω κατά 25-30% ενώ πιθανολογώ ότι λίγο καλύτερα από τα αντίστοιχα περυσινά θα είναι και η κερδοφορία μας. Το σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε επηρεαστεί από την πτώση που παρατηρήθηκε στην τιμή της τσιπούρας και αυτό γιατί έχουμε καταφέρει να διατηρούμε μεγάλη ποικιλία μεγεθών στα είδη μας και άρα τιμών.
Συνολικά το 2008 εκτιμώ ότι θα είναι ανεβασμένο σε σχέση με το 2007. Βεβαία σε αυτό θα συμβάλλουν και οι καλές τιμές που ισχύουν σε τσιπούρα και λαβράκι. Θέλω να πως ότι η τιμή στην τσιπούρα σήμερα ξεκινά από 4 ευρώ το κιλό και φθάνει τα 5,5 ευρώ το κιλό, ενώ στο λαβράκι αντίστοιχα είναι από 5,20 ευρώ το κιλό και μπορεί να αγγίξει και τα 8 ευρώ το κιλό. Υπενθυμίζω ότι πέρυσι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 54,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 54,2% και ανήλθαν σε 10,2 εκατ. ευρώ.
Στις βασικές σας προτεραιότητες είναι η ενίσχυση του εξαγωγικού σας προφίλ. Υπάρχουν κάποια νέα από αυτή την κατεύθυνση;
Πέρυσι, οι εξαγωγές μας επί των συνολικών πωλήσεων έφθασαν το 25%. Πιστεύω ότι φέτος θα είναι ακόμη καλύτερες οι εξαγωγές, καθώς έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, μέσων 150 πελατών που διατηρούμε.
Στον στρατηγικό σας σχεδιασμό υπάρχει κάποια εξαγορά σε Ελλάδα ή στο εξωτερικό;
Καταρχήν στην Ελλάδα αναμένω την ενοποίηση των Ιχθυοτροφείων Σερίφου που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 44. Μετά από την ενοποίηση αυτή η παραγωγή της εταιρείας θα φθάνει τους 15.000 τόνους τελικό προϊόν.
Από την άλλη, στο εξωτερικό, όπου ήδη λειτουργούμε θυγατρική στην Πράγα, βρισκόμαστε σε αναζήτηση συνεργατών ή και εξαγοράς μονάδας σε Αλβανία και Τουρκία. Μπορώ να σας πω ότι βρισκόμαστε σε συζητήσεις και πιθανότατα θα έχουμε πιο άμεσα νέα από την αγορά της Τουρκίας, που θεωρώ ότι είναι μία αχανή αγορά αλλά με μικρή κατανάλωση ψαριών και άρα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Σήμερα η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριού στην Τουρκία είναι μόλις 6 κιλά έναντι 2 κιλών που είναι στην Ελλάδα.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr