Ο Χρήστος Κέλλα απαρίθμησε τις ενέργειες και τους στόχους που έχουν θέσει η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη διάρκεια της τοποθέτησής του σε σημερινή ημερίδα που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο των Ν. Μαλγάρων, την οποία διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας -Θράκης, με τη συνδρομή του Δήμου Δέλτα και θέμα «Οι Προοπτικές ανάπτυξης της οστρακοκαλλιέργειας στη Βόρεια Ελλάδα».
Ο υπουργός ΥΠΑΑΤ αναφέρθηκε στον κλάδο της οστρακοκαλλιέργειας, και ειδικότερα της μυδοκαλλιέργειας, τονίζοντας ότι αποτελεί πυλώνα της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας, με εξαιρετική συμβολή στην εθνική και τοπική οικονομία, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο και συμπλήρωσε: «Η οστρακοκαλλιέργεια κατέχει τη δεύτερη θέση σε δυναμικότητα, με τη μυδοκαλλιέργεια να κυριαρχεί σχεδόν αποκλειστικά. Το 2022, η δηλούμενη παραγωγή ανήλθε στους 10.800 τόνους, με αξία 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2023 εκτιμάται σημαντική αύξηση, με περίπου 20.000 τόνους και αξία 11 εκατ. ευρώ».
Ο κ. Κέλλας πρόσθεσε ότι στη Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αναφέροντας, ενδεικτικά, ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η παραγωγική δυναμικότητα φτάνει τους 14.870 τόνους ετησίως, ενώ στον Θερμαϊκό Κόλπο, περιοχές όπως η Χαλάστρα και τα Κύμινα φιλοξενούν 183 μονάδες με παραγωγή 5.220 τόνους, «αυτές οι περιοχές είναι όχι μόνο πυρήνες οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και κέντρα κοινωνικής συνοχής, που εξαρτώνται άμεσα από την επιτυχία της οστρακοκαλλιέργειας», τόνισε.
Ο υπουργός ΥΠΑΑΤ αναγνωρίζοντας τις έντονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της οστρακοκαλλιέργειας λόγω της έντασης της κλιματικής κρίσης, επισήμανε ότι οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει μαζικές απώλειες στα μύδια, επηρεάζοντας σοβαρά την παραγωγή. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, ο κ. Κέλλας επισήμανε ότι το ΥΠΑΑΤ έχει συγκροτήσει ήδη Ομάδα Εργασίας, η οποία εξετάζει τη χρήση ανθεκτικών ειδών και την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης-συνεδρίασε ήδη χθες- και έχει αποφασίσει τη χορήγηση de minimis στους οστρακοκαλλιεργητές.
Οι ενέργειες που προωθούνται από το υπουργείο
Όπως επεσήμανε ο κ. Κέλλας, το Πολυετές Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών για την περίοδο 2021-2030 περιλαμβάνει φιλόδοξους στόχους, όπως η μέση ετήσια αύξηση της παραγωγής κατά 3% έως το 2025 και κατά 5% έως το 2030 και πρόσθεσε: «Οι ενισχύσεις από το ΕΠΑΛΘ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των μονάδων, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και την εισαγωγή νέων ειδών καλλιέργειας».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε, Παράλληλα, πως το ΥΠΑΑΤ έχει προχωρήσει σε στοχευμένες οικονομικές ενισχύσεις για τη στήριξη των μυδοκαλλιεργητών σε περιόδους κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο 2020-2022, χορηγήθηκαν ενισχύσεις ύψους περίπου 2 εκατ.ευρώ για απώλειες εισοδήματος λόγω της πανδημίας COVID-19 και της κλιματικής αλλαγής. Ειδικότερα, καταβλήθηκε αρχικά σε 20 φορείς εκμετάλλευσης μονάδων οστρακοκαλλιέργειας, το συνολικό ποσό των 299.784,00 ευρώ, ενώ στη συνέχεια, στο πλαίσιο του μέτρου De Minimis, καταβλήθηκαν 1,42 εκατ.ευρώ σε 132 δικαιούχους και άλλα 291.939,80 ευρώ σε 28 δικαιούχους. Παράλληλα, στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας PESCA 2009 – 2013, συγχρηματοδοτήθηκε η κατασκευή 22 αποθηκών στα Κύμινα και 30 στη Χαλάστρα, για την εξυπηρέτηση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας. Αυτές οι δράσεις αποδεικνύουν την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου στους παραγωγούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr