Η διαφορά μεταξύ μιας ιδιοφυΐας και ενός τρελού είναι η επιτυχία, σχολιάζει η ανταπόκριση της γερμανικής εφημερίδας FAZ από την Λατινική Αμερική. Ο Χαβιέρ Μιλέι από την άλλη, την ορίζει με καθαρά οικονομικούς όρους. Ο 54χρονος πρόεδρος της Αργεντινής ανέλαβε πέρυσι τη διακυβέρνηση της οικονομικά και δημοσιονομικά καταρρακωμένης χώρας της Λατινικής Αμερικής. Ο «Αναρχοκαπιταλιστής», όπως αυτοπροσδιορίζεται, οικονομολόγος κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό της Αργεντινής μέσα σε λίγους μήνες, παρουσιάζοντας ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, θετικά εμπορικά ισοζύγια, αυξανόμενα αποθεματικά και σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η δημοτικότητά του στην Αργεντινή παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σε διεθνές επίπεδο, ο Μιλέι αρχίζει βήμα-βήμα να κερδίζει τη συμπάθεια οικονομικά φιλελεύθερων κύκλων, ακόμη και στην Ευρώπη.
Ευφυΐα ή τρέλα;
Αλλά ακόμη και μετά από ένα χρόνο στην εξουσία, ο Μιλέι εξακολουθεί να προκαλεί αμηχανία. Πολλοί αναρωτιούνται αν το ύφος του είναι αποτέλεσμα ευφυΐας ή ενός άτσαλου αυθορμητισμού ή τρέλας; Δεν είναι μόνο η προσέγγισή του στα οικονομικά και δημοσιονομικά που διχάζει. Οι επιτυχίες του αντισταθμίζονται επίσης από μια σειρά προβληματικών εξελίξεων. Ο μισός πληθυσμός ζει σε συνθήκες φτώχειας, η ανισότητα και η ανεργία έχουν αυξηθεί, ενώ η οικονομική δραστηριότητα έχει καταρρεύσει.
Ωστόσο, δεν είναι τόσο το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει, που προκαλεί αμφιβολίες, όσο οι τρόποι του προέδρου. Ο Μίλεϊ, ο οποίος έγινε γνωστός στη δημόσια σφαίρα πριν από χρόνια ως οξύθυμος σχολιαστής σε πολιτική εκπομπή και με τα κηρύγματα μίσους κατά της πολιτικής τάξης, έχει επιμείνει στο ύφος του μέχρι σήμερα. Ο ίδιος ο Μίλεϊ αποκαλεί όσους εκφράζουν αμφιβολίες για τις πολιτικές του στο Κογκρέσο του Μπουένος Άιρες «αρουραίους», «παράσιτα» ή «σάπιους απατεώνες» για να αναφέρουμε μόνο τους πιο…ήπιους χαρακτηριστομούς.
Ρητορική μίσους απέναντι στον τύπο
Η ρητορική μίσους του Μιλέι στρέφεται επίσης κατά του Τύπου. Αναφέρεται στους επικριτικούς δημοσιογράφους ως «μικρο-παραβάτες» ή τους κατηγορεί ότι είναι διεφθαρμένοι. Τα «τρολ» του στο διαδίκτυο δείχνουν καλύτερα την πραγματικότητα, όπως ισχυρίζεται. Αυτά τα τρολ διαπομπεύουν τους δημοσιογράφους και αναρτούν τα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο. Η ένωση δημοσιογράφων της Αργεντινής κάνει λόγο για κλίμα εχθρότητας και εκφοβισμού. Ένας από αυτούς τους εμπρηστικούς διαδικτυακούς φορείς ίδρυσε πρόσφατα μια ομάδα με την ονομασία «Δυνάμεις του Ουρανού», η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως τον «ένοπλο βραχίονα» της θεωρίας του ελευθερισμού/λιμπερτανισμού, που πρεσβεύει ο Μιλέϊ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Μίλεϊ δικαιολογεί το ύφος του Μίλεϊ αναφερόμενος στην ελευθερία της έκφρασης. Ο Αργεντινός πρόεδρος είναι ένα «άτομο με πολύ σεβασμό» που υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης όσο κανένας άλλος. Η αναφορά στην ελευθερία της γνώμης είναι γνωστή από άλλους πολιτικούς που τη χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για να επιτεθούν ή και να απειλήσουν τους αντιπάλους τους. Το όλο και πιο τοξικό κλίμα δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους Αργεντινούς. Σε μια έρευνα, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το μίσος και η μισαλλοδοξία έχουν αυξηθεί από τότε που ο Μιλέι ανέλαβε την εξουσία.
Όσον αφορά την οικονομική πολιτική, ο Μιλέι, έχει σαφή άποψη. Η πορεία του μπορεί να διχάζει τις απόψεις, αλλά βασίζεται σε ένα ορθολογικό πρόγραμμα. Και αυτό είναι σχετικά επιτυχημένο μέχρι στιγμής, ακόμη και πολιτικά, με βάση την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μιλέι στο Κογκρέσο και στον πληθυσμό. Πόση ευφυΐα κρύβεται πίσω από τη συνεχή συγκρουσιακή προσέγγιση του Μιλέι, ωστόσο, είναι αμφίβολο. Οι περισσότεροι παρατηρητές τη θεωρούν περιττή, αντιπαραγωγική και επομένως μη ορθολογική.
Παλιά τραύματα και ο θαυμασμός στον Τραμπ
Ορισμένοι μάλιστα εξηγούν αυτήν παθολογική συμπεριφορά, με βάση το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μιλέι βίωσε επιθετικότητα στο παρελθόν. Ο πατέρας του του ασκούσε βία, ενώ η μητέρα του παρέμενε αδρανής. Ο Μιλέι βρήκε ένα αίσθημα ασφάλειας μόνο με την αδελφή του Καρίνα, η οποία στέκεται ακόμα και σήμερα στο πλευρό του και έχει τον τελευταίο λόγο σχεδόν σε κάθε απόφαση που παίρνει ο αδελφός της. Ο Μιλέι έζησε μια απομονωμένη ζωή στα νεανικά του χρόνια. Πιστός σύντροφός του ήταν ο σκύλος του Conan, ο οποίος ζει με τη μορφή… τεσσάρων κλώνων του που φέρουν τα ονόματα γνωστών λιμπερτανιστών οικονομολόγων.
Ο Μιλέι τρέφει μεγάλο θαυμασμό για τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο τους συναντήθηκαν πολύ πριν από την εκλογή του Τραμπ σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC), όπου αγκαλιάστηκαν και αποκάλεσαν ο ένας τον άλλον «καλύτερο φίλο». Η νέα Δεξιά της Αμερικής ανακάλυψε και οικειοποιήθηκε για τον εαυτό της τον Αργεντινό υψηλόβαθμο ιπτάμενο. Ο Μιλέι έχει ήδη προσκληθεί τέσσερις φορές φέτος στο CPAC.
Από την πλευρά του, ο Μιλέι απολαμβάνει τα φώτα της δημοσιότητας και το χειροκρότημα αυτών των κύκλων, με τους οποίους μοιράζεται την απόρριψη του σοσιαλισμού. Αυτό που θα βρει πιο δύσκολο εκεί είναι οι άνθρωποι που μοιράζονται τις θεωρίες ελευθερισμού και λιμπερτανισμού, ειδικά γύρω από τον Τραμπ. Ο προστατευτισμός είναι το ζητούμενο εκεί αυτή τη στιγμή. Και η Αργεντινή έχει τις δικές της εμπειρίες με αυτό, καταλήγει η FAZ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr