Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός της διάδοσης του ιού από στάνη σε στάνη που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους αναφέροντας ότι τα κρούσματα είναι «τυφλά», ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, μόλις 3 δημόσιοι κτηνίατροι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τηρηθούν τα Πρωτόκολλα.
Από την πλευρά τους οι Εισαγγελικές αρχές διέταξαν κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξαν για τα κρούσματα ευλογιάς που εντοπίστηκαν στη Μαγνησία και ζητούν:
- Να προσκομίσουν οι εμπλεκόμενοι, αποδείξεις για την αγορά των προσβληθέντων ζώων καθώς και όλα τα παραστατικά των κτηνοτρόφων από όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες,
- Να κατατεθεί πόσες και ποιες είναι οι κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες έχουν προσβληθεί,
- Να δοθεί ο αριθμός των προσβληθέντων ζώων που θα θανατωθούν και
- Να δοθεί ενημέρωση σχετικά με το ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την υγειονομική ταφή των κρουσμάτων που έχουν μέχρι στιγμής.
Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και με την ταφή των ζώων που θανατώνονται μιας και ο δήμαρχος Βόλου αρνείται να υποδείξει χώρο ταφής αναφέροντας ότι την λύση πρέπει να τη βρουν Περιφέρεια και πολιτεία, που έχουν την αρμοδιότητα δηλώνοντας: «Δεν δίνω καμία λύση. Τέλος. Να τα θάψουν στο σπίτι τους απ’ έξω. Να τα πάνε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα», ενώ πρόσθεσε: «Έπρεπε να είχαν ξεκινήσει καύση, όχι ταφή, γιατί μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και εγκληματούν κατά του περιβάλλοντος».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ώστε να «να περιορίσουμε και να εκριζώσουμε την ευλογιά. Υπάρχει ο φόβος της μετάδοσης και της περαιτέρω διασποράς. Είναι αυστηρή η ευρωπαϊκή οδηγία και οι κανονισμοί», ενώ επεσήμανε πως «ο ιός της ευλογιάς πέραν της επαφής και των σταγονιδίων μεταδίδεται και μηχανικά, μπορεί και μέσω των ζωοτροφών να μεταφερθεί, μπορεί να μεταφερθεί και μέσω των πουλιών».
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, ο κ. Κέλλας, συμπλήρωσε ότι «Τα ποσά της αποζημίωσης που είναι αυξημένα σε σχέση με παλαιότερα, είναι για τα ζώα που θανατώθηκαν. Η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει με ευρωπαϊκό πρόγραμμα και χρηματοδότηση 100%», ενώ δήλωσε ότι τα χρήματα των αποζημιώσεων είναι διαθέσιμα αλλά «περιμένουμε από τις τοπικές διευθύνσεις τις λίστες των κτηνοτρόφων με τον αριθμό των ζώων που θανατώθηκαν για να δοθούν οι αποζημιώσεις».
Υπενθυμίζεται πως επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, μόνο σε Περιφέρειες της χώρας που μέχρι τώρα είναι ελεύθερες του νοσήματος, δηλαδή Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr