H Αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων & Νέα Αγρότισσα, Κωνσταντίνα Φωτεινοπούλου υπογράμμισε πως το ζητούμενο για εμένα είναι να λειτουργεί όλη η αλυσίδα με τρόπο που να έχει διαρκές κίνητρο ώστε ο παραγωγός να καλλιεργεί και ταυτόχρονα το παραγόμενο προϊόν να φτάνει στον καταναλωτή με ανταγωνιστική τιμή.
«Προφανώς όμως αντιλαμβανόμαστε ότι η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη. Η Κοινή Γεωργική Πολιτική εδράζεται πάνω σε τρεις στόχους για την επίτευξη ενός βιώσιμου γεωργικού συστήματος. Η οικονομική βιωσιμότητα, περιβαλλοντική βιωσιμότητα και κοινωνική βιωσιμότητα. Εγώ θα συμπύκνωνα σε μια φράση που ξεκλειδώνει όλο το πρόβλημα και αυτό είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο μετά την πανδημία είναι πλέον δυσβάσταχτο και αποτελεί πλέον τη βιωσιμότητα της μικρής και της μικρομεσαίας αγροτικής εκμετάλλευσης», τόνισε η κα Φωτεινοπούλου.
Ο Υπεύθυνος Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Λυκούργος Σταυρουλόπουλος ανέφερε πως «Έχουμε τέσσερις πυλώνες για να στηρίζουμε την πρωτογενή παραγωγή. Ο πρώτος είναι τα προγράμματα στήριξη αγροτών. Πέρυσι καταφέραμε να εξασφαλίσουμε επιπλέον 5,6 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης για να στηρίξουμε τους νέους γεωργούς που δεν ήταν μέσα στη διαδικασία και πήραν ένα ποσό για να ξεκινήσουν τις δουλειές τους. Το δεύτερο εργαλείο που έχουμε και ισχύει για όλη την επικράτεια είναι το Ταμείο Μικρών Επιχειρηματικών Αγροτικών Δανείων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε μια εποχή που η Ε.Ε. φεύγει από την ιδέα των άμεσων ενισχύσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για μικρά δάνεια με μεγάλο χρόνο αποπληρωμής (5-7 χρόνια), για ποσά που φτάνουν μέχρι τις 25.000 ευρώ, με το 50% να είναι άτοκο και το υπόλοιπο με ανταγωνιστικά δάνεια από συνεργαζόμενη εμπορική τράπεζα. Το τρίτο και βασικό μας εργαλείο αφορά στην καινοτομία. Είναι η στρατηγική ‘’Έξυπνης Εξειδίκευσης’’ που αναπτύξαμε πρώτοι ως Περιφέρεια, σε συνεργασία με τρία Πανεπιστήμια».
Ο Δρ. Οικονομολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Δ.Ε. & Ερευνητής του "ΕΚ ΑΘΗΝΑ", Φάνης Ζαχαράτος τόνισε πως «Ο καταναλωτής συνεισφέρει μέσω του προβλήματος της σπατάλης τροφίμων στο 10% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που εντείνουν το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης. Η ερευνά είναι πρωτοπόρα σε αυτό το κομμάτι, καθώς οι επιστήμονες εδώ και πάρα πολλά χρόνια κρούουν τον κώδωνα ότι το μοντέλο ‘’κάνουμε δουλειές όπως έχουμε μάθει’’ μας οδηγεί στην οικολογική κατάρρευση. Στο ζήτημα της βιωσιμότητας, η έρευνα είναι το άλογο που τραβάει το κάρο. Η έρευνα μέσα από τις εφαρμογές της προσπαθεί να προωθήσει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες πολιτικές έτσι ώστε να υπάρξουν τα εργαλεία για να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή, μέχρι να φτάσουμε το 2050 όπου φιλοδοξούμε να μην έχουμε καθόλου τον άνθρακα στην οικονομία μας».
Ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, σημείωσε πως «Η έρευνα μπορεί να βοηθήσει ποικιλοτρόπως τον καταναλωτή να έχει πληροφόρηση σε σχέση με το προϊόν και ο παραγωγός για τις δυνατότητες που έχει, τόσο ως προς την πράσινη μετάβαση όσο και στην ενίσχυση της αξίας του προϊόντος. Η σχέση της αλυσίδας αξίας είναι ένα ολόκληρο πλέγμα δραστηριοτήτων για εμάς που πρέπει να μελετάμε συνεχώς. Χρειάζεται μια αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας να προσαρμόσουμε τις εθνικές πολιτικές, που ασκούνται στο αγροτικό χώρο, στις εξελίξεις της κλιματικής κρίσης και της προσαρμογής και σε αυτό θα ήταν ιδανικό να κάναμε κοινωνούς και τους καταναλωτές».
Τέλος, ο CTO & Συνιδρυτής της Proxy Foods Πέτρος Μανδάλης ανέφερε πως η Proxy Foods προσφέρει μια πλατφόρμα η οποία απευθύνεται σε εταιρείες παραγωγής τροφίμων και συγκεκριμένα στα τμήματα έρευνας και δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ώστε να φτιάχνουμε συνταγές και να αναπροσαρμόζουμε υπάρχουσες συνταγές.
«Υπάρχει ένας βοηθός AI που είναι εξειδικευμένος χημικών τροφίμων και δίνει τη δυνατότητα να τον έχεις σαν ένα βοηθά ώστε να κάνουν γρηγορότερα και πιο καλές συνταγές. Η πλατφόρμα μας έρχεται επικουρικά στο να βοηθήσει το τμήμα έρευνας των εταιρειών τροφίμων να κάνουν πιο γρήγορες επαναλήψεις στη δημιουργία συνταγών και να καταλήξουν πιο γρήγορα σε ένα αποτέλεσμα που θα μπορέσει να πάει πιο γρήγορα στο επόμενο στάδιο της παραγωγής», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr