Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι πράγματι, λόγω των εξελίξεων υπάρχει μια μη ομαλή ροή στην τροφοδοσία της αγοράς από τις δύο χώρες.
Επεσήμανε, πάντως, πως η Ελλάδα έχει επάρκεια σε σκληρό σιτάρι, που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για τα ζυμαρικά, όπως έχει πάντα και μάλιστα κάνει και εξαγωγές.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθεσε πως γίνονται κάθε χρόνο εισαγωγές 250.000 τόνων μαλακού σιταριού από την Ουκρανία και την Ρωσία, ενώ στο καλαμπόκι οι εισαγωγές είναι διπλάσιου όγκου και ανέρχονται σε 500.000 τόνους ετησίως από τις εν λόγω χώρες.
Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Γεωργαντάς, δεν υπήρχαν ούτε πρόκειται να υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, καθώς ήδη έχουν κλειστεί συμφωνίες με εναλλακτικές αγορές για το μαλακό σιτάρι που χρησιμοποιείται στην αρτοποιία και στην ζαχαροπλαστική, αλλά και για το καλαμπόκι, πρωτίστως με ευρωπαϊκές χώρες, ενώ όπως συμπλήρωσε «διερευνάται και η δυνατότητα για εισαγωγές από ΗΠΑ και Καναδά».
Τα κίνητρα
Παράλληλα, προανήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πως θα δοθούν κίνητρα στους αγρότες για να στραφούν στην παραγωγή μαλακού σιταριού και καλαμποκιού, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθεί η εξάρτηση της Ελλάδας από άλλες αγορές, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.
«Είχαμε ζητήσει το μαλακό σιτάρι να μπει στις διασυνδεδεμένες ενισχύσεις. Εγώ θα ζητήσω να μπει και ο αραβόσιτος, γιατί είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η βοήθεια στο κόστος παραγωγής τους», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, σημειώνοντας πως «έχουμε ζητήσει ενίσχυση από την ΕΕ και για το κόστος παραγωγής και ειδικά για την παραγωγή τέτοιων προϊόντων, όπως αυτά που εισάγουμε από την Ρωσία και την Ουκρανία».
«Στον αραβόσιτο θέλουμε ακόμη και από αυτήν την περίοδο μπορούμε να έχουμε αύξηση της παραγωγής. Μπορούμε και από την σεζόν και θα δώσουμε και κίνητρα για να γίνει, με στόχο η στήριξη να δοθεί στον παραγωγό. Για το μαλακό σιτάρι φέτος δεν προλαβαίνουμε, αλλά εξετάζουμε όλα τα πιθανά μέτρα», προσέθεσε ο κ. Γεωργαντάς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr