Όπως τόνισε, «η μετάλλαξη των σπόρων, αλλά και η χρήση φυτοφαρμάκων συχνά επικίνδυνων, προκαλούν καταστροφές στη γη, αλλά και στα προϊόντα της, αφού καταλήγουμε να τρώμε φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν μυρωδιά και γεύση».
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το “Πελίτι” είναι μια κοινότητα που ασχολείται με τη συλλογή, τη διατήρηση και τη διάδοση των σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών, από τη δεκαετία του 1990. Σχεδόν 25 χρόνια μετά, έχουν διασωθεί πάνω από 4.000 ποικιλίες παραδοσιακών σπόρων που κινδύνευαν με εξαφάνιση.
Το όνομα «Πελίτι» είναι εμπνευσμένο από τη βελανιδιά που είχε το μέρος που ζούσε τότε, το Δασωτό Κ. Νευροκοπίου. «Πελίτi στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά» εξήγησε ο κ. Σαϊνατούδης. «Η βελανιδιά ήταν ένα σημείο συνάντησης για τους ανθρώπους του χωριού, έτσι και το δικό μου Πελίτι ήθελα να είναι ένα σημείο συνάντησης για όλους τους ανθρώπους», ανέφερε ο ίδιος.
Πριν γίνουν όμως όλα αυτά και φτάσουμε στη δημιουργία μιας μεγάλης τράπεζας σπόρων, ο Παναγιώτης είχε ξεκινήσει μόνος του το ταξίδι στην ιστορία και τη διατήρηση των σπόρων. Ξεκίνησε με τα πόδια και με ώτο-στοπ να μαζεύει σπόρους και να συναντά ανθρώπους, ενώ την περίοδο 1995-2001 έζησε σε διάφορες περιοχές γι’ αυτό το σκοπό, με τελευταίο σταθμό την περιοδεία στα Πομακοχώρια του νομού Ροδόπη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr