Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο 7ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς για το Σεπτέμβριο, με ανοδική πορεία κινούνται οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P500 +0,84% και MCSI EM +1,78%). Το ασθενέστερο δολάριο, κάποια θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ (ISM μεταποίησης, αγορά εργασίας) και τα σημαντικά καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα ενίσχυσαν τα κέρδη του δείκτη. Στο επίκεντρο παραμένουν οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αν και στο θέμα του εμβολίου και της θεραπείας επικράτησε μια σχετική αισιοδοξία.
Θετικά επέδρασε στην επενδυτική ψυχολογία προς το τέλος του μήνα και η πρόοδος στη συζήτηση Αμερικανών και Κινέζων διαπραγματευτών, για την πρώτη φάση της εμπορικής τους συμφωνίας με δέσμευση των δύο πλευρών για επιτυχία. Στην Ευρωζώνη, το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε στα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν για τη μεταποίηση και τον πληθωρισμό, αλλά και στην πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, σημαντική άνοδο παρουσίασε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων, σε μηνιαίο επίπεδο, ο οποίος εξακολούθησε να λαμβάνει στήριξη από τα χαμηλά του 2019. Αν και στο επίκεντρο παρέμεινε η ένταση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, τα ενθαρρυντικά στοιχεία της Κίνας για τον πρόδρομο βιομηχανικό δείκτη Caixin PMI (53,1), τον δείκτη υπηρεσιών Caixin PMI (54,0), παραμένοντας σε επίπεδα ανάπτυξης, βελτίωσαν το οικονομικό κλίμα και την επενδυτική ψυχολογία.
Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή 2020/21 κάνουν λόγο για μείωση 3,3, εκατ. μετρικών τόνων, με τη μεγαλύτερη να αφορά την Ε.Ε. και το Η.Β. (εκτίμηση 135,5 εκατ. μετρ. τόνους από 154,9 πέρυσι). Η αιτία της πτώσης βασίζεται στη μειωμένη έκταση φύτευσης εξαιτίας της υπερβολικής υγρασίας του εδάφους, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, επιβαρύνοντας τη στρεμματική απόδοση. Παράλληλα, αναθεωρήθηκαν, προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές 2020/21 των εν λόγω χωρών στα 25 εκατ. μετρικούς τόνους.
Ωστόσο, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω οι εκτιμήσεις για την παραγωγή σε Ρωσία (+ 1,5 εκατ. τόνους) και Βραζιλία (+1,1 εκατ. τόνους). Με τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση, σε παγκόσμιο επίπεδο, να παραμένει σχετικά υψηλός (42,23) και τα αποθέματα προηγούμενης χρήσης να έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ (316,79 εκατ. μετρικούς τόνους), θα μπορούσαν να υπάρξουν πιέσεις στην τιμή του σιταριού, λόγω και της μειωμένης ζήτησης σιταριού για ζωοτροφές, καθώς το κριθάρι και το καλαμπόκι κρίνονται πιο ελκυστικά, λόγω χαμηλής τιμής.
Επισυνάπτεται στα συνημμένα αρχεία ολόκληρο το δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς
- TRAPEZA_PEIRAIVS_AGROTIKA_PROIONTA.pdf (203 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr