Μιλώντας από το βήμα του πρόσφατου Agribusiness Forum, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή σημείωσε πως ένας από τους βασικούς παράγοντες για την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος είναι η αξιοποίηση της «έξυπνης» γεωργίας στην άρδευση, τη λίπανση, τη φυτοπροστασία, την εξοικονόμηση πόρων, η χρήση της γνώσης και της καινοτομίας.
Ο διευθυντής του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ), Μάκης Αποστόλου εξήγησε στο Reporter γιατί είναι σημαντικό ένας σημερινός παραγωγός να μπορεί να προσαρμοστεί στα ψηφιακά δεδομένα, ενώ ανέδειξε και τη σημασία δημιουργίας ισχυρών συνεταιρισμών.
Ευφυής γεωργία
Αρχικά, ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για «εφαρμογές της ευφυούς γεωργίας οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων στον αυτόματο γεωεντοπισμό αγροτεμαχίων, την αναγνώριση του φαινολογικού σταδίου, το ποια είναι η δραστηριότητα του παραγωγού μέσα στο χωράφι, το αν υπάρχουν εγκαταστάσεις -και τι είδους- μέσα στο χωράφι, σε εκτιμήσεις για την προσδοκώμενη παραγωγή κ.ά.».
Πιο ανταγωνιστική αγροτική ανάπτυξη
«Αποτελεί κοινή διαπίστωση σε όλο τον κόσμο» συνέχισε «ότι η ψηφιοποίηση και άλλες καινοτομίες θα μπορέσουν να βοηθήσουν την αγροτική ανάπτυξη στην Ελλάδα να γίνει πιο αειφόρος και πιο ανταγωνιστική. Όλο και περισσότεροι Έλληνες αγρότες συνειδητοποιούν ότι πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που δημιουργούν, αφενός μεν η κλιματική αλλαγή και η ορθή χρήση των φυσικών πόρων, αφετέρου η αλυσίδα τροφίμων».
Παράλληλα, επεσήμανε πως «ακόμη και στο επίπεδο των επιδοτήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να είναι σημαντικές για τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, η νέα ΚΑΠ συνδέει τις ενισχύσεις με την απόδοση των καλλιεργειών, αλλά και με παραγωγή προϊόντων που δεν βλάπτει το περιβάλλον. Αυτό που απαιτείται είναι η ορθολογική διαχείριση των εισροών. Πως μπορούν δηλαδή οι Έλληνες αγρότες να διαχειριστούν καλύτερα τα λιπάσματα, το νερό και τα φυτοφάρμακα».
Ισχυροί συνεταιρισμοί
Ο κ. Αποστόλου κατέληξε τονίζοντας ότι «η τεχνολογία θα δώσει τη δυνατότητα για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, η ευφυής γεωργία θα πρέπει να συνδέεται με την προστασία του περιβάλλοντος. Εμείς όμως, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε βιωσιμότητα, ούτε καινοτομία, χωρίς συλλογικά σχήματα, χωρίς δηλαδή ισχυρούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι να μπορέσουν να υιοθετήσουν τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο για όλους τους συνεταιριζόμενους αγρότες».
Γιώργος Γεωργίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr