Ο Πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί ξόδεψαν πολύ από τον χρόνο τους ώστε να μιλήσουν για το ζήτημα της αξιολόγησης, αλλά και το θέμα που προέκυψε με τον ΔΟΛ, με αποτέλεσμα να περάσει σε δεύτερη μοίρα η… αφορμή (όπως αποδείχθηκε) της συνεδρίασης, τα προβλήματα των αγροτών και το τι προτείνει η κάθε παράταξη.
Αξίζει λοιπόν να παρουσιάσουμε τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή για τους αγρότες, που είναι έτοιμοι και πάλι να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους και να δούμε τι προτείνει τελικά ο πολιτικός κόσμος για τον πρωτογενή τομέα.
Τσίπρας: Το βάρος στον φόρο σε κρασί και πετρέλαιο-Τι είπε για το ασφαλιστικό
Σε τρία σημεία στάθηκε περισσότερο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα αγροτικά.
Αρχικά, για το ασφαλιστικό και την αύξηση των εισφορών, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως «για την πλειονότητα των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας καλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές».
«Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος, τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Θέλουμε τον συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικης μας πολιτικής. Δεν θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ».
Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτομικά προϊόντα, ενώ ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές.
Υπογράμμισε επίσης ότι επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.
«Έχουμε πληρώσει κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ για όλους τους τύπους των ενισχύσεων, εκ των οποίων περίπου 1 δισ. αφορούσε πληρωμές ενισχύσεων που εκκρεμούσαν από το 2011. Κυβέρνηση τότε ήσασταν εσείς και είχατε αφήσει τους αγρότες στο έλεος τους» πρόσθεσε ακόμα ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ανήλθαν το 2016 σε 155 εκ. ευρώ, ενώ τόνισε πως από τα 617 εκατ. ευρώ της έκτακτης ενίσχυσης της κυβέρνησης στους συνταξιούχους, «περίπου τα 250 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν προς τους αγρότες».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα καταβληθεί ο φόρος πετρελαίου στους αγρότες, κάνοντας λόγο για ποσό ύψους 160 εκατ. ευρώ.
Τα 9 σημεία Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη μεριά του, αποτύπωσε τις βασικές προτάσεις της ΝΔ για τον αγροτικό κόσμο σε 9 συγκεκριμένα σημεία:
1ο: Ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. Σήμερα το ποσοστό των συνεταιρισμένων αγροτών είναι απελπιστικά χαμηλό, μόλις 11,3% τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην Δυτική Ευρώπη είναι άνω του 50%. Στόχος μας είναι να πλησιάσουμε αυτά τα δεδομένα, ώστε να δουν όλοι τα οφέλη της εμπορικής συγκέντρωσης και της μείωσης των εξόδων. Ο συνεταιριστικός νόμος που ψηφίσατε, θα καταργηθεί και οι ενώσεις θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού. Δείτε ένα πετυχημένο παράδειγμα, τις ομάδες παραγωγών στην Ημαθία, οι οποίες ως κλάδος έχουν γίνει παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή και το εμπόριο του βιομηχανικού ροδάκινου. Αυτές τις πρακτικές θα έπρεπε να ενθαρρύνετε, αντί να ψηφίζετε νόμους-μνημεία του κρατισμού.
2ο: Ενεργοποιούμε αμέσως όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε επενδύσεις ιδιωτών, αγροτών και συνεταιρισμών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και καινοτομίας.
3ο: Διασφαλίζουμε εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Για το σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς για εγγυήσεις, χρηματοδότηση, νέα δάνεια και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, συνεχίζουμε και επαυξάνουμε τη λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη.
4ο: Προωθούμε την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.
5ο: Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Προβλέπουμε την αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, είτε για ενέργεια, είτε για περαιτέρω αξιοποίηση.
6ο: Συνδέουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων.
7ο: Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, στη φέτα και στο κρέας. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα. Καταθέτοντας, παράλληλα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του κλάδου και της αειφορίας. Παράλληλα, προωθούμε ένα νέο σήμα ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. Όπως το ρύζι στο Δέλτα Αξιού, τα αλιεύματα του Αμβρακικού, τα φασόλια Πρεσπών, κ.α.
8ο: Καθιερώνουμε τακτικό, δομημένο διάλογο της Κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν. Η συμμετοχή όλης της παραγωγικής αλυσίδας στο ίδιο τραπέζι (έμποροι, μεταποιητές, παραγωγοί κλπ.) θα δημιουργήσει συνέργειες, συμφωνίες, κοινούς τρόπους εμπορίας και επιχειρηματικά - επενδυτικά σχήματα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του κάθε στρατηγικού προϊόντος.
9ο: Δημιουργούμε Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας. Σκοπός του Επιμελητηρίου είναι να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών. Θα συνδιαλέγεται για όλα τα θέματα που αφορούν τους αγρότες με την κρατική Αρχή, με πρώτη προτεραιότητα την καθιέρωση πιστοποίησης για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Σταματά, λοιπόν, οριστικά το φαινόμενο της άναρχης διαβούλευσης της Κυβέρνησης με τα εκάστοτε «μπλόκα αγροτών»
Ο 12λογος της Φώφης
Δώδεκα προτάσεις κατέθεσε από τη μεριά της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά:
«Καταθέτουμε 12 προτάσεις ανάπτυξης που είναι προϊόν συζήτησης και διαλόγου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τους αγρότες και τους φορείς της ελληνικής υπαίθρου.
1η Πρόταση: Ο φόρος εισοδήματος να μειωθεί προοδευτικά, οι ενισχύσεις να είναι ακατάσχετες και αφορολόγητες, ο ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων και εισροών να επανέλθει στο 13%, να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί και να δοθεί κίνητρο για τη δημιουργία νέων συλλογικών δομών με την επιστροφή 5 μονάδων Φ.Π.Α. στους οργανωμένους παραγωγούς.
2η Πρόταση: Να αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και για να διευκολύνουμε την ανανέωση των παραγωγών για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών τα πρώτα 5 χρόνια να πληρώνονται οι εισφορές από έναν.
3η Πρόταση: Να παραμείνει ο ΟΓΑ φορέας ασφάλισης των αγροτών με διαχωρισμό του ταμείου πρόνοιας και αφαίρεση άλλων δαπανών που δεν ανήκουν στον ΟΓΑ αλλά τον επιβαρύνουν και να καθιερωθεί η καθολική επέκταση και εφαρμογή του εργόσημου σε όλους τους αγροτοεργάτες που χρησιμοποιούν οι αγρότες, ως μέσο ουσιαστικής μείωσης της εισφοροδιαφυγής.
4η Πρόταση: Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του πρωτογενούς τομέα για μια δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα και καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.
5η Πρόταση: Να καθιερωθεί αγροτικό Πετρέλαιο, σύμφωνα με την τροπολογία που έχουμε καταθέσει στις 3-11-2015, για να μειωθεί το κόστος ενέργειας. Να στηριχθεί η επέκταση των ΑΠΕ στον πρωτογενή τομέα.
6η Πρόταση : Να γίνει εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την αγροτική γη με διανομή της σε νέους αγρότες και επιστήμονες και να ενισχυθεί η έρευνα και η καινοτομία για στροφή σε ποιοτικά προϊόντα και παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού.
7η Πρόταση: : Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών και του αθέμιτου ανταγωνισμού και να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο ράφι, ώστε να προκύψει όφελος και για τους παραγωγούς και για τους καταναλωτές.
8η Πρόταση: Για την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας της ΚΑΠ και της ΚΑλΠ για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας πρέπει όχι μόνο να προκηρυχθούν αλλά και να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2015-2020 συνολικού προϋπολογισμού 6 δις που εξασφάλισαμε τα προηγούμενα χρόνια.
9η Πρόταση: Δημιουργία ταμείου (ΕΤΕΑΝ) χρηματοδότησης των επενδύσεων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.
10η Πρόταση: Να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία με στόχο την υποκατάσταση των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών και να διασυνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής. Προγράμματα στήριξης των εξαγωγών με ενέργειες προώθησης των αγροτικών προϊόντων αξιοποιώντας τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
11η Πρόταση: Πρέπει να αρθεί το αδιέξοδο στον ΕΛΓΑ. Επιτέλους δεχθείτε την τροπολογία που έχουμε καταθέσει 7 φορές στη Βουλή και δίνει λύση στο θέμα των μετακινήσεων του προσωπικού του. Αλλιώς οι πληγέντες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, θα κάνουν μαύρα μάτια για να δουν το χρώμα του χρήματος.
12η Πρόταση: Προτείνουμε την εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης νέων αγροτών και ανέργων σε λειτουργούσες αγροτικές επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για απόκτηση εμπειρίας και την ενίσχυση όλων των κοινωνικών υποδομών και των υποδομών παιδείας στην ύπαιθρο για την στήριξη της αγροτικής οικογένειας και της Ελληνίδας αγρότισσας».
Θεοδωράκης: Η Ελληνική γεωργία είναι ένας γίγαντας με αλυσίδες
Συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσε από την πλευρά του και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
«Εμείς προτείνουμε:
και οι γεωργοί να φορολογούνται ως επιχειρηματίες και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Επιπλέον, ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας με την συνεργασία ερευνητικών ιδρυμάτων, για την δημιουργία κλάστερ καινοτομίας με κίνητρα χρηματοδότησης και παραχώρηση δημοσίων υποδομών για πρότυπες καλλιέργειες. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για την επιστροφή και εγκατάσταση νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο. Σήμερα μόνο το 16% των ασφαλισμένων αγροτών είναι ηλικίας μέχρι 30 ετών.
Πρέπει άμεσα:
• Να δημιουργηθεί υποχρεωτικό ηλεκτρονικό μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων
• Να τελειώνουμε με τις ακάλυπτες επιταγές να υπάρχει έλεγχος και τιμωρία
• Η εξόφληση των τιμολογίων αγροτικών προϊόντων να θεσμοθετηθεί στις 30 ημέρες.
Και πάμε στον ΕΛΓΑ. Την ασφάλιση της παραγωγής. Πρόκειται για ένα σύστημα πελατειακό, αναποτελεσματικό και κοστοβόρο.
Απαιτείται:
• Διαπίστευση ιδιωτών γεωπόνων-εκτιμητών για να μειωθεί το κόστος και να γίνονται άμεσα οι εκτιμήσεις.
• Εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής (δεν μπορεί η μελισσοκομία να είναι εκτός ΕΛΓΑ)
• Να έχουν την δυνατότητα οι αγρότες να συμμετέχουν και σε ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα
Άμεση κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος.
Να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι και τα χαρακτηριστικά
- των κατά κύριο επάγγελμα
- των μη κατά κύριο επάγγελμα
- των μικρών γεωργών των μειονεκτικών περιοχών.
Συνθήματα τέλος λοιπόν. Η Ελληνική γεωργία είναι ένας γίγαντας με αλυσίδες. Να σπάσουμε τις αλυσίδες, πριν πεθάνει ο γίγαντας».
Κουτσούμπας: Παρουσιάζετε τους αγρότες ως απατεώνες
Τέλος, ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για τα αγροτικά ζητήματα καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι παρόλο που γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα, αντί να απαντήσει σε αυτά, συκοφαντεί, βρίζει τους αγρότες. Λέτε ότι μια νέα κλιμάκωση των αγώνων δημιουργεί «πολιτική αναταραχή» και μιλάτε για «υποκινούμενους, «εποχιακούς» αγώνες, για «άγνωστα αιτήματα… Αλήθεια, δεν ντρέπεστε να παρουσιάζετε τους αγρότες, πότε ως απατεώνες που φοροδιαφεύγουν και πότε ως τους πιο ευνοημένους σε σχέση με τους πάμφτωχους, τους άνεργους… ».
Ο κ. Κουστούμπας επιτέθηκε σε κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας πως «είστε μια συγχορδία. τα κόμματα της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τα τσιράκια του κεφαλαίου τη ναζιστική Χρυσή Αυγή… δημαγωγείτε, για τη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής… κοροϊδεύετε τους αγρότες… Υπάρχει όμως πλέον πείρα…».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατέληξε λέγοντας πως «υπάρχει διέξοδος για όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής. Το ΚΚΕ παλεύει για τη μόνη λύση που συμφέρει τους πολλούς, ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και το ξεκλήρισμα… υποστηρίζει τους αγώνες επιβίωσης, τα αιτήματα της μαχόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως και της εργατιάς, των μισθωτών ή των επιστημόνων με μπλοκάκι, των άλλων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις. Το ΚΚΕ δεν κρύβει την αλήθεια, και προειδοποιεί. Μπροστά μας είναι ο δρόμος, για την εργατική κοινωνική - οικονομική και πολιτική διέξοδο και προοπτική. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος. Δεν είναι εύκολος. Η Κοινωνική Συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ, είναι μονόδρομος για πραγματική αλλαγή στον αρνητικό συσχετισμό σήμερα, ανάμεσα σ' εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, προϋπόθεση για την εργατική εξουσία για μια οικονομία με κριτήριο μόνο τη λαϊκή ευημερία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr