Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η περιορισμένη σοδειά στην Ισπανία και στην Ιταλία έχει δώσει ώθηση στα ελληνικά ελαιόλαδα σε σημείο, που παράγοντες της αγοράς ανησυχούν από το ράλι των τιμών. Όπως αναφέρουν στο Reporter.gr η σημαντική αύξηση που καταγράφεται τα δύο τελευταία χρόνια ίσως να περιορίσει την κατανάλωση στις μεγάλες αγορές του βορρά, ενώ δημιουργεί και στενότερα περιθώρια κέρδους σε τυποποιητές και διακινητές.
Στην Κρήτη, που μαζί με την Πελοπόννησο είναι οι οι μεγάλοι "ελαιώνες" της χώρας, οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 30 - 50 λεπτά περίπου, λόγω της πολυδιάσπασης των παραγωγών και του ανταγωνισμού των εκατοντάδων ελαιοτριβείων. Σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ οι τιμές στις 9/2 κυμαίνονταν από τα 3 - 3,20 ευρώ (3.10 η Ανώσκελη, 3,10 το Κολυμπάρι Α.Ε., Σητεία Αεράκης 3,35).
Σύμφωνα με την εφημερίδα Νέα Κρήτη σε τιμή υψηλότερη από την προηγούμενη, που πάλι μέσω δημοπρασίας είχε επιτευχθεί, "έκλεισε" ο νέος διαγωνισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, με 3,41 ευρώ το κιλό, χωρίς το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, που ανεβάζει ακόμα περισσότερο την τιμή παραγωγού, αφού ενσωματώνεται στην τιμή, για όσους τηρούν λογιστικά βιβλία.
Η οργάνωση έχει ακόμα στις εγκαταστάσεις της εκατοντάδες τόνους ελαιολάδου και θα συνεχίσει με δημοπρασίες να πουλάει το “χρυσάφι” που συγκεντρώνει από τους ελαιοπαραγωγούς-μέλη της!
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Γιώργος Περογιαννάκης, αποκάλυψε ότι σε αυτή τη δημοπρασία, που κατακυρώθηκε σε τυποποιητή από την Αθήνα, πουλήθηκε ποσότητα 100 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,3.
«Έχουμε στις εγκαταστάσεις μας ακόμα 400 τόνους ελαιολάδου», λέει ο συνεταιριστής. «Και μέχρι στιγμής έχουμε συνολικά αλέσει 580 τόνους ελαιολάδου. Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε ξεπεράσει τους 600 τόνους, αφού η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στην περιοχή μας συνεχίζεται», σύμφωνα με τον ίδιο.
Όπως διευκρινίζει, έχει μείνει ακόμα για συγκομιδή ένα 20% της συνολικής παραγωγής της φετινής περιόδου.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθεί η οργάνωση, γίνεται κοινή άλεση του ελαιοκάρπου και οι παραγωγοί πληρώνονται με εκκαθάριση το προϊόν τους. Για όσους αντιμετωπίζουν πιεστικά οικονομικά προβλήματα και ζητούν να πληρωθούν αμέσως το λάδι το οποίο παραδίδουν, ο συνεταιρισμός ανταποκρίνεται στην ανάγκη τους αυτή, χωρίς να ξεφεύγει από τη διαδικασία που εφαρμόζει απέναντι σε όλους τους παραγωγούς-μέλη του.
Οι δημοπρασίες
Η τελευταία δημοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου, με την τιμή 3,41 ευρώ το κιλό χωρίς ΦΠΑ.
Η προηγούμενη δημοπρασία του συνεταιρισμού, που κατακυρώθηκε πάλι σε τυποποιητή των Αθηνών, έκλεισε με 3,37 ευρώ το κιλό, τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Είχε προηγηθεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου με δημοπρασία στις 12 Ιανουαρίου, με τιμή παραγωγού 3,24 ευρώ το κιλό χωρίς το ΦΠΑ.
Λίγο πριν εκπνεύσει το 2015 και συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσαράς είχε πετύχει από δημοπρασία την τιμή των 3,85 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ. Πάλι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου στις 30 Ιουλίου είχε πετύχει “χρυσή” συμφωνία 4,06 ευρώ το κιλό χωρίς ΦΠΑ.
Αναλυτικά, τα στοιχεία αυτά συνέλλεξε και δημοσιεύει στην ηλεκτρονική του σελίδα ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (www. sedik. gr) από τους φορείς που εμπλέκονται στους διαγωνισμούς εμπορίας ελαιολάδου, ενώ ο ίδιος στηρίζει και προβάλλει τις πρωτοβουλίες αυτές, ως “μονόδρομο” για την επίτευξη της καλύτερης συμφωνίας, προς όφελος οργανώσεων και παραγωγών.
Γιώργος Αλεξάκης