Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα συγκληθεί την Πέμπτη προκειμένου να αποφασισθούν οι δέουσες επόμενες ενέργειες. "Η Διοίκηση της εταιρείας ελπίζει ακόμα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία αναδιάρθρωσή της με τις δανείστριες τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές της", αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΙΑΣ έκανε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 τον Σεπτέμβριο του 2013, καθώς οφείλει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Στη Δίας συμμετέχουν με 43% το ΤΧΣ μέσω Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank, ΑΛΦΑ με 42% η Tethys το επενδυτικό όχημα του Γεωργιανού Επιχειρηματία Kahka Bendukidze το οποίο έχει επενδύσει και χάσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ από τις σχετικές επενδύσεις και με 8,5% ο Στέλιος Πιτάκας.
Στελέχη της αγοράς, κάνουν λόγο για εγκληματική κωλυσιεργία την περίπτωση της ΔΙΑΣ. Τονίζουν, δε, ότι η εταιρεία στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ήθελε 8 εκατ. ευρώ για να σωθεί και είχε ψάρια αξίας 40 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα το ποσό που πρέπει να μπει στην εταιρεία για να μη γράψει "τίτλους τέλους" είναι 50 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η περίπτωση της ΔΙΑΣ συζητήθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη, που είχε συγκαλέσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, με τους βασικούς επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι τότε τόνισαν ότι εάν δεν ληφθούν σύντομα αποφάσεις υπάρχει ο κίνδυνος το έργο αυτό (βλέπε ΔΙΑΣ) μπορεί να επαναληφθεί και με άλλες επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι η ιχθυοκαλλιέργεια είναι μία από τις ναυαρχίδες της εγχώριας οικονομίας και δεύτερη τη τάξει εξαγωγική δύναμη, ενώ φαίνεται να έχει πέσει στις "ξέρες" του παρωχημένου ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με τον κίνδυνο του ναυαγίου να κοντοζυγώνει, όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου. Πολλοί μάλιστα τονίζουν ότι οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας "στραγγαλίζονται" από τις ασφυκτικές πιέσεις που τους ασκούν οι τράπεζες, με τα σχέδια αναδιάρθρωσης ή μετοχοποίησης των δανειακών τους υποχρεώσεων να σκονίζονται παρατημένα σε διάφορα συρτάρια. Την ίδια ώρα που η ανταγωνίστρια και γείτονας Τουρκία πραγματοποιεί δυναμικές επενδύσεις και «γερό μπάσιμο» σε αυτόν τον παραδοσιακά ελληνικό επιχειρηματικό χώρο.
Η ευθύνη των τραπεζών στη διαιώνιση του προβλήματος: το παράδειγμα της Δίας και της Νηρεύς
Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες "κρατάνε στο χέρι" την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια. Στην εταιρεία Δίας ελέγχουν το 42,79% του μετοχικού κεφαλαίου και στη Σελόντα το 21% – πρόκειται αντίστοιχα για την τρίτη και τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία. Την ίδια ώρα, στον Νηρέα- το νούμερο 1 του κλάδου- οι τράπεζες δεν ελέγχουν μετοχές, αλλά δάνεια 222 εκατ. ευρώ. Όπως όμως σημειώνουν στελέχη των εταιριών, αντί να επισπεύσουν την εξυγίανση και ανασυγκρότησητων επιχειρήσεων αυτών, καθυστερούν χαρακτηριστικά να αναλάβουν δράση ή παρακωλύουν τις διαδικασίες με την αδυναμία λήψης αποφάσεων. Από την πλευρά τους οι τράπεζες ζητούν από τους μετόχους να βάλουν χρήματα, καθώς υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης λόγω των ααμρτιώντ υο παρλεθόντος.
Σημειώνεται ότι η Δίας είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα από το Σεπτέμβριο του 2013, ενώ σε ό,τι αφορά τη Νηρεύς, πρόσφατα δημοσιεύματα θέλουν ανήσυχους τους μετόχους και ομολογιούχους της. Αιτία η συνέλευση των ομολογιούχων του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ) της που έδωσε πίστωση χρόνου ενός μόλις μήνα για την αποπληρωμή της δόσης και των τόκων, που ήταν καταβλητέοι στις 28 Φεβρουαρίου 2014. Οι πιστωτές της Νηρεύς συνδέουν το θέμα του ομολογιακού δανείου με τη συνολική αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας και τη μερική μετοχοποίηση των δανειακών της υποχρεώσεων, ωστόσο τίποτα δεν προχωράει και η καθυστέρηση αυτή πλήττει την εταιρεία όχι μόνο στη βάση της συναλλακτικής της ικανότητας, αλλά και της εν γένει αξιοπιστίας της.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr