Να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας θεωρεί ότι η Gazprom δεν τηρούσε όρο της σύμβασης προμήθειας για πώληση φυσικού αερίου στην ελληνική εταιρεία σε τιμή ανταγωνιστική έναντι οποιουδήποτε εναλλακτικού καυσίμου αλλά και άλλου ανταγωνιστή της δημόσιας επιχείρησης αερίου.
Έτσι, με την προσφυγή, η ελληνική εταιρεία ζητά την αναδρομική αναπροσαρμογή της τιμής από την έναρξη ισχύος της σύμβασης, δηλαδή από το 2022. Πάντως, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να παραλαμβάνει τις ελάχιστες συμβασιοποιημένες ποσότητες που υποχρεούται βάσει του συμβολαίου, πληρώνοντάς τις στην τιμή που προβλέπει η σύμβαση.
«Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είναι ισχυρά από κάθε άποψη» τονίζεται σχετικά από τις ίδιες πηγές, που εκφράζουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της διαιτησίας προσθέτοντας ότι η δικαστική διαδικασία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, μια δημόσια εταιρεία έλαβε την απόφαση να πάει τον προμηθευτή της (σ.σ. Gazprom) στο δικαστήριο, επειδή δεν συμφωνεί με την τιμή που της προμήθευε το φυσικό αέριο την περίοδο 2022-2023. Η σύμβαση μεταξύ των δυο εταιρειών προέβλεπε διαδικασία διαπραγμάτευσης πριν την προσφυγή, η οποία ήταν χρονοβόρα και δυστυχώς δεν απέδωσε».
Ουσιαστικά στο φόντο αυτής της καθυστέρησης η ΔΕΠΑ προσέφυγε στη διαιτησία, ζητώντας καλύτερη τιμή για τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχει λάβει στη βάση της σύμβαση με τη Gazprom (που συνήφθη στις αρχές του 2022 και λήγει το 2026) και προσαρμογή των ποσοτήτων που δεν έχει λάβει.
«Μιλάμε για αρκετά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» τονίζουν οι ίδιες πηγές περιγράφοντας το ύψος του ποσού που εφόσον τελεσφορήσει θετικά για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η όλη υπόθεση θα μπουν στο ταμείο της εταιρείας.
«Δεν υπάρχει κανένα χρέος, καθώς οι ποσότητες φυσικού αερίου που δεν παραληφθεί από τη Gazprom δεν έχουν χρεωθεί και προφανώς δεν έχουν πληρωθεί», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές αναφερόμενες σε δημόσιες δηλώσεις περί οφειλών της εταιρείας.
«Η ΔΕΠΑ δεν έλαβε κάποιες ποσότητες αερίου την περίοδο 2022-2023 λόγω τιμής και λόγω κατάστασης της αγοράς (καθώς όλες οι χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας μείωσαν δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου εν μέσω ενεργειακής κρίσης) και έχουμε τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν έχει ζητηθεί από τη ΔΕΠΑ να πληρώσει για το αέριο αυτό, επομένως προξενεί εντύπωση να ισχυρίζονται κάποιοι ότι η εταιρεία χρωστάει, πολλώ δε μάλλον τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η διαιτητική διαδικασία», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη χρονική στιγμή της διατύπωσης των ισχυρισμών αυτών.
Να σημειωθεί ότι, τα χρόνια της κρίσης, 2022 και 2023, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ως η μόνη πλέον μεγάλη εταιρεία ενέργειας που τελεί ακόμη υπό τον έλεγχο του δημοσίου, όπως αναφέρεται, εγγυήθηκε την αδιάλειπτη τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο, όταν δινόταν κυριολεκτικά μάχη για κάθε φορτίο LNG στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα απορρόφησε μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. Παράλληλα, μέσω της θυγατρικής της στη λιανική, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, προσφέρει μεσοσταθμικά τις χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα και το φ.α. τα τελευταία χρόνια.
Θα μείνει το αέριο
Από το Athens Investment Forum, χθες, πάντως, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς έστειλε το μήνυμα στρατηγικής για την επόμενη μέρα. «Το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο γέφυρα της ενεργειακής μετάβασης και θα συνεχίσει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο», τονίζοντας ότι «αυτή την περίοδο, το ρωσικό αέριο βρίσκεται στα επίπεδα προ της εισβολής στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει μερίδιο αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πλουραλισμό στις επιλογές προμηθευτών και προσιτές τιμές. Πιστεύω ότι το κόστος του φυσικού αερίου θα μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια λόγω της μεγάλης προσφοράς, και θα υπάρξει ανταγωνισμός ακόμα και με τις ΑΠΕ. Το φυσικό αέριο θα παραμείνει για αρκετές δεκαετίες στο προσκήνιο».
Ο κ. Ξιφαράς στάθηκε και στην ευρύτερη, για την περιοχή, στρατηγική σημασία των υποδομών αερίου στην Ελλάδα, όπως το Τερματικό της Ρεβυθούσας, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB και το FSRU της Αλεξανδρούπολης, στις οποίες η ΔΕΠΑ συμμετέχει είτε ως μέτοχος (FSRU, ICGB) είτε ως επενδυτής με δέσμευση δυναμικότητας (Ρεβυθούσα). Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, εξάλλου, παρείχε αέριο σε κρίσιμες εποχές σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Μολδαβία και είναι ίσως η μοναδική ελληνική εταιρεία που έχει αποθηκεύσει αέριο ακόμα και στην Ουκρανία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr