Στόχος του Κέντρου είναι να αναδειχθεί σε κόμβο καινοτομίας και αριστείας για τον τομέα του φυσικού αερίου, παρέχοντας θεωρητική και πρακτική κατάρτιση στα στελέχη και τους τεχνικούς του κλάδου, στην πορεία προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης και η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli.
Αξιοποιώντας τη μακρά εμπειρία και την υψηλή εξειδίκευση των στελεχών του, ο ΔΕΣΦΑ προχώρησε στη δημιουργία του πρώτου εκπαιδευτικού κέντρου αυτού του είδους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Το Κέντρο φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως κόμβος καινοτομίας, ενισχύοντας τη διασύνδεση και τη συνεργασία του Διαχειριστή με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Η λειτουργία του Κέντρου αναβαθμίζει τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει ο ΔΕΣΦΑ σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε συνέχεια των συνεργασιών που έχει συνάψει τα τελευταία χρόνια με κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια, όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Στρατηγικά τοποθετημένο στο επίκεντρο των αγορών φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Κέντρο θα παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης στο τεχνικό προσωπικό του ΔΕΣΦΑ, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα εκπαίδευσης και προσωπικού άλλων Διαχειριστών Μεταφοράς και Διανομής τόσο από την Ελλάδα όσο και από την ευρύτερη περιοχή.
Πέραν της θεωρητικής κατάρτισης, οι εγκαταστάσεις θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να ασχοληθούν ενεργά με την επίλυση προβλημάτων σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα προσομοίωσης, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που αξιοποιείται σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας του δικτύου. Παράλληλα, κάποιες από τις ενότητες πρόκειται να συνδεθούν με τη λήψη πιστοποίησης ΚΕΔΙΒΙΜ (Διαπίστευση Δια βίου Εκπαιδευτικού Κέντρου από το Διεθνές Πανεπιστήμιο), παρέχοντας έτσι περισσότερα κίνητρα στους εκπαιδευόμενους.
Το Τεχνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο θα αποτελέσει επίσης πυλώνα έρευνας και ανάπτυξης για τη μετάβαση στην οικονομία του υδρογόνου, καθώς στις εγκαταστάσεις του θα διενεργούνται μετρήσεις για τις βέλτιστες συνθήκες έγχυσης υδρογόνου στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου, προσβλέποντας στην ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων για τη χρήση του υδρογόνου και την ενεργοποίηση επενδύσεων στον αναδυόμενο αυτό τομέα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Είναι χαρά μας να εγκαινιάζουμε το Τεχνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσημβρία, ένα κτίριο ”κόσμημα”, που διαθέτει όλες τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για να λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης φυσικού αερίου. Οι επενδύσεις πρέπει να είναι πάντα αποτελεσματικές. Πρέπει να έχουν οικονομική λογική και να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες. Το έργο του ΔΕΣΦΑ, διαθέτοντας μηχανήματα για συγκεκριμένη εκπαίδευση, αποτελεί μια επένδυση, η οποία με ασφάλεια θα μπορέσει να πετύχει ικανοποιητική απόδοση για τον Έλληνα καταναλωτή και φορολογούμενο. Αυτό είναι το “κλειδί” της ενεργειακής πολιτικής, που πρέπει να έχουμε: Να εξασφαλίζουμε, δηλαδή, τα χρήματα του καταναλωτή και του φορολογούμενου και να προσφέρουμε ταυτόχρονα άφθονη και φθηνή ενέργεια, εκπληρώνοντας τους στόχους της πράσινης μετάβασης».
Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, επισήμανε: «Στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης που διανύουμε απαιτείται να επενδύσουμε σημαντικά κεφάλαια σε νέες υποδομές και τεχνολογίες αλλά ταυτόχρονα να εκπαιδεύσουμε και να μετεκπαιδεύουμε συνεχώς τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της ενέργειας, προκειμένου είτε να ηγηθούν είτε να υπηρετήσουν αυτή τη συλλογική πρόκληση. Στην προσπάθεια μας αυτή να αναβαθμίσουμε τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία των χιλιάδων εργαζομένων, εγκαταστάσεις όπως το πρώτο Τεχνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο για υποδομές φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, που εγκαινιάσαμε σήμερα έχουν κομβικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση».
Με τη σειρά της, η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ανέφερε: «Η προαγωγή της καινοτομίας και της διαρκούς μάθησης βρίσκονται στον πυρήνα της εταιρικής κουλτούρας του ΔΕΣΦΑ. Ο δρόμος για την καθαρή ενέργεια απαιτεί όχι μόνο την ανάπτυξη υποδομών, αλλά και την επένδυση στην κατάρτιση των ανθρώπων που θα υποστηρίξουν ενεργά αυτή τη μετάβαση. Με το νέο μας Τεχνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο, δημιουργούμε έναν σημαντικό περιφερειακό πυλώνα εκπαίδευσης για την επιτάχυνση της μετάβασής μας στην κλιματική ουδετερότητα. O ΔΕΣΦΑ θέτει τις βάσεις για την ενέργεια του αύριο, επενδύοντας στους ανθρώπους, στην καινοτομία και σε υποδομές έτοιμες να ανταποκριθούν στις μελλοντικές ανάγκες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr