Η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλης κλίμακας κυβερνητικές δαπάνες για την παραγωγή όπλων, καθώς η Μόσχα χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των μισθών σε μια σφιχτή αγορά εργασίας και σε ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, ακόμη και με επιτόκια στο 18%.
Η Μόσχα αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,9% το 2024, από 2,8% στην πρόβλεψη που είχε εκδώσει τον Απρίλιο, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.
Οι προσδοκίες της κυβέρνησης ξεπερνούν πλέον εκείνες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι βλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το 2024.
Αλλά και ο πληθωρισμός θεωρείται ότι θα σκαρφαλώσει. Το υπουργείο αναμένει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα κλείσει το έτος στο 7,3%, από 5,1% που προβλεπόταν τον Απρίλιο, και λίγο πιο κοντά στο 7,4% του 2023. Αυτές οι αυξήσεις ακολουθούν ένα άλμα των τιμών κατά 11,9% το 2022.
Ανέβασε σημαντικά τις προσδοκίες για την αύξηση των πραγματικών μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος, τα οποία θεωρούνται ότι επεκτείνονται ταχύτερα από την οικονομία, συνεχίζοντας να ωθούν την καταναλωτική ζήτηση, η οποία σε συνδυασμό με τις κρατικές δαπάνες ρεκόρ και τη διολίσθηση του ρουβλίου το 2023 έχουν αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό.
Αρκετές αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα σε υψηλό άνω των δύο ετών, στο 18%, δεν κατάφεραν να περιορίσουν την άνοδο των τιμών και ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στον στόχο του 4% της τράπεζας μέχρι τουλάχιστον το 2026.
Αυξήθηκαν επίσης οι προβλέψεις του υπουργείου για την ανάπτυξη του κύκλου εργασιών του λιανικού εμπορίου, των επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής το 2024.
Το ρούβλι αναμένεται να διαπραγματεύεται λίγο ισχυρότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις, με μέσο όρο 91,2 ανά δολάριο φέτος και 96,5 το επόμενο έτος. Το ρωσικό νόμισμα εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2026 στα 100/δολάριο και θα εξασθενεί σταδιακά βαθύτερα σε τριψήφιο αριθμό κάθε έτος μελλοντικά.
Οι προβλέψεις του υπουργείου υποδηλώνουν ότι η σφιχτή αγορά εργασίας της Ρωσίας είναι εδώ για να μείνει, με την ανεργία να θεωρείται ότι θα παραμείνει σε ένα ετήσιο χαμηλό ρεκόρ του 2,6% τουλάχιστον μέχρι το 2030.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία ή έχουν ενταχθεί στον στρατό από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr