Πριν από λίγες μέρες μάλιστα η τάση αυτή αποτυπώθηκε και στην έκθεση της Morgan Stanley, η οποία τόνιζε πως οι επενδυτές πρέπει να στραφούν σε μετοχές εταιρειών κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνίες και εταιρείες που οικογενειοκρατούνται.
Στη μετοχή της ΔΕΗ, σήμερα δραστηριοποιούνται ξένοι οίκοι όπως Citigroup (200 χιλιάδες τεμάχια), Goldman Sachs (75 χιλιάδες τεμάχια), Bear Stearns (150 χιλιάδες τεμάχια) και Merrill Lynch.
Χθες, όπου ο συνολικός όγκος στη μετοχή ανήλθε στα 3,4 εκατ. τεμάχια η Citigroup φαίνεται πως έκανε το 1,4 εκατ. από αυτά, η Merrill Lynch τις 600 χιλιάδες, η JP Morgan 1,4 εκατ. ενώ και η Bear Stearn εμφανίστηκε στο ταμπλό. Πάντως μεγάλο μέρος από αυτές τις συναλλαγές αφορούν τελικούς πελάτες των οίκων.
Η διαγραμματική εικόνα της ΔΕΗ θυμίζει μετοχή μικρής κεφαλαιοποίησης, καθώς μέσα σε λίγες συνεδριάσεις βρέθηκε από τα 29,50 ευρώ (22/11) πάνω από τα 37 ευρώ. Σε αυτή την ανοδική κίνηση συνέβαλε και το γρήγορο κλείσιμο short θέσεων από μεγάλο ξένο οίκο, ο οποίος παρέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα short στη μετοχή.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η ΕΥΔΑΠ, όπου οι ξαφνικές τοποθετήσεις των ξένων οίκων οδήγησαν τη μετοχή από τα 8,3 ευρώ στα 10,70 ευρώ. Η Morgan Stanley στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις έχει αγοράσει πάνω από 1 εκατ. τεμάχια, ενώ η Credit Suisse χθες αγόρασε 200 χιλιάδες τεμάχια.
Σημειώνεται πως τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο ήταν αυξημένα κατά 26,8% και ανήλθαν στα 34,5 εκατ. από 27,18 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 292,61 εκατ. από 273,18 εκατ. ενισχυμένες κατά 7,11%. Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως πριν από μερικές εβδομάδες είχαν κυκλοφορήσει σενάρια περί placement στην ΕΥΔΑΠ.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως το ιστορικό υψηλό της ΕΥΔΑΠ είναι στα 13,25 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά. Σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί οριακά, ενώ η ΕΥΔΑΠ ενισχύεται κατά 4% περίπου.
Γιώργος Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr