Όπως ανέφεραν, στελέχη της εταιρείας HELLENiQ ENERGY (ΗΕ), σε σχέση με το πλάνο διοίκησης, το ελληνικό Δημόσιο, παρά το ότι διαθέτει πλέον ποσοστό στο μετοχικό σχήμα, κάτω του 35%, θα συνεχίσει να διορίζει τρία μέλη στο διοικητικό συμβουλίου ακόμη. Κι αυτό παρά το ότι το καταστατικό προβλέπει ότι με χαμηλότερα του 35% ποσοστά, θα έχει μηδενική παρέμβαση στο ΔΣ.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ώστε να κηρυχθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις του σωματείου των εργαζομένων παράνομες, επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, εν μέσω μάλιστα της εορταστικής περιόδου.
Υπενθυμίζεται, ότι το σωματείο των εργαζομένων έχει προκηρύξει τρεις απεργίες: η πρώτη 19, 20 και 21 Δεκεμβρίου, η δεύτερη στις 28 Δεκεμβρίου και η τρίτη από 2 Ιανουαρίου έως 6 Ιανουαρίου 2024. Η αρχή όμως θα γίνει από σήμερα 18 Δεκεμβρίου με τετράωρη στάση εργασίας 11.00-15.00.
Πάντως, όπως αναφέρεται, η προσεχής έκτακτη Γενική Συνέλευση θα κληθεί να τροποποιήσει το πλαίσιο αυτό ώστε αν το ποσοστό διαμορφωθεί μεταξύ 25% έως 35%, ο μέτοχος να μπορεί να διορίζει τρία μέλη. Ουσιαστικά, η διοίκηση τονίζει ότι το μοντέλο καλων πρακτικών στη συνεργασία Δημοσίου και Paneuropean τoυ ομίλου Λάτση, πιυ εφαρμόζεται στην εταρεία, εδώ και χρόνια, θα συνεχιστεί, παρά το ότι μετά το πρόσφατο placement του 11%, τον δημόσιο μείωσε τη συμμετοχή του ενώ ο όμιλος Λάτση διατηρεί το 40% των μετοχών της εισηγμένης με δικαίωμα διορισμού τεσσάρων μελών του ΔΣ.
Πάντως, στο φόντο του placement και των όσων καταγράφηκαν, με την κίνηση της μετοχής στα επίπεδα γύρω από τα 7,2 ευρώ, με την τιμή του placement στα 7 ευρώ, η διοίκηση τονίζει ότι στόχος της απόφασης ήταν η ενίσχυση της διασποράς στο φόντο και του νέου κλίματος που επιχειρείται να δοθεί στο Χρηματιστήριο, με αύξηση της διασποράς ώστε να τονωθεί η εμπορευσιμότητα των μετοχών. Πάντως, και τώρα παραμένουν ισχυροί οι δύο βασικοί μέτοχοι, Δημόσιο και Όμιλος Λάτσης, που κατέχουν το 71% και μένει να φανεί τι θα γίνει στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές του 2024, θα ισχύσουν νέοι κανόνες σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίηση και τη διασπορά των εισηγμένων εταιρειών, που ωστόσο βέβαια δεν αφορούν την εικόνα της HE. Πάντως, όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γ. Κοντόπουλος θεσπίζεται κατώτατο όριο κεφαλαιοποίησης για εισαγωγή στην κύρια αγορά στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ τίθεται υποχρέωση τήρησης σε συνεχή βάση επαρκούς διασποράς των εισηγμένων – το ποσοστό των μετοχών δηλαδή που βρίσκονται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση σε σχέση με το σύνολο των κοινών μετοχών μιας εισηγμένης εταιρείας. Ετσι, για όσες εταιρείες κατά την εισαγωγή τους έχουν κεφαλαιοποίηση κάτω των 200 εκατ. ευρώ, η διασπορά τίθεται στο 25%, ενώ για όσες η χρηματιστηριακή αξία τους υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, η διασπορά μπορεί να είναι μικρότερη του 25%, αλλά όχι κάτω του 15%, εφόσον λόγω μεγάλου αριθμού μετοχών διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Για τις υφιστάμενες εισηγμένες θα υπάρξει μεταβατική περίοδος ενός έτους ώστε να προσαρμοστούν, και στόχος της διοίκησης του Χ.Α. είναι να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες να κάνουν ενέργειες για την αύξηση και τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης τους. Σύμφωνα με αναλυτές, αν και το περίπου 50% της αξίας των μετοχών των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων βρίσκεται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση, σε πολλές εταιρείες αυτό το μέγεθος είναι πολύ μικρότερο.
Το ενδιαφέρον για τη μετοχή της ΗΕ
Σε ό,τι αφορά το “χάρτη” των επενδυτών, που “μπήκαν” στο placement, όπως αναφέρεται, το βασικό χρώμα ήταν το “μπλε” με Έλληνες επενδυτές να έχουν το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεων. Από τους ξένους, υπήρχε συμμετοχή τόσο επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα αποδόσεων όσο και hedge funds, που όμως, ρευστοποίησαν τις μετοχές τους αποκομίζοντας κέρδη, πιέζοντας ωστόσο τα επίεπδα τιμών.
Οι επενδύσεις και η βαλκανική γειτονιά
Αναφερόμενος,σε εορταστική συνάντηση δημοσιογράφων, στο μεταξύ, ο CEO του Ομίλου κ. Ανδρέας Σιάμισιης, τόνισε ότι η HelleniqEnergy παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις για την πώληση του Ρωσικού διυλιστηρίου της Lukoil στην Βουλγαρία. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επέμβουμε όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο» είπε και τόνισε ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ταυτότητα των νέων επενδυτών, στα εμπορικά τους σχέδια και στο κατά πόσο σκοπεύουν να κάνουν εξαγωγές καυσίμων. «Αν δούμε ένα παίκτη που δεν λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς καθώς η Βουλγαρία είναι ευρωπαϊκή χώρα, τότε θα αντιδράσουμε και εμείς». Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy υπογράμμισε ωστόσο ότι απαιτούνται οι κατάλληλοι χειρισμοί με το διυλιστήριο, σε μια περίοδο που ο πράσινος μετασχηματισμός της εταιρείας προχωρεί με γοργά βήματα και δεν θα πρέπει να δοθούν λάθος μηνύματα ότι η Επιχείρηση επενδύει μεγάλα κεφάλαια στα ορυκτά καύσιμα.
Αγωγοί και ΔΕΠΑ Εμπορίας
Σε σχέση με τον πλάνο για τον αγωγό πετρελαίου Θεσσαλονίκης- Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας επισήμανε ότι πρόθεση της εταιρείας είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες, αν και αυτό δεν περνά από το χέρι της. Σε σχέση με τον αγωγό, που είχε παγώσει επί μια δεκαετία ο CEO της ΗΕ είπε ότι η ελληνική εταιρεία έχει δικαιωθεί στην διαιτησία αλλά τα χρήματα αυτά δεν τα έχει εισπράξει. Πρόσφατα μάλιστα με απόφαση της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής χορηγήθηκε η άδεια για την επαναλειτουργία του αγωγού, όμως για να προχωρήσει η εμπορική λειτουργία θα χρειαστούν επιπλέον βήματα που πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές.
Ο κ. Σιάμιισης ερωτηθείς χθες για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, επισήμανε ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο έως εξάμηνο, καθώς πλέον το επιχειρηματικό μοντέλο του Ομίλου της ΗΕ είναι άλλο και πλέον, αν και η ΔΕΠΑ Εμπορίας στήθηκε με μια άλλη φιλοσοφία, τώρα κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση ανταγωνιστικά του διυλιστηριακού ομίλου. «Είτε θα την συγχωνεύσω, είτε θα την πουλήσω είτε θα την εξαγοράσω» ανάφερε χθες ο κ. Σιάμισιης λέγοντας ότι ούτε την ΔΕΠΑ εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση. Οφείλει όπως είπε να συμφωνηθεί το επόμενο διάστημα το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου μας είτε με την πώληση της συμμετοχής τους ή με την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού. Εάν η εξέλιξη δεν είναι αυτή που επιθυμεί η εταιρεία η διοίκηση της HelleniqEnergy, δήλωσε ότι δεν αποκλείει ακόμη και να βρει η ίδια ιδιώτη αγοραστή για να πουλήσει το μερίδιό της στην εταιρεία, το οποίο στα βιβλία αποτιμάται μεταξύ 200 και 250 εκ. ευρώ. Στο ερώτημα πώς μπορεί να ολοκληρωθεί μια πώληση όταν μεσολαβεί η δικαστική εκκρεμότητα με τα ELFE, η διοίκηση της εταιρείας δήλωσε χθες ότι όλες οι εταιρείες έχουν δικαστικές εμπλοκές. «Τις αποτιμάς, τις συνυπολογίσεις και πας παρακάτω».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr