Μεταξύ πάντως των αγοραστών, εμφανίζεται και ένας μεγάλος ξένος οίκος, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό εμφανίζεται αρνητικός απέναντι στην επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαχειριστής του οίκου έλαβε σήμερα από το risk management της επενδυτικής τράπεζας την εντολή να κλείσει τις short θέσεις του, λόγω προφανώς της νέας σημαντικής ανόδου της μετοχής. Έτσι σπεύδει να αγοράσει μετοχές απευθείας από το ταμπλό οδηγώντας τη μετοχή στα επίπεδα των 31 ευρώ τα οποία αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά.
Στο χρηματιστήριο παραγώγων πριν από λίγο είχαν γίνει 902 συμβόλαια στη σειρά Δεκεμβρίου, 12 μόλις στη σειρά του Μαρτίου και 100 στη σειρά Ιουνίου.
Η σπέκουλα στη μετοχή της ΔΕΗ
Με αφορμή την προχθεσινή δημοσιοποίηση του business plan της ΔΕΗ και την εισήγηση του Προέδρου της Επιχείρησης, κ. Αθανασόπουλου, για αύξηση των τιμολογίων έως και 30%, η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε χθες άλμα 14,04%! Η εν λόγω αύξηση στην τιμή της μετοχής αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση της τάξης των 807,36 εκατ. ευρώ και προκαλεί μεγάλη εντύπωση, καθώς μόλις προχθές η Επιχείρηση ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα εννεαμήνου, τα οποία ήταν σαφώς κατώτερα των εκτιμήσεων.
Ειδικότερα, τα κέρδη της επιχείρησης μειώθηκαν κατά 15,4% στα 60,2 εκατ. ευρώ ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση στα 93,8 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η απόκλιση είναι της τάξεως του 35,8%.
Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι διεθνείς οίκοι σε σημερινές τους εκθέσεις προχωρούν σε αναβαθμίσεις της τιμής στόχου της μετοχής (π.χ.Citigroup στα 39 ευρώ) και παροτρύνουν την κυβέρνηση να υιοθετήσει την εισήγηση του κ. Αθανασόπουλου για τις αυξήσεις των τιμολογίων.
Πρόκειται προφανώς για χρηματιστηριακή σπέκουλα, που στηρίζεται στην εκτίμηση των ξένων θεσμικών ότι η κυβέρνηση τελικά θα υιοθετήσει τις προτάσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το πολιτικό ρεπορτάζ, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου βέβαιο, καθώς μια τέτοια κίνησηθα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος, δεδομένου ότι τα πραγματικά εισοδήματα πολλών τμημάτων τουπληθυσμούσυρρικνώνονται και πολλές επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα, μεταφέροντας την παραγωγή τους σε χώρες χαμηλότερου κόστους.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε να παρέμβει και να διακόψει την διαπραγμάτευση της μετοχής της ΔΕΗ, έως ότου η κυβέρνηση αποσαφηνίσει τη θέση της αναφορικά με τις αυξήσεις των τιμολογίων. Επί της ουσίας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την αδράνειά της νομιμοποιεί τη σπέκουλα πάνω στην οποία στηρίζεται η απόφαση για αύξηση των τιμολογίων, την οποία εισηγείται η Διοίκηση, και την οποία ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το Κράτος, δηλαδή ο βασικός μέτοχος της επιχείρησης, θα εγκρίνει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr