Ειδικότερα, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν ανακοινώσεις για τον τομέα των ΑΠΕ, που αφορούν κυρίως νέα έργα και όχι εξαγορά υφιστάμενων ενώ προειδοποίησε παράλληλα ότι στο μέλλον επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τομέα δεν θα είναι βιώσιμες αν δεν συνδυάζονται με αποθήκευση ενέργειας. Η εγκατεστημένη ισχύς το 2022 ήταν 341 μεγαβάτ και προβλέπεται να αυξηθεί σε 356 εφέτος, 1 γιγαβάτ ως το 2025 και 2 γιγαβάτ το 2030. Στις προτεραιότητες του 2023 περιλαμβάνεται η ανάπτυξη στις ΑΠΕ με έμφαση και στο εξωτερικό αλλά και σε λύσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
“Είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της εταιρείας και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο περιβάλλον αλλά και στα όσα έκανε η διοίκηση για τη βελτίωση της λειτουργίας της εταιρείας”, τόνισε ο κ. Σιάμισιης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το περιθώριο διύλισης από 2 δολάρια το βαρέλι ανέβηκε στα 10,7 δολάρια το βαρέλι.
Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης από το 2021 και μετά κάτω από το στρατηγικό πλάνο Vision 2025 πάνω από το 50% των επενδυτικών δαπανών έχει κατευθυνθεί στις ΑΠΕ όπου ο όμιλος έχει χτίσει μια θέση και μέχρι τέλος του έτους θα υπάρξουν και άλλες ανακοινώσεις ώστε να υπάρξει πιο ουσιαστικός πυλώνας των ΑΠΕ.
Την ίδια στιγμή, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ποσοστό των εξαγωγών και φτάνει το 50%. Στόχος είναι να αυξήσουμε το ποσοστό των εξαγωγών σε αγορές που δεν είναι παραδοσιακές, ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, καθώς η Ευρώπη έχει μπει σε διαδικασία μείωσης των καταναλώσεων σε πετρελαιοειδή. Είναι σημαντικό να δούμε αγορές που είναι πιο μπροστά και αυτό σημαίνει αύξηση εξαγωγών σε νέες αγορές, ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.
Σε ό,τι αφορά την κύρια δραστηριότητα της διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών, τόνισε πως στόχος τον επόμενο 1,5 χρόνο είναι να αυξηθεί η δυνατότητα εξαγωγών σε αγορές που δεν είναι παραδοσιακές καθώς η ΕΕ έχει μπει σε πορεία μείωσης της κατανάλωσης πετρελαιοειδών (ήδη οι εξαγωγές απορροφούν άνω του 50 % της παραγωγής του ομίλου). Αλλά και στην Ελλάδα, όπως είπε, θα δούμε υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης από φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό καθώς και πιο έντονη παρουσία της ηλεκτροκίνησης με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για καύσιμα στην ελληνική αγορά. “Γι’ αυτό, είπε, προσανατολίζουμε τις επενδύσεις μας στους χώρους όπου αναμένεται μεγαλύτερη ζήτηση στο μέλλον”. Επίσης ο όμιλος σχεδιάζει να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία των διυλιστηρίων ώστε να αποφύγει τα προβλήματα τροφοδοσίας που προκλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από κακοκαιρία, πυρκαγιές κ.ά.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του ομίλου Γιάννης Παπαθανασίου τόνισε πως η θετική πορεία δεν οφείλεται μόνο στο διεθνές περιβάλλον. “Εξίσου σημαντικό είναι, τόνισε, πως μπορέσαμε να διαχειριστούμε αποφασιστικά την ενεργειακή κρίση. Να εξασφαλίσουμε εγκαίρως τις αναγκαίες ποσότητες αργού και προϊόντων πετρελαίου. Να συνάψουμε συμφωνίες με χώρες-παραγωγούς, διεθνείς εταιρίες και traders. Και να εγγυηθούμε την ενεργειακή επάρκεια, σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε”.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 1,15 ευρώ ανά μετοχή από τα οποία 0,65 ευρώ έχουν ήδη διανεμηθεί ως προμέρισμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr