Όπως τόνισαν “οι γεωλογικές δομές του υπεδάφους των παραχωρήσεων δημιουργούν ελπίδες για την ύπαρξη κοιτασμάτων ικανών να καλύψουν ακόμη και ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης”.
Και πρόσθεσαν: “Εφόσον τα ευρήματα επιβεβαιωθούν με γεωτρήσεις, οι ποσότητες αερίου μπορούν να καλύψουν το ενεργειακό κενό της Γηραιάς Ηπείρου, ακόμα και με την πλήρη απεξάρτηση του ρωσικού φυσικού αερίου”. Να σημειωθεί ότι το κενό αυτό της ΕΕ προσδιορίζεται σε περίπου 30 δισ. κυβικά μέτρα σε ετήσια βάση.
Παράλληλα, με βάση όσα ανέφερε χθες (24/1) στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων για συμμετοχή στις κοινοπραξίες που διεκδικούν τις έρευνες για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο. Μάλιστα ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η κοινοπραξία ExxonMobil – HellenIQ Energy κινείται γρήγορα στις έρευνες στην περιοχή της Κρήτης.
Αξίζει να σημειωθεί στην εκδήλωση παρέστη και ο κ. Βαρνάβας Θεοδοσίου, επικεφαλής της ExxonMobil Cyprus, που εποπτεύει τις έρευνες επί ελληνικού εδάφους, ενώ βέβαια το τελευταίο διάστημα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας είναι σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες και χθες, υπήρξε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, προκειμένου να τους ενημερώσουν για το πρόγραμμα σεισμικών ερευνών και να εξεταστεί ακόμη και η δυνατότητα επίσπευσής του.
Ο πρόερος της ΕΔΕΥΕΠ κ. Ρίκαρντ Σκούφιας τόνισε χθες ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει ένα παγκόσμιο ρεκόρ στις έρευνες υδρογονανθράκων καθώς μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε επτά σεισμικές έρευνες.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος αναφέρθηκε στην διαφοροποιημένη στρατηγική του κρατικού φορέα υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι την τελευταία διετία η εταιρεία συντονίζει ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, αλλά και την ανάπτυξη αποθηκών για διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr