Σε νεότερη ανακοίνωσή του τονίζει πως "οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα τη διεθνή ενεργειακή κρίση αλλά και την έντονη ανησυχία που προξενείται πλέον στην περιοχή μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθετική στάση της Τουρκίας, επιβεβαιώνουν στη σταθερή θέση του ΠΣΕΕΠ για τη διαφύλαξη του δημοσίου χαρακτήρα των Ελληνικών Πετρελαίων".
Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζει αναφέροντας:
"Κατά την περίοδο της κρίσης 2009 – 2019, κατά την οποία δοκιμάσθηκαν τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και πρωτίστως η ελληνική κοινωνία, οι μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ (35,477% του κεφαλαίου τους) εντάχθηκαν και αυτές στο πλαίσιο των συμφωνιών για το διεθνή δανεισμό της Ελλάδας. Μεταβιβάσθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου αυτό να προχωρήσει σε αξιοποίησή τους, που δεν είναι άλλη από την πώλησή τους. Ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ οδήγησε κατ’ επανάληψη το Σωματείο να αντιδράσει με όλα τα νόμιμα θεσμικά μέσα, για να διαφυλάξει τα συμφέροντα των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ αλλά και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας:
- Το έτος 2018 το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας, για την πώληση του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, διαδικασία η οποία ήταν εξόχως προβληματική, αντίθετη προς το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον και, εν τέλει, δεν προχώρησε μετά και από σημαντικές νομικές ενέργειες του Σωματείου μας.
- Πιο πρόσφατα, το έτος 2021, υπήρξε νέα πρωτοβουλία από το ΤΑΙΠΕΔ, για την τροποποίηση του καταστατικού των ΕΛΠΕ σε σχέση και με τον εταιρικό τους μετασχηματισμό, στην οποία - στην αρχική της μορφή - περιλαμβανόταν πρόβλεψη για μη ορισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών Α.Ε. πλέον) από το Ελληνικό Δημόσιο. Μετά από σημαντικές θεσμικές και νομικές ενέργειες του Σωματείου, υπήρξε αναδίπλωση από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, με την υποβολή εναλλακτικής πρότασης στη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ, ούτως ώστε να παραμείνει ο ορισμός μελών του Διοικητικού τους Συμβουλίου από το Ελληνικό Δημόσιο. Πράγματι, θα ήταν αδιανόητο και ιδιαιτέρως προβληματικό, το Δημόσιο να μην έχει καν εκπροσώπηση στη Διοίκηση των ΕΛΠΕ, όπως αρχικώς εισηγείτο το ΤΑΙΠΕΔ.
Τα παραπάνω περιστατικά αποτελούν λίγες από τις πολλές αποδείξεις ότι δεν μπορεί πλέον και δεν πρέπει οι μετοχές του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ να παραμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση".
Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ κλείνουν λέγοντας:
"Είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν συντρέχουν πλέον οι συνθήκες κρίσης και οι πιεστικές περιστάσεις υπό τις οποίες μεταβιβάσθηκαν τα πολύτιμα αυτά περιουσιακά στοιχεία αλλά και εργαλεία εθνικής ενεργειακής πολιτικής και πολιτικής εθνικής ασφάλειας προς το ΤΑΙΠΕΔ, για να πωληθούν και δεν υπάρχει πλέον λόγος να παραμένουν εκεί.
Επιπλέον, μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού της χώρας σχετικά με την ακύρωση της πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την δρομολόγηση εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, είναι επιτακτική ανάγκη η υλοποίηση εθνικής στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας κάτι το οποίο συμπεριλαμβάνει και τον δημόσιο έλεγχο των ΕΛΠΕ.
Η επαναμεταβίβαση των μετοχών των ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί πλέον επιτακτική και επείγουσα ανάγκη, εθνικής σημασίας και πρέπει άμεσα η Πολιτεία να προχωρήσει σε αυτή, με νομοθετική ρύθμιση.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΠΣΕΕΠ θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες συνδικαλιστικές, θεσμικές και νομικές ενέργειες, σε κάθε επίπεδο, μέχρι την επίτευξη του εξαιρετικά κρίσιμου και επείγοντος αυτού σκοπού".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr