Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής και με την πρόταση της Κομισιόν για την μείωση 15% στην χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου».
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (20/7), η Κομισιόν πρότεινε σε όλα τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν τον εθελοντικό στόχο για μείωση της χρήσης του αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο, σε σχέση με τη μέση κατανάλωση την ίδια περίοδο το διάστημα 2016-2021.
Στην ομιλία του, ο κ Οικονόμου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, όπως η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και κοινές αγορές αερίου στην ΕΕ.
«Εμείς έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις και όσον αφορά τις τιμές, την πολιτική διάσταση δηλαδή του φυσικού αερίου, και σε ό,τι αφορά την προμήθεια, και σε αυτές τις προτάσεις θα επιμείνουμε», είπε ο Οικονόμου.
«Η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»
«Η Ελλάδα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση, κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν τελικά διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία», τόνισε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι, το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια, θα προκαλούνταν πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο κύριος Σκρέκας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχει προβεί και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει επάρκεια. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση, στις 26 Ιουλίου, στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ.
Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε με το ρωσικό φυσικό αέριο να ρέει ξανά σήμερα προς την Ευρώπη, οι ροές του αγωγού Nord Stream 1 θα επανέλθουν στο επίπεδο που ήταν πριν ξεκινήσει η συντήρηση, ωστόσο μειωμένες ήδη κατά 50% έως και 60%, με αποτέλεσμα να καλύπτουν μεν τις ημερήσιες ανάγκες και καταναλώσεις της Γερμανίας και των υπόλοιπων χωρών, χωρίς όμως να δίνουν την δυνατότητα να αναπληρώσουν τις υπόγειες δεξαμενές με φυσικό αέριο.
«Αυτή την στιγμή οι αποθήκες είναι σε ένα ποσοστό πλήρωσης της τάξης του 50%-60% και για να υπάρχει ασφάλεια ανεφοδιασμού τον χειμώνα θα έπρεπε να ξεπεράσουν το 85%-90%. Αυτή την στιγμή λοιπόν, η Ρωσία μειώνει τις ροές για να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες αλλά δεν περισσεύει για να αποθηκευτεί για τον χειμώνα και αυτό έχει δύο αποτελέσματα. Το ένα είναι ότι εκτινάσσει τις τιμές φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας προς τα πάνω και το δεύτερο είναι ότι εντείνει τις ανησυχίες ότι ανά πάσα στιγμή από το φθινόπωρο και μετά που θα αυξηθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου και στα νοικοκυριά που θέλουν να θερμάνουν τα σπίτια τους τον χειμώνα στην Ευρώπη, εκεί θα είναι ακόμα πιο εξαρτημένη η Ευρώπη. Άρα θεωρεί η Ρωσία ότι θα είναι πιο αδύναμη σε ό,τι αφορά την περίπτωση που θα κοπεί εντελώς το φυσικό αέριο και έτσι θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο αυτή την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο για να μειώσει την στήριξή της η Ευρώπη προς την Ουκρανία» προσέθεσε ο κ. Σκρέκας.
Αντίθετες και Πορτογαλία- Ισπανία
Η Πορτογαλία, από την πλευρά της εμφανίζεται εντελώς «αντίθετη» στην πρόταση της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο.
Όπως υποστηρίζει η πορτογαλική κυβέρνηση, κάτι τέτοιο θα παρεμπόδιζε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραία ξηρασία, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Joao Galamba, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Παράλληλα, χθες βράδυ, και η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην ούτε «δίκαιο» ούτε «αποτελεσματικό».
«Η Ισπανία δεν υποστηρίζει την πρόταση αυτή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα, εκφράζοντας λύπη που αυτό το μέτρο δεν αποτέλεσε προηγουμένως αντικείμενο συζήτησης. «Θα αντιταχθούμε στην επιβολή υποχρεώσεων που υπερβαίνουν, σε επίπεδο προσπαθειών, αυτό μου μας αναλογεί», υπογράμμισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr