Έτσι, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να παραπέμπει σε προβλήματα που πιθανότατα να δημιουργηθούν από τη Ρωσία στην τροφοδοσία με αιχμή το φυσικό αέριο, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης του Nordstream 1, το φυσικό αέριο κινείται στον Ολλανδικό δείκτη TTF σταθερά πάνω από τα 16ο ευρώ ανά θερμική MWh. Συνακόλουθα και στο ρεύμα οι τιμές είναι ψηλά. Έτσι, χθες η ελληνική αγορά έκλεισε στα 369,07 ευρώ/MWh με πτώση 1,5% με το φυσικό αέριο να καλύπτει το 49,20% του μίγματος έναντι 44,58% χθες. Οι ΑΠΕ ήταν στο 25,4%, οι λιγνίτες στο 10%, και τα υδροηλεκτρικά στο 5,27%.
Άλλες αγορές κινούνται πιο ψηλά υπό την απειλή των διακοπών σε φυσικό αέριο. Η Ιταλία σταθερά είναι στα ύψη, με ρεκόρ Ευρώπης, με τιμή 435,06 ευρώ/MWh και αύξηση κατά 5%. Στη Γαλλία η χονδρική τιμή, μετά από άυξηση 12,6% έφτασε τα 432,43 ευρώ/MWh, ενώ η Γερμανία είναι στα 377,66 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 1,4%.
Στη Βουλγαρία, η τιμή είναι στα 369,07 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 0,2%, ενώ η αγορά της Ρουμανίας έκλεισε στα 395,31 ευρώ/MWh με αύξηση 7,3%.
Οι αγορές με ειδικές ρυθμίσεις όπως η Πολωνία με τη χρήση άνθρακα ή Ιβηρική με τα πλαφόν είναι σε χαμηλά επίπεδα. Στην Πολωνία, η μέση τιμή είναι στη 151,6 ευρώ/MWh, με μείωση 38%.Η Ισπανία και η Πορτογαλία βρέθηκαν στα 151,60 ευρώ/MWh με μείωση κατά 1,2%.
Οι μέσες τιμές
Σε μεσοσταθμική βάση η τιμή διαμορφώνεται μέχρι σήμερα στα 319,30 ευρώ, για το πρώτο δεκαήμερο. Πρόκειται για τιμή υψηλότερη κατά 212% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, όπου η χονδρεμπορική τιμή ήταν στα 112 ευρώ. Ακολουθεί δε, την πορεία του φυσικού αερίου που από πέρυσι καταγράφει αύξηση πάνω από 374%.
Στον τελικό καταναλωτή η τιμή της Mwh, με βάση εκτιμήσεις της αγοράς μπορεί να ξεπερνά τα 400 ευρώ ανά Mwh, κάτι που οδηγεί σε μεγάλες ανάγκες επιδοτήσεων, ωστε να κρατηθεί σε περσινά επίπεδα, η τιμή (περίπου 180 με 200 ευρώ η MWh).
Οι πάροχοι
Στο θολό αυτό τοπίο και όταν περάσει το ορόσημο της 21ης Ιουλίου, οπότε και θα ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με την τροφοδοσία του NordStream 1, οι εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα το κόστος της τιμολόγησης της Kwh για τον Αύγουστο και στα τέλη Ιουλίου την τιμολόγηση του Σεπτεμβρίου. Βέβαια, όπως τονίζεται, σε αυτό το περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο να σταθμίσει κανείς το τι θα πρέπει να τιμολογήσει γι’ αυτό και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις θεωρούν το νέο μηχανισμό προβληματικό.
Η ΔΕΗ
Βαρόμετρο πάντως θα είναι το τι θα κάνει η ΔΕΗ, που έχει πάνω από το 64% της αγοράς. Εάν αποφασίσει να τιμολογήσει χαμηλά, “γράφοντας” πιθανόν ζημιές θα παρασύρει την αγορά.
Πάντως όπως ανέφερε πρόσφατα στη Γ.Σ. ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης «παράλληλα ο ρόλος της ΔΕΗ είναι καθολικός για την αγορά, αν και δεν αναμένεται να επηρεαστεί η κερδοφορίας της».
«Στο νέο τοπίο η επιχείρηση θα έχει κεντρικό ρόλο» ανέφερε ο CEO του μεγάλου παίκτη της αγοράς, τονίζοντας παράλληλα ότι εάν οι Ρώσοι περιορίσουν τις ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη θα εκτιναχθούν οι τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Ωστόσο η ΔΕΗ έχει κάνει τη σχετική προετοιμασία έχοντας «φυλάξει» υδάτινο δυναμικό στα φράγματα για τις δύσκολες μέρες, ενώ έχει γεμίσει τις αυλές με λιγνίτες για τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια.
Η ΕΕ
Την ανησυχία του, πάντως, για μια ενδεχόμενη περικοπή παροχής φυσικού αερίου στην ΕΕ, εξέφρασε χθες, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup.
O Ιταλός Επίτροπος παραδέχτηκε ότι μια ενδεχόμενη περικοπή στη ροή του φυσικού αερίου, δεν θα έφερνε συνέπειες μόνο στην ανάπτυξη, αλλά μια γενικότερη δύσκολη κατάσταση. «Προετοιμαζόμαστε. Στις 20 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης», ανέφερε ο Π. Τζεντιλόνι. Υπενθύμισε, επίσης, ότι στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της η Επιτροπή είχε συμπεριλάβει ένα δυσμενές σενάριο με προβλήματα παροχής φυσικού αερίου, βάσει του οποίου η ανάπτυξη φέτος θα ήταν αρνητική. «Αυτή τη στιγμή δε βρισκόμαστε στο δυσμενές σενάριο, αλλά οι κίνδυνοι να πάμε προς τα εκεί αυξάνονται», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr