Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης θεμελίωσε τη Δευτέρα 9 Μαΐου τον νέο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Μονόλιθος της Σαντορίνης, από κοινού με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Damco Energy κ. Χρήστο Κοπελούζο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της CenergyHoldings και Hellenic Cables κ. Αλέξη Αλεξίου, επικεφαλής των αναδόχων εταιρειών του έργου.
Στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε, μάλιστα, ο Διαχειριστής στη Σαντορίνη, με την ευκαιρία της θεμελίωσης του νέου Υποσταθμού, ο οποίος θα «υποδεχθεί» το καλώδιο Υψηλής Τάσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης δήλωσε, ότι “με το έργο αυτό ο Διαχειριστής εισέρχεται στην τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Μέχρι το 2024 θα έχουμε διασυνδέσει επίσης τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, κλείνοντας έναν κύκλο επενδύσεων που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου να θωρακίσουμε ενεργειακά περισσότερα από 20 Κυκλαδονήσια. Η τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους καθώς με τη λειτουργία του, υπολογίζουμε ότι θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους και θα δημιουργήσει περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ”.
Οι ΑΠΕ
Παράλληλα ο κ. Μανουσάκης με αφορμή τις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις τόνισε τη σημασία των ΑΠΕ αλλά και βέβαια το ρόλο των διασυνδέσεων στην ανάπτυξη των πράσινων μορφών ενέργειας.Σημείωσε ότι εκτός των επενδύσεων σε ΑΠΕ, όπου η χώρα μας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, χρειαζόμαστε νέα έργα μεταφοράς ενέργειας και νέα έργα αποθήκευσης ενέργειας, τόσο μεγάλου μεγέθους όσο και πιο μικρά, για να διευρύνουμε πραγματικά τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο και θα επιταχύνουμε ουσιαστικά την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι απαραίτητη για την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.
Αναθεώρηση προϋπολογισμών
Στο μεταξύ λόγω της εκτίναξης του κόστους κατασκευής ο Διαχειριστής μετά το σχετικό αίτημα προς την ΡΑΕ και το πράσινο φως που έλαβε προχωρά σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού των επόμενων διαγωνισμών για τη Δʼ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Μάνος Μανουσάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, το κόστος των προβλεπόμενων υποδομών για τα τρία υπόλοιπα νησιά ανέρχεται πλέον στα 399 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 345 εκατ. αφορούν τα υποβρύχια καλώδια και τα 54 εκατ. ευρώ τους τρεις υποσταθμούς που θα κατασκευαστούν στα νησιά.
Όπως επίσης επισήμανε ο κ. Μανουσάκης, σε σχέση με το έργο της Μεγάλης Διασύνδεσης της Κρήτης είναι υπό εξέταση η αναθεώρηση των προϋπολογισμών για τα υπολειπόμενα έργα με την Αρχή ώστε να αναθεωρηθούν οι σχετικές συμβάσεις.
Διεθνή έργα
Τστο μεταξύ τη μετοχική του συμμετοχή στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία θα είναι από τις μεγαλύτερες διεθνώς, εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ, πέραν της συμμετοχής του ως Διαχειριστής ενός εκ των δύο διασυνδεόμενων χωρών.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, θα εξεταστούν τα ρίσκα και οι οικονομικές προοπτικές του έργου και εφόσον κρίνουμε ότι είναι συμφέρον θα συμμετάσχουμε και μετοχικά.
Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με τον Αιγύπτιο διαχειριστή είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ για το σκοπό αυτό θα μεταβεί στο Καϊρο, επιτελείο του ΑΔΜΗΕ το επόμενο διάστημα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη μελέτη σκοπιμότητας του έργου. Παράλληλα προχωρούν οι επαφές με την Κομισιόν για το χρηματοδοτικό σκέλος του έργου.
Οπως έχουν συμφωνήσει οι δύο Διαχειριστές, θα εξεταστεί ως βασικό σενάριο η πρόταση έργου της Elica Group, μέλους του ομίλου Κοπελούζου.
Τέλος ο κ. Μανουσάκης είπε ότι ήδη στα βόρεια σύνορα της χώρας έχει αρχίσει η κατασκευή της νέας διασύνδεσης με τη Βουλγαρία ενώ ταυτόχρονα ωριμάζουν οι μελέτες για δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία και σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με την ιταλική πλευρά για τη δυναμικότητας της σύνδεσης αν θα είναι 1.000 ή 500 MWV.
Επιπλέον ανέφερε ότι «εξετάζουμε δυο νέες διασυνδέσεις σε συζητήσεις που έχουμε με τους ομολόγους μας στην Τουρκία και την Αλβανία, την οποία επίσης θα επισκεφτούμε πολύ σύντομα.
Τέλος, θα αναβαθμίσουμε και την υφιστάμενη διασύνδεση που διαθέτουμε με τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτές οι διεθνείς διασυνδέσεις, θα επιστρέψουν τη διαφοροποίηση των πηγών και θα ενισχύσουμε τη θέση της χώρας ως ενεργειακού κόμβου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», κατέληξε ο κ. Μανουσάκης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr