«Η ιστορία πήρε μια πολύ απότομη τροπή πριν από μία εβδομάδα και πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτήν την ιστορική αλλαγή», είπε ο Φρανς Τίμερμανς σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο BBC 4.«Δεν υπάρχουν ταμπού σε αυτήν την κατάσταση» συμπλήρωσε ο Φρανς Τίμερμανς στο πρόγραμμα του BBC Radio 4 Today την Πέμπτη.
«Η Πολωνία και πολλές άλλες χώρες είχαν σχέδια να απαγκιστρωθούν από τον λιγνίτη και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν προσωρινά φυσικό αέριο και να μεταβούν κατόπιν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον λιγνίτη για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά στη συνέχεια μετακινηθούν αμέσως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτό θα μπορούσε να είναι εντός των παραμέτρων που ορίσαμε για την κλιματική μας πολιτική» σημείωσε με νόημα.
Υπενθυμίζεται ότι περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία και ήδη βέβαια σε επίπεδο ΕΕ υπάρχουν επεξεργασίες πολιτικής για την πλήρη απεξάρτηση από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας.
Για τον σκοπό αυτό, η Ε.Ε. θα εφαρμόσει μια δέσμη μέτρων την επόμενη εβδομάδα με στόχο να περιορίσει τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο μιας διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο και να επιταχύνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
Η σύγκριση κόστους και τα «πράσινα» ομόλογα
Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα είχε πει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Σεπτεμβρίου του 2021, για το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη σε σχέση με το φυσικό αέριο υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα σήμερα στον λιγνίτη.
Αναλυτικά με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε χτες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος μιλώντας στον Τ/Σ “KozaniTV” παραπέμποντας στον κ. Σκρέκα: “Το κόστος φυσικού αερίου ήταν τότε στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στα 110-115 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό φυσικά πριν οι τιμές του φυσικού αερίου φτάσουν στα σημερινά επίπεδα. Επιπλέον, στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σε πρόσφατο άρθρο πρώην Διευθυντή της ΔΕΗ δείχνουν ότι το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο κυμαίνεται πλέον από 170 έως 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής φτάνει στα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα.Άρα, ο λιγνίτης το 2021 θα μπορούσε να συμμετέχει στην ηλεκτροπαραγωγή, ειδικά τώρα εν μέσω ενεργειακής κρίσης, χωρίς αυτό να επηρεάζει καθόλου το πλάνο της απολιγνιτοποίησης” ανέφερε ο κ. Φάμελλος, που συμπλήρωσε: “ Ο λόγος για τον οποίο δεν επιλέχθηκε αυτή η λύση που θα μπορούσε να συγκρατήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι ότι η προκλητικά αμειβόμενη Διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε, απολύτως λανθασμένα, στη σύναψη δανείων με ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα που δεσμεύουν τη ΔΕΗ από το 2021 να μη βάζει τους λιγνίτες, επιλογή που πληρώνουν πολύ ακριβά όμως οι καταναλωτές.” Κι όλα αυτά βέβαια με μια εικόνα για το κόστος ρύπων που φέρνει νέα δεδομένα.
Η Πτολεμαΐδα V
Επίσης σε όλη αυτήν την εικόνα θα πρέπει να προστεθεί και το ότι η ΔΕΗ με την νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V που είναι νέας τεχνολογίας με μεγάλες αποδόσεις, αλλά προβλέπεται να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου έχει ένα πλεονέκτημα. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με όσα λέει η κυβέρνηση, θα πρέπει σε 1,5 χρόνο να έχει μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου,
Βέβαια μένει να φανεί εάν οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της ΕΕ πάρουν ένα πιο θεσμικό και μόνιμο χαρακτήρα ώστε να διαφανεί και οι τόσες νέες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο που ήδη δρομολογούνται από μεγάλες εταιρίες στην Ελλάδα, όπως η ΤΕΡΝΑ, η Μοτορ Οιλ, ο Όμιλος Κοπελούζου θα συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητες.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr