Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Δεκεμβρίου 2021
Η νέα ΔΕΗ επικεντρώνεται στην «πράσινη» ενέργεια, τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τον ενισχυμένο ισολογισμό, την αυξημένη κερδοφορία και θέτει τον καταναλωτή στο επίκεντρο, ενώ επεκτείνεται επιλεκτικά και σε γειτονικές χώρες.
Το πλάνο για τη νέα ΔΕΗ
Η πρόσφατη ΑΜΚ ξεπέρασε κάθε προσδοκία, συγκεντρώνοντας για τη ΔΕΗ κεφάλαια ύψους 1,35 δισ. ευρώ στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης των 9 ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.
Πλέον στο μετοχολόγιο της ΔΕΗ μπαίνει η ελίτ της παγκόσμιας αγοράς. Ενδεικτικά στην ΑΜΚ συμμετείχαν και μπαίνουν με αξιόλογα ποσοστά CVC, Oak Hill, EBRD, BlackRock, Fidelity, Wellington, Helikon, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schonfeld Strategic Advisors.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης, η ΑΜΚ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου της εταιρείας και θα επιτρέψει στην εταιρεία να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσα στην πρώτη τριετία και θα αφορά στις ΑΠΕ, στη διανομή (ΔΕΔΔΗΕ), καθώς και άλλες επενδύσεις που σχετίζονται με τις ΑΠΕ, όπως αντλησιοταμίευση, συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ψηφιοποίηση, ηλεκτρική κινητικότητα κ.λπ. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ στο επικαιροποιημένο στρατηγικό της πλάνο προβλέπεται να προχωρήσει σε διανομή μερισμάτων ύψους 100 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026.
Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των 5,4 δισ. ευρώ θα καλυφθούν κατά 1,3 δισ. από την αύξηση κεφαλαίου, 1,3 δισ. από δανεισμό, 1,3 δισ. από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και τα υπόλοιπα από λειτουργικές χρηματοροές.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. Γεώργιος Στάσσης χαρακτήρισε την ΑΜΚ «εξέλιξη ορόσημο για την ΔΕΗ, η οποία θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς το επιχειρηματικό μας πλάνο για την ενεργειακή μετάβαση, την αύξηση ισχύος σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την επιτάχυνση του μετασχηματισμού μας σε μία πράσινη, ψηφιακή εταιρεία ενέργειας. Επιπρόσθετα, μέσω αυτής της συναλλαγής, διευρύναμε την μετοχική μας βάση και αυξήσαμε το free float στη μετοχή μας, ενώ ενταχθήκαμε και στον δείκτη MSCI».
Πρέπει να επισημανθεί, βέβαια, πως το σχέδιο της νέας ΔΕΗ υποστηρίζεται από ένα νέο, ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα που προωθεί τη λειτουργική και οικονομική αποτελεσματικότητα για την επιχείρηση και τον κλάδο γενικότερα.
Οι οικονομικοί στόχοι είναι ξεκάθαροι: Το 2024 η εταιρεία υπολογίζει ότι θα έχει χτίσει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 7,2 GW και το 2026 στοχεύει το κοντέρ των έργων ΑΠΕ να δείχνει 9,5 GW.
Το επενδυτικό πρόγραμμα ως το 2024 ανέρχεται περίπου στα 6 δισ. ευρώ, με στόχο τα 9,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2026. O στόχος EBITDA για το 2024 διαμορφώνεται περίπου στο 1,3 εκατ. ευρώ, που για το 2026 ανέρχεται στο 1,7 δισ. ευρώ περίπου.
Στόχος είναι η απόκτηση συνολικού κεφαλαίου 6 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια που υποστηρίζεται από τη σημαντική επιτάχυνση στην επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εταιρεία επεκτείνεται διεθνώς και παράλληλα αυξάνει τη στρατηγική και επιχειρησιακή ευελιξία μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.
Highlights της εταιρείας, στρατηγικές εξελίξεις και η ευκαιρία που έρχεται
Η ΔΕΗ είναι πλέον σε προνομιακή θέση να εκμεταλλευτεί σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και εκτός συνόρων.
Η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί μια σπουδαία ευκαιρία σε παγκόσμιο, αλλά και τοπικό επίπεδο.
Η Ελλάδα σημειώνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην Ευρώπη έχοντας πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες.
Η ΔΕΗ είναι σε προνομιακή θέση ώστε να παίξει ρόλο- κλειδί για τη χώρα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Ενεργειακή μετάβαση: Μια τάση που στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις
Η Ευρώπη υιοθετεί βασικές «καθαρές» τεχνολογίες με στόχο τη μηδενική εκπομπή ρύπων μέχρι το 2030, έχοντας ισχυρά κίνητρα, με τα ESG κεφάλαια να αυξάνονται σταθερά.
Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι η χωρητικότητα των 346 GW το 2020 σε αιολική και ηλιακή ενέργεια να αυξηθεί 1,7 φορές μέχρι το 2030, φτάνοντας τα 598 GW.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η ενεργειακή ζήτηση και ο εξηλεκτρισμός αυξάνονται και είναι αναγκαία η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και η επιτάχυνση καινοτομιών στον τομέα της «καθαρής» ενέργειας. Άλλωστε, ο στόχος που έχει τεθεί είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να εξαλειφθούν στις ανεπτυγμένες οικονομίες μέχρι περίπου το 2045 και παγκοσμίως μέχρι το 2050. Επίσης, δίνεται ώθηση μέσω μεταρρυθμίσεων και τίθενται στόχοι για την απανθρακοποίηση.
Το θετικό, πάντως, είναι ότι οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε «πράσινες» επενδύσεις, με την αθροιστική ροή ESG ιδίων κεφαλαίων να παρουσιάζει αύξηση 170 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο του 2021.
Ισχυροί στόχοι στην Ευρώπη, με τις νοτιοανατολικές ευρωπαϊκές χώρες να πιάνουν με αργό ρυθμό τον στόχο
Η Ευρώπη προωθεί την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση και επιδεικνύει ισχυρούς στόχους απανθρακοποίησης και «καθαρών» πηγών ενέργειας τα επόμενα χρόνια.
- Η παραγωγή άνθρακα/λιγνίτη έπεσε από το 32% στο 19% στην ΕΕ από το 2000 μέχρι το 2020, λόγω των υψηλότερων τιμών άνθρακα και τις πιέσεις του ρυθμιστικού πλαισίου.
- Η παραγωγή ΑΠΕ αυξήθηκε από το 15% στο 35% στην ΕΕ από το 2000 μέχρι το 2020, λόγω των υψηλότερων τιμών άνθρακα και τις πιέσεις του ρυθμιστικού πλαισίου.
Αυτό μεταφράστηκε σε μείωση κατά 55% της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, με τελικό στόχο τη μηδενική εκπομπή μέχρι το 2050.
Πάντως, οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι πίσω σε σχέση με αυτές της δυτικής όσον αφορά:
- την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στην παραγωγή. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το σχετικό ποσοστό ήταν 29% το 2015, 34% το 2020 και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 40% το 2025 και 47% το 2030. Αντίθετα, στη Δανία, για παράδειγμα, τα σχετικά ποσοστά ήταν 68% το 2015, 76% το 2020 και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 81% το 2025 και 78% το 2030.
- τους στόχους απανθρακοποίησης.
Για παράδειγμα, στην Ελλάδα η συμμετοχή του άνθρακα στο ΑΕΠ ήταν 0,22 το 2015, 0,20 το 2020 και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 0,15 το 2025 και 0,11 το 2030. Αντίθετα, στη Δανία, για παράδειγμα, τα σχετικά ποσοστά ήταν 0,12 το 2015, 0,09 το 2020 και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 0,07 το 2025 και 0,06 το 2030.
Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα...
Το υποστηρικτικό ρυθμιστικό περιβάλλον υποστηρίζεται από σταθερούς στόχους για τα εθνικά ενεργειακά και κλιματικά πλάνα (NECP) έως το 2030 και τη σταθερή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Το 2021, όσον αφορά την ενέργεια στην Ελλάδα, το 61% αφορούσε ΑΠΕ, το 28% φυσικό αέριο και το 11% λιγνίτη σε σύνολο 19GW. Το 2026 ο στόχος είναι για 73% ΑΠΕ και 27% φυσικό αέριο σε σύνολο 29GW, με αύξηση 9,3% στη χωρητικότητα ΑΠΕ.
Η αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται να αυξηθεί 2% από το 2020 μέχρι το 2026, ως συνέπεια της διασύνδεσης των Κυκλάδων και της σύνδεσης φάσης Ι και ΙΙ της Κρήτης.
Μέχρι το 2030, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί 15%-20% λόγω της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ευνοϊκό. Υπάρχει η δέσμευση για αύξηση των ΑΠΕ στα 13GW, η οποία μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη χάρη στα NEPC.
Επίσης, απλουστεύεται η διαδικασία αδειοδότησης με στόχο να μειωθεί στα 1,5-2 χρόνια. Ακόμα, προβλέπονται εγγυημένες τιμές διαθέσιμες μέσω μηχανισμών δημοπρασιών (εκκρεμεί η έγκριση από την ΕΚ), καθώς και πλαίσιο πράσινων συμβάσεων για τη διευκόλυνση του πράσινου ΣΠΣ μεταξύ παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιομηχανικών καταναλωτών.
Σε αυτό συνεισφέρουν και οι στόχοι των NECP μέχρι το 2030 για:
- να προέρχεται το 55% της κατανάλωσης ακαθάριστης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- να υπάρχει 10% εξηλεκτρισμός στα επιβατικά αυτοκίνητα
- να μειωθεί 35% η τελική ενεργειακή κατανάλωση
- να μειωθούν 63% οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Στήριξη από ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο
Η σταθερή μακροοικονομική ανάκαμψη συνδυάζεται με δυνατή κυβερνητική στήριξη. Με αυτό το δεδομένο, η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 5,9% το 2021 και περίπου το 4,5% την περίοδο 2022-24.
Ευνοϊκά είναι και τα μακροοικονομικά δεδομένα.
- Κυρίαρχη αξιολόγηση: Η S&P αναβάθμισε σε ΒΒ την αξιολόγηση για την Ελλάδα με θετικές προοπτικές από ΒΒ με σταθερές προοπτικές τον Απρίλιο του 2021
- Ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ: Η οικονομία θα λάβει πρόσθετο κίνητρο από επερχόμενες επιχορηγήσεις και δάνεια από τη συμφωνία Next Generation της ΕΕ, με την Ελλάδα να δικαιούται νέα χρηματοδότηση άνω τω 30,5 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε αύξηση του ΑΕΠ μετά το 2ο τρίμηνο του 2021.
- Ανεργία: Σταθερή μείωση της ανεργίας από το 2013 που αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω μετά το 2021.
- Απόδοση ομολόγων: Η τρέχουσα δομή του κρατικού κεφαλαίου είναι βελτιστοποιημένη: μακροχρόνια, χαμηλού κόστους και με σημαντική απόσβεση.
Επίσης, ευνοούν και οι κυβερνητικές πολιτικές που δημιουργούν ένα πιο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον.
Τερματισμός ζημιογόνων πλειστηριασμών NOME
Εφαρμογή του μοντέλου στόχου της ΕΕ, που επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και πρόσβαση σε εργαλεία για αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων
Δεν είναι πλέον «προμηθευτής έσχατης ανάγκης»
Πολιτική στήριξη για νέα τιμολόγια και εντατικοποίηση των προσπαθειών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών
Η ΡΑΕ ανακοίνωσε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον ΔΕΔΔΗΕ που παρέχει κίνητρα υπεραπόδοσης και παράταση της ρυθμιστικής περιόδου στα 4 έτη
Η ΔΕΗ παίζει καθοριστικό ρόλο στην ηλεκτρική υποδομή της Ελλάδας και είναι σε προνομιούχο θέση για να επωφεληθεί από την τάση της ενεργειακής μετάβασης
Βοηθά την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους χαμηλών εκπομπών άνθρακα αυξάνοντας κατά 80% τη χωρητικότητα ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αφού:
- Επιτάχυνε την απομάκρυνση από τον λιγνίτη
- Εντείνει την προσπάθεια για τη χρήση των ΑΕΠ- δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις
- Έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα να συμβάλλει στην αντιστάθμιση της ισορροπίας ζήτησης και προσφοράς ΑΠΕ
- Προωθεί την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων
Είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας περίπου το 65% του συνόλου
- Είναι πρώτη σε παραγωγή, διανομή και προμήθεια
- Είναι ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά
- Αποτελεί σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα
Έχει κομβικό ρόλο στη διασφάλιση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την Ελλάδα, αφού: - - - Παράγει περίπου το 49% του συνόλου της ελληνικής ηλεκτρικής ενέργειας
- Εξασφαλίζει τη σταθερότητα τόσο του βασικού όσο και του υψηλού φορτίου μέσω της αποτελεσματικής παραγωγής υδροηλεκτρικών σταθμών
Ο καθοριστικός ρόλος της βασίζεται σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες- κλειδιά:
Α. «Πράσινη συμφωνία» στην παραγωγή
- Αυξάνει την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επιταχύνει την αναβάθμιση της χωρητικότητας των ΑΠΕ
- Διαθέτει το ταχύτερο πρόγραμμα σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη στην Ευρώπη
- Επεκτείνεται στον τομέα της μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια
- Αποτελεί ελκυστική ευκαιρία διεθνούς επέκτασηςς
Β. Ψηφιοποίηση και επιχειρησιακή αποδοτικότητα
- Βελτιώνει την εκμετάλλευση των υφιστάμενων περιουσιακών της στοιχείων
- Βελτιώνει την επιστροφή επενδύσεων και αναβαθμίζει το πλέγμα των συστημάτων της
- Επικεντρώνεται στην είσπραξη των οφειλών
- Εξορθολογίζει το κόστος και εκποιεί μη βασικά περιουσιακά στοιχεία
- Επωφελείται από τις ευνοϊκές τάσεις στην διανομή υπό το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο
Γ. Ο πελάτης στο επίκεντρο
- Αναθεωρεί τη στρατηγική της για την αγορά και εισάγει νέα προϊόντα
- Επικεντρώνεται στην κερδοφορία έναντι του μεριδίου αγοράς
- Εξερευνά ευκαιρίες σε νέους τομείς επενδύοντας στο EV και τις οπτικές ίνες
Ανάπτυξη στη βάση των ΑΠΕ της ΔΕΗ...
Τέλος, να σημειωθεί πως η ΔΕΗ είναι σε προνομιακή θέση ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ της, καθώς:
- Διαθέτει ισχυρή τεχνογνωσία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βαθιά αγνωστική τεχνογνωσία
- Έχει εργαστεί σε πολύπλοκα έργα μεγάλης κλίμακας
- Διαθέτει τεράστια ιδιοκτησία γης
- Διαθέτει εγγυημένη σύνδεση δικτύου για c.3.0 GW (;)
- Διαθέτει διομιλικές διμερείς εταιρικές συμβάσεις
- Διαθέτει μη ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο με μεγάλη παρουσία λιανικής.
Ψηφιακές πρωτοβουλίες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr