Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Δεκεμβρίου 2021
Με την ταχύτητα που εξελίσσονται τα πράγματα παγκοσμίως, το μέλλον είναι ήδη εδώ. Και ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, όχι μόνο έχει οραματιστεί αυτή την τράπεζα, αλλά έχει ήδη φτιάξει τον οδικό χάρτη για τη δημιουργία της. Ο μετασχηματισμός της κλασσικής τράπεζας σε ένα νέο οργανισμό που μοιάζει σήμερα φουτουριστικός, έχει ξεκινήσει από πέρυσι και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Τις αλλαγές όμως οι πελάτες και οι εργαζόμενοι της τράπεζας θα αρχίσουν να τις αντιλαμβάνονται από φέτος.
Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά η αποφασιστικότητα της διοίκησης, η υιοθέτηση του οράματος από τα στελέχη της τράπεζας, η εφαρμογή κάθε δυνατότητας που προσφέρει η τεχνολογία, προϊδεάζουν για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Οι στόχοι
Η επάνοδος των ελληνικών τραπεζών σε συνθήκες «κανονικής» λειτουργίας, με στόχο να καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, είναι το μεγάλο στοίχημα για το 2022. Καθώς ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων τους από τα κόκκινα δάνεια, ο επόμενος στόχος είναι η αύξηση της κερδοφορίας τους και η επάνοδός τους σε αναπτυξιακή τροχιά. Η διοίκηση της Alpha Bank, όπως δήλωσε ο CEO της Βασίλης Ψάλτης, έχει θέσει ως στόχο την απόδοση 10% επί των ιδίων κεφαλαίων και για να το πετύχει αυτό στηρίζεται σε τρείς πυλώνες. Την μείωση του κόστους λειτουργίας, την αύξηση των εσόδων από προμήθειες τραπεζικών εργασιών και τις χορηγήσεις δανείων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διοίκησης για τα επόμενα τρία χρόνια, η μείωση του λειτουργικού κόστους θα κυμανθεί στα 60 εκατ. ευρώ ετησίως, τα έσοδα από τη λιανική τραπεζική θα αυξηθούν κατά 60 εκατ. ευρώ από τόκους και 65 εκατ. ευρώ από προμήθειες και τα έσοδα της τραπεζικής επιχειρήσεων θα αυξηθούν κατά 200 εκατ. ευρώ από τόκους και κατά 35 εκατ. ευρώ από προμήθειες μέχρι το 2024.
Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το σχεδιάγραμμα ανάπτυξης της τράπεζας, το οποίο για να επιτευχθεί χρειάζεται η διοίκηση να αντιμετωπίσει πλήθος προκλήσεων σε όλους τους τομείς λειτουργίας της τράπεζας. Μετά την πρόσφατη αύξηση των κεφαλαίων της τράπεζας κατά 800 εκατ. ευρώ, η διοίκηση υλοποιεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας το οποίο έχει ονομάσει “the alpha blueprint” και το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές και καινοτομίες σε κάθε δραστηριότητα της τράπεζας αλλά και στην ίδια τη δομή της. Η προσπάθεια στηρίζεται στις διατμηματικές ομάδες της τράπεζας, μία δυναμική «αλυσίδα» 200 περίπου στελεχών που συνεχώς μεγαλώνει, με στόχο τον μετασχηματισμό της σε έναν σύγχρονο και δυναμικό τραπεζικό οργανισμό με πέντε βασικές προτεραιότητες. Την «ανθρωποκεντρική προσέγγιση», την «πελατοκεντρική φιλοσοφία», την «έμφαση στην τεχνολογία», το «νέο λειτουργικό μοντέλο» και το «κοινωνικό αποτύπωμα».
Στο πλαίσιο αυτών των προτεραιοτήτων η τράπεζα σκοπεύει να στηρίξει τις πρωτοβουλίες και να επιβραβεύσει την απόδοση των εργαζομένων της, να παρέχει προσωποποιημένες υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη, να μεγιστοποιήσει τη χρήση της τεχνολογίας, να αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 25% και να στηρίξει το βιώσιμο επιχειρείν και την πράσινη ανάπτυξη.
Οι προκλήσεις
Όπως είναι λογικό, ένας τέτοιου μεγέθους και εύρους μετασχηματισμός δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε αυτονόητος. Η πρώτη πρόκληση που αντιμετώπισε η τράπεζα ήταν η υιοθέτηση από τους εργαζόμενους μιας νέας νοοτροπίας που απαιτείται για την αλλαγή όλων των λειτουργικών δομών αλλά και των καθημερινών πρακτικών. Με αλλαγές της σύνθεσης και της δομής των επιχειρησιακών ομάδων, με συνεχή ενημέρωση και αποσαφήνιση των στόχων και των νέων μεθόδων, οι εργαζόμενοι φαίνεται πως έχουν ήδη προσαρμοστεί και αγκαλιάσει την προσπάθεια μετασχηματισμού της τράπεζας. Οι αλλαγές σε αρκετές εργασίες και λειτουργίες είναι σημαντικές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χορήγηση νέων δανείων κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών και της κινητής τηλεφωνίας. Τα μικρά προσωπικά δάνεια που θα εγκρίνονται και θα χορηγούνται αυτόματα μέσω των κινητών τηλεφώνων αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην κερδοφορία της τράπεζας, καλύπτοντας αρχικά, για το 2022, την περιορισμένη απόδοση των δανείων σε επιχειρήσεις. Το πρόβλημα με τα επιχειρηματικά δάνεια το οποίο αντιμετωπίζουν σήμερα όλες οι ελληνικές τράπεζες μετά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση, είναι ότι είναι λίγες οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια τραπεζικής χρηματοδότησης. Δεν διαθέτουν δηλαδή την οικονομική ευρωστία που απαιτείται για να θεωρηθούν ασφαλείς προς χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Το πρόβλημα αυτό αναμένεται ότι θα περιορισθεί σταδιακά, ξεκινώντας από το 2022 και η βελτίωση θα επιταχύνεται τα επόμενα χρόνια, καθώς προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, βελτιώνοντας τις οικονομικές καταστάσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση τους από τις τράπεζες. Και η Alpha Bank έχει τη βούληση και την τεχνογνωσία να βοηθήσει τις ΜμΕ, προσφέροντάς τους όχι απλώς δανεισμό, αλλά και την απαραίτητη καθοδήγηση για τις επερχόμενες απαιτήσεις ESG, και συμβάλλοντας στην επιτυχή δική μετάβασή τους στα νέα πρότυπα, ώστε να ανταποκρίνονται στα κριτήρια των χρηματοδοτήσεων. Παράλληλα, το 2022 οι χρηματοδοτήσεις θα αναπτυχθούν ταχύτερα από τον τομέα λιανικής τραπεζικής με χορηγήσεις μικρότερων δανείων μέσω απλοποιημένων ή και αυτόματων διαδικασιών.
Για να επιτευχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου αυτού των μικρότερων δανείων, η τράπεζα έχει υλοποιήσει μια τεχνολογική πλατφόρμα που μειώνει το χρόνο έγκρισης του καταναλωτικού δανείου σε μία ημέρα και του δανείου για αγορά αυτοκινήτου σε μία μόλις ώρα. Με τις νέες διαδικασίες, η λήψη της απόφασης για χορήγηση δανείου λαμβάνεται αυτόματα σε ποσοστό 50% μέσω της χρήσης των τεχνικών Artificial Intelligence και Machine Learning.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη της τράπεζας, υιοθετήθηκε σύστημα επικοινωνίας του καταστήματος με τον πελάτη μέσω βιντεοκλήσης, ενώ ενισχύεται σημαντικά το web banking για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιούν και υπηρεσίες mobile banking. Παράλληλα, η Τράπεζα εισάγει νέα εργαλεία και μεθοδολογίες στον χώρο των ψηφιακών πωλήσεων, παρέχοντας εξατομικευμένα online προιόντα και υπηρεσίες μέσα από τα ψηφιακά της κανάλια.
Για την υλοποίηση όλων αυτών των τεχνολογικών καινοτομιών η τράπεζα εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε τεχνολογία, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ από το σύνολο των 430 εκατομμυρίων ευρώ που θα επενδύσει μέχρι την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της.
Οι προοπτικές
Ο μετασχηματισμός της Alpha Bank δημιουργεί σημαντικές θετικές προοπτικές όχι μόνο για τους πελάτες αλλά και για τους εργαζόμενους της τράπεζας. Μέσω της συνεχούς αξιολόγησης των στελεχών της, της παροχής κινήτρων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της επιβράβευσης των αποδόσεων, η διοίκηση της Alpha Bank φιλοδοξεί να αναδείξει τα ταλέντα που ήδη διαθέτει, αλλά και να προσελκύσει νέους, ικανούς και φιλόδοξους εργαζόμενους, δημιουργώντας μία νέα δυναμική στο προφίλ της ως εργοδότης. Ουσιαστικά, η υιοθέτηση από την τράπεζα νέων διαδικασιών και νέων τεχνολογιών, συμβάλλει στην αναγνώριση των αναγκών των στελεχών της, των απαιτήσεων τους από τον χώρο και από το γενικότερο περιβάλλον εργασίας και στην ακριβέστερη αξιολόγηση της απόδοσης τους, ώστε τελικά να επιβραβεύεται η προσπάθεια τους. Και αυτό αναμένεται να προσελκύσει στην τράπεζα νέους εργαζόμενους υψηλών απαιτήσεων και υψηλής απόδοσης.
Όσον αφορά στους μετόχους, η απαλλαγή από τα κόκκινα δάνεια, η συμμετοχή της στις μεγάλες χρηματοδοτήσεις για τα έργα του αναπτυξιακού πακέτου, η ενίσχυση της αποδοτικής λειτουργίας της Τράπεζας και η επίτευξη απόδοσης 10% επί ιδίων κεφαλαίων, όπως έχει δεσμευτεί η διοίκησή της, δημιουργούν προοπτικές για ικανοποιητικές αποδόσεις, όχι μόνο μερισμάτων, αλλά και υπεραξίας. Συγκεκριμένα ο CEO Βασίλης Ψάλτης δηλώνει πως η τράπεζα θα επιστρέψει σε μια ουσιαστική μερισματική πολιτική από το 2023.
Η θαρραλέα αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 2 περίπου φορές από την αγορά, σε συνδυασμό με το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να αυξήσει την παραγωγικότητα από τη μία πλευρά, και οι προσπάθειες περιορισμού του λειτουργικού κόστους μαζί με την αύξηση των τόκων και των προμηθειών από την άλλη, εξασφαλίζουν τις προοπτικές επίτευξης της απόδοσης 10% επί ιδίων κεφαλαίων, που θα επιτρέψει, τόσο την αύξηση της αποτίμησης της τράπεζας όσο και τις παροχές μερισμάτων τα επόμενα χρόνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr