Έτσι για σήμερα η τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στη για το ρεύμα διαμορφώνεται στα 348,33 ευρώ/MWh. Η τιμή σημείωσε πτώση 16% σε σχέση με την τιμή της Τετάρτης.
Ωστόσο, παρά την πτώση αυτή, η εκτίμηση είναι ότι η μέση τιμή για τον Δεκέμβριο θα κλείσει γύρω στα 255 ευρώ/MWh, κάτι που σημαίνει ότι θα επιφέρει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των επόμενων μηνών, που βασίζονται σε σχετικές ρήτρες. Η μέση τιμή Νοεμβρίου της προημερήσιας αγοράς ρεύματος τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στα 233,8 ευρώ/MWh, έναντι 198,32 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο.
Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται και βέβαια το ράλι τιμών καθιστά τα μέτρα της κυβέρνησης ανεπαρκή. Στο φόντο αυτό νέες παρεμβάσεις κάνουν παράγοντες της ελληνικής βιομηχανίας, που καταθέτουν προτάσεις για σειρά μέτρων.
Καμπανάκι για το κόστος παραγωγής
Στο μεταξύ «να μη περάσουν στην βιομηχανική παραγωγή και ειδικά στη εντονότατα πληττόμενη, που είναι συνδεδεμένη με την Μέση Τάση, οι ευθύνες για τις αυξήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που είναι πλέον εμφανείς, από τη στιγμή που έχουν ήδη καταφθάσει οι πρώτοι τραγικά επιβαρυμένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) κ. Δημήτρης Μαθιός σε δηλώσεις του και προσθέτει:
Χρειάζεται ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμός για το τι πρέπει να κάνουμε. Πώς να κινηθούμε. Πολιτεία και επιχειρήσεις για την αναχαίτιση των επιπτώσεων και στη βιομηχανία που θα είναι και μεγάλες και αβάσταχτες στην περίοδο αυτή της κρίσης και της πανδημίας. Ανάμεσα σε πολλά άλλα που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας ταυτόχρονα και με τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά είναι:
-Θέσπιση σταθερής τιμής βάσει συμβολαίου από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας 6μηνης ή 12μηνης διάρκειας.
-Ειδική τιμή για τους καταναλωτές μέσης τάσης με υψηλή κατανάλωση ανάλογα με το ενεργειακό προφίλ του κάθε καταναλωτή. Δηλαδή το ύψος κατανάλωσης, αν είναι συνεχής κατανάλωση.
-Εφαρμογή και στη Μέση Τάση μπόνους–εκπτώσεων όπως ισχύει και για τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης.
-Απορρόφηση μέρους της Οριακής Τιμής Συστήματος (ρήτρα ΟΤΣ) από το κράτος. Να έχουμε δηλαδή και εμείς στην μεταποίηση κρατική υποστήριξη όπως σε άλλες τάξεις.
-Αφαίρεση και όχι αναστολή των ΥΚΩ & ΕΤΜΕΑΡ και λοιπών φόρων.
Η αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία δεν είναι συντεχνιακό ζήτημα, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Δημήτρης Μαθιός, αφορά τη διατήρηση της θετικής αναπτυξιακής δυναμικής, αφορά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές της χώρας, αφορά την απασχόληση, αφορά τον περιορισμό του κινδύνου ενός πληθωριστικού κύκλου που θα είχε ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Επιστολή προέδρου ΕΒΕΑ
Επίσης, επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, απέστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Μπρατάκος.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ έθιξε το επίκαιρο ζήτημα των ανατιμήσεων στις τιμές ενέργειας, το οποίο, σε συνέχεια των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων που προκάλεσαν η πανδημία του Covid-19 και η δεκαετής οικονομική κρίση, επιβαρύνει όλο και πιο πιεστικά τις ελληνικές επιχειρήσεις, πλήττοντας τη θέση τους, τόσο στη διεθνή αγορά, όσο και στην εγχώρια.
Ο κ. Μπρατάκος επεσήμανε ότι τυχόν ανεπάρκεια στα μέτρα περιορισμού των συνεπειών του σφοδρού κύματος ανατιμήσεων ενδέχεται να επιφέρει νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων από το 2022. Ταυτόχρονα, παρέθεσε τις προτάσεις του ΕΒΕΑ προκειμένου να αντισταθμιστεί, κατά το δυνατόν, μέρος των επαυξημένων χρεώσεων, για το διάστημα που επικρατεί η ανισορροπία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις του ΕΒΕΑ περιλαμβάνουν:
• Τη διεύρυνση της δυνατότητας υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για το σύνολο των επιχειρήσεων, με την κατανάλωση να εισάγεται ως κριτήριο επιλεξιμότητας, ώστε να επιτρέπεται η ένταξη ενεργοβόρων επιχειρήσεων
• Εφαρμογή μηχανισμού μείωσης ΥΚΩ, κατά το πρότυπο της μείωσης ΕΤΜΕΑΡ
• Τη σύναψη μεσοπρόθεσμων συμβάσεων των επιχειρήσεων με παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση το μέσο συνολικό κόστος ενέργειας και με πρόβλεψη ασφαλίστρου κινδύνου έναντι ακραίων διακυμάνσεων των χρηματιστηριακών τιμών
• Την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις για την επιλογή τιμολογίου (σταθερό για 1-2 έτη, κυμαινόμενο με ανώτατο πλαφόν ή ανοικτό), ώστε να περιοριστεί η απόλυτη εξάρτησή τους από την χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας
• Την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν ήδη εκδοθεί με τις αυξημένες τιμές από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάστημα έξι μηνών, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ήδη επιβαρυμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Η ελληνική και η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτουν δυναμικά μετά την άρση των περιορισμών και την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, υποβοηθούμενες από την εξαιρετικά διευκολυντική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Ωστόσο, η άνιση πρόσβαση στα εμβόλια μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού και η ύπαρξη εμποδίων στις αλυσίδες προσφοράς αυξάνουν την αβεβαιότητα και δημιουργούν κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας» σημειώνει η ΤτΕ.
Καθυστερήσεις πληρωμών
Στο μεταξύ καμπανάκι για τις καθυστερήσεις για τις επιστροφές ποσών στη βιομηχανία για το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ κρούει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, ΕΒΙΚΕΝ. Όπως αναφέρει οι οφειλές προς τη βιομηχανία υπολογίζονται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια υπογραμμίζοντας ότι η καθυστέρηση στην επιστροφή χρημάτων που ήδη έχουν καταβάλει οι επιχειρήσεις ξεπερνάει τον ένα χρόνο ενώ δεν έχει γίνει καμία κίνηση για την καταγραφή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ το 2021 και βεβαίως ούτε το 2022.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr