Παράλληλα εκκρεμεί και η έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που ωστόσο αναμένεται να γίνει άμεσα, καθώς ήδη έχουν γίνει σχετικές επικοινωνίες για επίσπευση της διαδικασίας.
Κατά συνέπεια, η δημοσίευση του Ενημερωτικού Δελτίου τοποθετείται στις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας. Κάτι που σημαίνει πως η υποβολή προσφορών τοποθετείται πιθανότατα την επόμενη Τετάρτη με Πέμπτη.
Σήμερα, πάντως στη Γ.Σ. αναμένεται να καθορισθεί το εύρος του αριθμού των νέων μετοχών, καθώς και η τιμή διάθεσής τους. Όσον αφορά την τιμή, το πλαφόν αναμένεται να κινείται στα επίπεδα των 9 ευρώ (δηλαδή της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας) όπως «φωτογραφίζει» και η πρόσφατη συμφωνία με τη CVC Capital, για συμμετοχή του private equity fund ως βασικού επενδυτή (cornerstone investor) με ένα ποσό έως 395 εκατ. ευρώ.
‘Ηδη πάντως καταγράφεται υψηλή ζήτηση κατά τις προκαταρκτικές επαφές της διοίκησης της επιχείρησης για συμμετοχή στην ΑΜΚ από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Τούτων δοθέντων αναμένεται να αντληθεί ένα ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ από την ΑΜΚ που βέβαια θα ενισχύσει σημαντικά τα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας.
Βέβαια το τελικό ποσό της ΑΜΚ θα κλείσει αφού ολοκληρωθεί το book building, με βάση το οποίο βέβαια θα φανεί εάν και Υπερταμείο θα μπει στην ΑΜΚ για να διατηρήσει το Δημόσιο την καταστατική μειοψηφία (στα επίπεδα του 33,4%) στη ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι, σχετικά δε με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, όπως πρόσφατα αναφέρθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας, η επιλογή αυτή διασφαλίζει τη διαφανή και πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία της τιμής της έκδοσης. Ωστόσο, όπως τονίζεται, θα υπάρξει πρόνοια για προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων με τρόπο που θα διασφαλίζει τα παραπάνω πλεονεκτήματα.
Να σημειωθεί ότι με βάση όσα έχει αναφέρει η διοίκηση όσοι από τους παλαιούς εγχώριους και ξένους μετόχους θελήσουν να εγγραφούν στο βιβλίο προσφορών, θα διατηρήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους και θα ικανοποιηθούν πλήρως,
Οι ενδιαφερόμενοι
Πέρα πάντως από το σημαντικό ενδιαφέρον που καταγράφεται καθοριστική κρίνεται η συμμετοχή του σχήματος CVC Capital, αλλά και η πρόθεση για επένδυση στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας από την EBRD, που ήδη βέβαια μετέχει σε σειρά χρηματοδοτήσεων της ΔΕΗ, ειδικά για «πράσινα» έργα. Η τάση, όπως καταγράφεται, πάντως, είναι για συμμετοχή επενδυτικών σχημάτων με ποσοστό γύρω στο 5%, ενώ μένει να φανεί πώς η διοίκηση της ΔΕΗ θα αξιολογήσει τις προτάσεις. Όπως αναφέρουν πληροφορίες πάντως βασικό κριτήριο είναι η βούληση των επενδυτών για στήριξη μακράς πνοής επενδύσεων, αλλά και το προφίλ τους συνολικά σε σχέση με τη συναλλακτική δραστηριότητά τους.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος αυτών των επενδύσεων που προωθεί η ΔΕΗ είναι:
-Η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) στα 9,1 γιγαβάτ.
-η διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr