Στο φόντο αυτό, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη της Motor Oil εντός του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεγάλη επένδυση, ύψους 320 εκατ. ευρώ, στα διυλιστήρια Κορίνθου. «Προχωράμε σε αυτό που λέμε μετάβαση έχοντας 4 πυλώνες» αναφέρουν τα στελέχη της και πιο συγκεκριμένα σημειώνουν ότι:
· «Πρώτος πυλώνας ανάπτυξης είναι ο κλάδος διύλισης. Έχουμε ένα από τα πλέον σύγχρονα διυλιστήριο στην Ευρώπη και συνεχίζουμε να επενδύουμε μια και είναι η βασική πηγή cash flow για να μας βοηθήσει και στην χρηματοδότηση του αναπτυξιακού πλάνου αλλά και στην πορεία κερδοφορίας και μερισμάτων.» Όπως αναφέρθηκε τελειώνει στα μέσα του επόμενου χρόνου η μονάδα νάφθας, επένδυση που φτάνει τα 320 εκ, ενώ και άλλα πλάνα βελτιστοποίησης της παραγωγής είναι στα σκαριά. «Κάνουμε ακόμα πιο φιλικό στο περιβάλλον το διυλιστήριο,αυξάνοντας την αποδοτικότητά του π.χ. βάζουμε και αλλού φωτοβολταϊκά για να μειώσουμε το αποτύπωμά μας» αναφέρουν τα στελέχη της Motor Oil.
· Ο δεύτερος πυλώνας αφορά, όπως αναφέρεται, τα πρατήρια. «Σχεδιάζουμε πρατήριο του μέλλοντος, όπου θα εγκατασταθούν ηλεκτροφορτιστές και άλλες εμπορικές δράσεις ώστε να αξιοποιείται ο χρόνος παραμονής που θα έχουν οι οδηγοί στην εγκατάσταση και πλέον με την ηλεκτροκίνηση είναι μεγαλύτερος. Δουλεύουμε το Mobility of the Future» τονίζεται σχετικά κάτι που αναμένεται να βελτιώσει τις αποδόσεις της εταιρίας και βέβαια να βοηθήσει, όπως αναφέρεται, και την πολιτική μερισμάτων.
· Τρίτος πυλώνας είναι η προώθηση των ΑΠΕ όπου έχουν ενταχθεί υπό μια ενιαία θυγατρική, όλες οι σχετικές μονάδες. Στόχος είναι η ανάπτυξη 500-600 ΜW AΠΕ ως το 2025, ο οποίος θα επιτευχθεί κυρίως με εξαγορές έργων σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης και καλές εγγυημένες τιμές. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα βέβαια η Motor Oil εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο αδειών AΠΕ συνολικής ισχύος 650 MW από τη Fortress. σε εξαγορά του 85% της Στεφανέρ Eνεργειακή, που διαθέτει τρεις άδειες για αιολικά πάρκα ισχύος 9,4 MW. Στις αρχές του 2020, επίσης, η Motor Oile εξαγόρασε φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 47MW από τη Mytilineos. Το καλοκαίρι του 2020, έγιναν άλλες δύο εξαγορές, αιολικών πάρκων αδειοδοτημένης δυναμικότητας 3 και 40MW, αντίστοιχα, στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα. Παράλληλα, έχει γίνει συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 MW σε νησί του Αιγαίου.
Σήμερα η εταιρία έχει παραγωγή από ΑΠΕ στα 290 MW ενώ αναμένονται άλλα 84 ΜW να μπουν σε διαδικασία. Ως το 2023 αναμένεται να διαθέτει 364 MW από ΑΠΕ.
· Τέταρτος πυλώνας είναι η ανάπτυξη των σχεδίων για υδρογόνο υδρογόνου συμμετέχοντας σε δυο project το White Dragon και το Blue Med.
Να σημειωθεί ότι η εταιρία προωθεί σε συνεργασία με τον Όμιλο ΤΕΡΝΑ την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας συνδυασμένου κύκλου στην Αλεξανδρούπολη, ενώ, μέσω της θυγατρικής της “Διώρυγα Gas”, προωθεί τις διαδικασίες για τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και επανεριοποίησης (FSRU) στη θαλάσσια περιοχή της Κορίνθου, όπου εκτιμάται ότι θα μπει σε καθεστώς στήριξης, ανάλογα με τον αντίστοιχο σταθμό της Αλεξανδούπολης. Μάλιστα εκτιμάται ότι o νέος αυτός σταθμός στην Κόρινθο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της νότιας Ελλάδας.
Στα επενδυτικά σχέδια της Μότορ Οιλ, επιπλέον, περιλαμβάνονται και οι νέες τάσεις για αποθήκευση ενέργειας, ενώ στο μικροσκόπιο είναι και πιθανή επένδυση σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής υδρογόνο και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS).
Επίσης κεντρικό σημείο στην αναπτυξιακή ατζέντα είναι η προώθηση της κυκλικής οικονομίας όπου όμιλος έχει μια πολύ σημαντική και άκρως επιτυχημένη παρουσία στην ανακύκλωση λιπαντικών. Έτσι στα πλάνα είναι η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr