Με τα αιτήματα, τόσο από κυβερνήσεις όσο και από παράγοντες της αγοράς να είναι συνεχή, τις τελευταίες ημέρες, για δομικές παρεμβάσεις στις αγορές ενέργειας, η Κομισιόν διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνέρχεται την επόμενη εβδομάδα, ένα μίγμα προσωρινών - άμεσων μέτρων αλλά και άλλων πιο μεσοπρόθεσμων ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εκτροχιασμού των τιμών και η ανάδειξη έντονων φαινομένων ενεργειακής φτώχειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν στο κείμενο που καταθέτει, για άλλη μια φορά, στηρίζει την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση, τονίζοντας ότι η σημερινή κρίση οφείλεται στην αυξημένη τιμή φυσικού αερίου και όχι τόσο σε ελλείμματα στο σύστημα εμπορίας ρύπων, το λεγόμενο ETS. Παράλληλα τονίζει ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αλλά και η προώθηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα είναι η λύση. Γιαυτό και υπάρχει σύσταση για επιτάχυνση αδειοδοτήσεων και ειδικά σε έργα αποθήκευσης.
Σύμφωνα, επίσης, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Κομισιόν στην εργαλειοθήκη της θα προτείνει μια σειρά από μέτρα, από τα οποία κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να επιλέξει. Βέβαια υπάρχει η υπόμνηση ότι τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινά κατ΄ αναλογία με τα μέτρα που ελήφθησαν για την πανδημία.
Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι:
· Παροχή εφάπαξ εισοδηματικών ενισχύσεων με στόχο κυρίως τη στήριξη των πιο χαμηλών εισοδημάτων. Ήδη, η κυβέρνηση έχει κανει το πρώτο βήμα με το "πακέτο" των 500 εκατ. ευρώ.
· Σύσταση μηχανισμών ώστε να αποτραπούν οι αποκοπές ρεύματος
· Πλαίσιο αναβαλλόμενων πληρωμών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος
· Προσωρινή μείωση φόρων και τελών στο ηλεκτρικό ρεύμα.
· Πλαίσιο για κρατικές ενισχύσεις στη βιομηχανία αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, που ωστόσο όμως δε θα αντιβαίνει το δίκαιο ανταγωνισμού.
· Σύστημα κοινών προμηθειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ποσοτήτων φυσικού αερίου ώστε να υπάρξει καλύτερη διαπργμάτευση στις τιμές.
Επίσης σε πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, στο πλαίσιο και σχετικών διαβουλεύσεων με τις ρυθμιστικές αρχές των κρατών μελών προτείνεται η ενίσχυση της κινητικότητας των πελατών μεταξύ των διαφόρων παρόχων, με απλοποίηση της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή στις ενεργειακές αγορές αλλά και η δημιουργία μηχανισμού προμηθευτή "τελευταίου καταφυγίου" ως ανάχωμα σε τυχόν χρεοκοπίες.
Γιώργος Αλεξάκης