Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της σημαντικής βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης τα τελευταία χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι όλο και περισσότερες “φωτεινές πηγές” (όπως λαμπτήρες και δομοστοιχεία LED) έχουν λάβει ετικέτες A+ ή A++ στην κλίμακα που ισχύει σήμερα. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η επιστροφή σε μια πιο απλή κλίμακα από το “Α” ως το “G”.
Η νέα κλίμακα είναι πιο αυστηρή και σχεδιασμένη έτσι ώστε πολύ λίγα προϊόντα να μπορούν αρχικά να επιτύχουν τις βαθμολογίες “Α” και “Β”, αφήνοντας περιθώρια να εισέλθουν σταδιακά πιο αποδοτικά προϊόντα στην αγορά. Τα πλέον ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα, που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, θα φέρουν πλέον γενικά την ένδειξη “C” ή “D”.
Στις ετικέτες θα περιλαμβάνονται, επίσης, ορισμένα νέα στοιχεία, όπως ένας κωδικός QR, που παραπέμπει σε μια ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, όπου οι καταναλωτές μπορούν να βρουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το προϊόν.
Περίοδος προσαρμογής
Προκειμένου να επιτραπεί η πώληση υφιστάμενων μετοχών, οι κανόνες προβλέπουν περίοδο 18 μηνών, όπου τα προϊόντα, που φέρουν την παλιά ετικέτα, μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται στην αγορά σε φυσικά καταστήματα λιανικής. Για τις διαδικτυακές πωλήσεις, ωστόσο, οι παλιές ετικέτες, που εμφανίζονται στο διαδίκτυο, θα πρέπει να αντικατασταθούν από τις νέες εντός 14 εργάσιμων ημερών.
Ενεργειακή απόδοση
“Οι λαμπτήρες και τα άλλα προϊόντα φωτισμού έχουν καταστεί τόσο αποδοτικά τα τελευταία χρόνια, ώστε πάνω από τα μισά LED ανήκουν πλέον στην κατηγορία A++. Χάρη στην επικαιροποίηση των ετικετών, οι καταναλωτές θα μπορούν να διακρίνουν πιο εύκολα ποια είναι τα καλύτερα προϊόντα της κατηγορίας τους, ώστε να εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα στους λογαριασμούς τους”, σχολίασε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, κυρία Κάντρι Σίμσον.
“Η χρήση ενεργειακά αποδοτικότερου φωτισμού θα συνεχίσει να μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ε.Ε. και να συμβάλει στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050”, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Περί ετικετών
Τα νέα μέτρα ακολουθούν την επανατοποθέτηση των ενεργειακών ετικετών την 1η Μαρτίου 2021 για 4 άλλες κατηγορίες προϊόντων: ψυγεία και καταψύκτες, πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια και τηλεοράσεις (και άλλες εξωτερικές οθόνες).
Βασισμένη στους κανόνες οικολογικού σχεδιασμού της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται, επίσης, για την ενημέρωση της επισήμανσης για προϊόντα, που περιλαμβάνουν στεγνωτήρια, τοπικά θερμοσίφωνα, κλιματιστικά, συσκευές μαγειρέματος, μονάδες εξαερισμού, επαγγελματικά ντουλάπια ψύξης, θερμοσίφωνες και λέβητες στερεών καυσίμων και εξετάζοντας την εισαγωγή νέων ενεργειακών ετικετών για ηλιακούς συλλέκτες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr