Μιλώντας στο Power and Gas Supply Forum, ο κ. Στάσσης τόνισε πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, η μονάδα στην Πτολεμαΐδα θα ξεκινήσει μεν την παραγωγή της ως λιγνιτική αλλά η πορεία των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα φέρνουν πιο σύντομα την ανάγκη να μετασχηματιστεί σε μονάδα φυσικού αερίου αρκετά νωρίτερα από το 2028 που ήταν η αρχική πρόβλεψη.
Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Στάσση «η μετατροπή της από λιγνιτική σε φυσικού αερίου θα υλοποιηθεί το αργότερο στα μέσα της δεκαετίας».
Μιλώντας για το target model ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι το μοντέλο αυτό είναι ο βασικός πυλώνας όπου η σύζευξη συμβάλει προς μια ενιαία αγορά επιτρέποντας στην Ελλάδα να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής αγοράς μέσω της διασύνδεσης με την Ιταλία και σύντομα με τη Βουλγαρία.
Με το μοντέλο αυτό μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και διαφάνεια και περισσότερα εργαλεία διαχείρισης του ρίσκου για τους παίκτες της αγοράς μέσα από ένα ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο με περισσότερα δεδομένα για σωστή λειτουργία που οδηγεί σε βέλτιστη αξιολόγηση των επενδύσεων.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης σημείωσε ότι είναι μονόδρομος αλλά θα χρειαστεί να γίνει με προσεκτικά βήματα ώστε να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
«Η ΔΕΗ με στόχο τη μετάβαση, έχει προτεραιότητα την απολιγνιτοποίηση επενδύοντας στις ΑΠΕ και χρησιμοποιώντας το αέριο ως μέσο μετάβασης. Η μετάβαση πρέπει να γίνει με όρους αγοράς και ένα σωστό στρατηγικό σχεδιασμό. Η ΔΕΗ έχοντας αναγνωρίσει την αλλαγή του ρόλου της, μετασχηματίζεται σε ένα ολοκληρωμένο πάροχο» τόνισε ο κ. Στάσσης.
Απαραίτητη η αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει ως το 2023 στο κλείσιμο των λιγνιτικών, οι οποίες είναι ζημιογόνες, ωστόσο όπως σημείωσε δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει πιο νωρίς καθώς αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ζητήματα ασφάλειας σύμφωνα και με τον ΑΔΜΗΕ.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι είναι απαραίτητο η ΔΕΗ να αποζημιωθεί από τις Βρυξέλλες για τις στρατηγικές αυτές εφεδρείες.
Τέλος, όπως τόνισε, οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά μπορούν να προσφέρουν κάποια ασφάλεια όσο περισσότερο έχουμε διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα αλλά δε θα πρέπει να βασιζόμαστε στα υδροηλεκτρικά για περαιτέρω υποστήριξη λόγω των τεχνικών περιορισμών που αυτά παρουσιάζουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr