Το έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Κρήτης, μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου και συναφών υποδομών.
Για την τελετή υπογραφής θα βρίσκεται στην Κύπρο ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δρ Γιουβάλ Στάινιτς, ενώ από την Αθήνα θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη διαδικασία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Εκ μέρους της Κύπρου το μνημόνιο θα υπογράψει η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της τελετής, οι τρεις υπουργοί θα απευθύνουν χαιρετισμό και, ακολούθως, θα υπογράψουν το Μνημόνιο Συναντίληψης.
Στο μεταξύ την Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021, η κυρά Πηλείδου και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ θα μεταβούν στο Κάϊρο της Αιγύπτου, για να συμμετάσχουν στην πρώτη επίσημη Υπουργική Σύνοδο του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού "East Mediterranean Gas Forum" (EMGF), μετά από την επικύρωση του Καταστατικού του Φόρουμ. Απώτερος στόχος του EMGF είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης αγοράς αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, μειώνοντας τα όποια τεχνικά, οικονομικά και πολιτικά ρίσκα, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι διαρθρωμένου και συστηματικού διαλόγου τόσο κυβερνήσεις όσο και άλλους βασικούς εμπλεκόμενους, όπως εταιρείες της βιομηχανίας αερίου και πετρελαίου, επενδυτές και χρηματοδοτικούς οργανισμούς.
Η συνάντηση θα γίνει στη σκιά της έντονης φημολογίας για σύγκλιση" Αιγύπτου και Τουρκίας στοθέμα της ΑΟΖ, που εφόσον ισχύει μειώνει καθοριστικά την επήρεια του Καστελόριζου στη διαμόρφωσή της και εξαφανίζει πιθανότητα κοινών θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελεί το στρατηγικό στόχο δεκαετιών. Πάντως τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει στο Κάιρο και κατά την επιστροφή του στην Αθήνα θα επισκεφτεί την Κύπρο, ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr