Με την ανάπτυξη των διασυνδέσεων, που κάνει ο Διαχειριστής στη νησιωτική χώρα και ειδικά στην Κρήτη και αφορά πέρα από το ρεύμα και τις οπτικές ίνες, ανοίγονται νέες προοπτικές για να αποτελέσει η χώρα «γέφυρα» για τη διακίνηση δεδομένων. Το μήκος, μάλιστα, του υφιστάμενου οπτικού δικτύου ανέρχεται σε 3.000 χλμ. και συνεχώς επεκτείνεται ακολουθώντας την ανάπτυξη του χερσαίου και υποθαλάσσιου δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ. Η εταιρεία, δε, σκοπεύει να διπλασιάσει το υπάρχον δίκτυο οπτικών ινών που διαθέτει σε βάθος πενταετίας, φτάνοντας τα 6.000 χλμ., ως αποτέλεσμα της επέκτασης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων από τον ΑΔΜΗΕ. Επίσης, το ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της GRID θα επεκταθεί σταδιακά στα Βαλκάνια τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι ήδη το δίκτυο έχει προσεγγίσει όλες τις γειτονικές χώρες.
«Είναι γνωστό ότι προωθούμε τις τηλεπικοινωνίες με την Grid Telecom. Η ανάπτυξη των Data Centers, του 5G αλλά και του ultra fast δικτύου ανοίγουν προοπτικές. Στόχος μας είναι ό,τι κάνουμε να είναι βιώσιμο και να είμαστε μια εταιρία αξιοποίησης υποδομών. Αυτό κάνουν οι 20 από τους 40 διαχειριστές στην Ευρώπη που είναι μέλη της σχετικής Ένωσης» ανέφερε ο κ. Μανουσάκης.
«Η Ελλάδα υστερεί στα κέντρα δεδομένων και είναι ευκαιρία. Εμείς έχουμε το ρεύμα και τις ίνες άρα είναι πελάτες μας όλοι. Η Microsoft είναι η αρχή, είδαμε ότι έρχονται κι άλλοι τρεις. Θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια η αγορά αυτή» τόνισε ο κ. Ψυρρής και σημείωσε ότι αν Ελλάδα αναπτυχθεί επαρκώς μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δίνουν οι νέες εταιρίες που διακινούν δεδομένα και περιεχόμενο όπως η Netflix και η Uber. «Αν δεις το Africa του Facebook βλέπεις ότι “φοβάται” την Ελλάδα και την παρακάμπτει. Αν τα ξεπεράσουμε μπορούμε να δώσουμε ώθηση σε εταιρίες όπως η Netflix, η Uber και άλλες που αναπτύσσονται over the top στα δίκτυα. Είναι ενδεικτικό ότι στη Β. Ελλάδα δεν υπάρχουν υποδομές. Στη Βουλγαρία όμως γίνεται χαμός» ανέφερε και σημείωσε ότι η χώρα θα πρέπει να δεις τις συνδέσεις της με Αφρική και Ασία αλλά και με την αγορά τη Μεσογείου. «Θα είμαστε στην Κρήτη και θα δούμε κάθε βιώσιμη πρόταση» ανέφερε ο κ. Ψυρρής.
Στο μεταξύ την ανάγκη διαμόρφωσης μιας φόρμουλας που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων επισήμανε μιλώντας σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. Να σημειωθεί ότι η Grid Telecom που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 2019 ως 100% θυγατρική του Ομίλου ΑΔΜΗΕ, αποτελεί το όχημα του Διαχειριστή για την είσοδό του στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και συμμετέχει στη διαδικασία για την ανάπτυξη του δικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα.
Ήδη, μάλιστα, είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τους εννέα υποψήφιους ομίλους προκειμένου να συνταχθεί το οριστικό τεύχος δημοπράτησης για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ελλάδα, που αφορά την ανάπτυξη δικτύων ευρυζωνικής πρόσβασης σε πολλές περιοχές της χώρας. Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να υποβληθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές το αργότερο μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Να σημειωθεί ότι μέσω του έργου «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας ULTRA FAST BROADBAND» (UFBB), προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, με τον ΦΠΑ, θα καλυφθούν με δίκτυα οπτικών ινών περιοχές της χώρας που δεν είχαν εμπορικό ενδιαφέρον για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και συνεπώς δεν εντάχθηκαν στα επενδυτικά τους σχέδια.
Στην όλη διαδικασία για την οριστικοποίηση των τευχών δημοπράτησης συμμετέχουν οι εννέα όμιλοι που είχαν προκριθεί και συγκεκριμένα οι Wind Hellas, Vodafone Ελλάδος, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, κοινοπραξία Μυτιληναίος - METKA EGN LTD., Intrakat, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ και Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ).
«Αποφασίσαμε να διαμορφώσουμε από κοινού σχήμα 50-50 για να κατέβουμε μαζί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στο Utra Fast Bradband», είπε ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης. Όπως είπε η εταιρεία ανταποκρίθηκε θετικά σε μια πρόταση που της είχε γίνει από το καλοκαίρι.
Στη συζήτηση, πάντως, έχει τεθεί το πώς διασφαλιστεί αφενός ότι η εκμετάλλευση της παραχωρούμενης υποδομής κατά τη διάρκεια της περιόδου λειτουργίας θα φέρει αποσβέσεις στον ανάδοχο αλλά και το πώς θα ενισχυθεί σε συνδυασμό με τις τιμές η ενίσχυση της ζήτησης για υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων.
Στο φόντο αυτό ο κ. Μανουσάκης επισήμανε ότι ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να επενδύσεις μεγάλα ποσά αλλά με βάση τα μέχρι στιγμής ισχύοντα δε θα έχει λόγο στην τελική διαμόρφωση των τιμών στον τελικό πελάτη, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στο σχεδιασμό της χρηματοδότησης του ΑΔΜΗΕ μέσω τραπεζών για το εν λόγω έργο. Γι’ αυτό ζήτησε από το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης να λάβει υπόψη του κατά τη διαμόρφωση των τευχών δημοπράτησης το κριτήριο βιωσιμότητας των επενδύσεων όσων συμπράξουν στα έργα αυτά ΣΔΙΤ. «Εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στον τελικό πελάτη, αλλά δίνουμε το 50% του capex. Έτσι όλο το ρίσκο το έχουμε εμείς καθώς οι πάροχοι διαμορφώνουν την πρόσβαση» ανέφερε και προσέθεσε:
«Δεν έχουμε μεγάλες αμφιβολίες για την συμμετοχή μας στο Ultra Fast» σημείωσε τονίζοντας ότι θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να δει πώς διασφαλίζεται η βιωσιμότητα μιας επένδυσης μεγάλης, «την ώρα που αυτός που κάνει την επένδυση δεν έχει την ευθύνη της εμπορικής πολιτικής».
Παράλληλα ο κ. Μανουσάκης αλλά και ο Διευθυντής της Grid Telecom, κ. Γιώργος Ψυρρής, αναφέρθηκαν στους πυλώνες δραστηριοποίησης της Grid Telecom, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στην χονδρεμπορία τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όπως:
- Διάθεση σκοτεινής ίνας μέσω του εναέριου και υποθαλάσσιου δικτύου του ΑΔΜΗΕ και του συμπληρωματικού χερσαίου δικτύου της GRID,
- Διάθεση υπηρεσιών χωρητικότητας υπερ-υψηλών ταχυτήτων (10GΧn) μέσω ενός state-of-the-art δικτύου DWDM, διασφαλίζοντας πολύ υψηλό επίπεδο διαθεσιμότητας υπηρεσίας, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2021,
- Διάθεση υπηρεσιών συνεγκατάστασης επί των πυλώνων, εντός των ΚΥΤ και των Υ/Σ του ΑΔΜΗΕ σε ολόκληρη την χώρα έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να εγκαθιστούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr