Όπως είπε χαρακτηριστικά ανοίγοντας την παρουσίασή του ο κ. Ταμβάκης, "η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων αποτελεί πλέον μια αδήριτη αναγκαιότητα και όχι επιλογή. Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι εκ των ων ουκ άνευ αν θέλουμε να συγκρατήσουμε την κλιματική αλλαγή σε επίπεδα που δεν θα υπονομεύουν τη μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία των κοινωνιών μας".
Ο κ. Ταμβάκης τόνισε ότι η ΔΕΠΑ μπαίνει σε μια νέα φάση στον στρατηγικό της σχεδιασμό, καθώς τους προηγούμενους μήνες, ο όμιλος ολοκλήρωσε με επιτυχία και εν κινήσει τον μετασχηματισμό του σε μια ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας, συγκεντρώνοντας αξία από τις συνέργειες στα βασικά περιουσιακά της στοιχεία:
-Το χαρτοφυλάκιο Φυσικού Αερίου, με τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας
-Το πελατολόγιο Λιανικής με την παροχή Φυσικού Αερίου και ρεύματος μέσω της ΕΠΑ Αττικής
-Τις νέες Υποδομές Φυσικού Αερίου με τη FISIKON και τις πρωτοβουλίες για νέες χρήσεις αερίου
-Και τέλος την παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διερευνώντας και τις δυνατότητες του Υδρογόνου ως οχήματος για την παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας.
Αναφερόμενος στο νέο business plan της εταιρείας, ο κ. Ταμβάκης σημείωσε ότι η ΔΕΠΑ δρομολογεί επενδύσεις άνω των 200 εκ. ευρώ, στοχεύοντας αφενός στη διαφοροποίηση των πηγών και τον οδεύσεων εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο, αλλά και τη διεύρυνση των χρήσεων του. Αφετέρου, στη δημιουργία ενός "πράσινου" χαρτοφυλακίου άνω των 240 MW, με τη συμμετοχή της σε αιολικά ή/και φωτοβολταϊκά έργα.
Για το σκοπό αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Ταμβάκης, η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει τις κατάλληλες οργανωτικές δομές με τη δημιουργία ξεχωριστού, διεπιχειρησιακού γραφείου έργων, κάτω από την συντονιστική διεύθυνση Στρατηγικής και Ανάπτυξης, στο οποίο έχουν ενταχθεί στελέχη με υψηλή ειδίκευση και εμπειρία. Τα έργα αυτά αφορούν στις νέες χρήσεις Φυσικού Αερίου όπως οι εφαρμογές μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου για ναυτιλιακή χρήση ή για πελάτες εκτός δικτύου αγωγών, το έργο ενεργειακής απόδοσης και ηλεκτροκίνησης, το έργο υδρογόνου και βιομεθανίου και το έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Project Manager ΑΠΕ της εταιρείας, στόχος είναι στα επόμενα 2 χρόνια να βρίσκονται σε επιχειρησιακή λειτουργία τα πρώτα έργα παραγωγής ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να συνεχίσει να χτίζεται το χαρτοφυλάκιο με νέα που θα δημιουργήσουν επιπλέον αξία για την Εταιρεία και θα την κάνουν έναν από τους κύριους παραγωγούς ηλεκτρισμού από ΑΠΕ της αγοράς.
Αναλύοντας τα βήματα που έχει ήδη κάνει η εταιρεία, ο κ. Ταμβάκης υπερθεμάτισε πως "ήδη η ΔΕΠΑ έχει βγάλει στον αέρα την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συνεργασία με άλλους φορείς, για τα εν λόγω έργα. Έχουν προσέλθει ήδη αρκετοί ενδιαφερόμενοι και το χρονοδιάγραμμα προχωρά βάσει σχεδιασμού, έχοντας ήδη υπογράψει τα πρώτα Confidentiality Agreements".
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Ταμβάκης στη χρήση του Υδρογόνου ως εναλλακτική για την παραγωγή ενέργειας, τονίζοντας ότι η ΔΕΠΑ αποφάσισε να διερευνήσει οργανωμένα και να συμμετέχει στη διαμόρφωση των δεδομένων που δημιουργούνται σε αυτόν τον τομέα.
Όπως εξήγησε, σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕΠΑ έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου (HYDROGEN EUROPE), συμμετέχοντας σε όλες τις σημαντικές ομάδες εργασίας (working groups) και παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στον τομέα του υδρογόνου, βάζοντας τη δική της σφραγίδα στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς που αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα και τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.
Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη απολιγνιτοποίηση στην Δυτική Μακεδονία, ο κ. Ταμβάκης τόνισε ότι η ΔΕΠΑ έχει αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο ενός υπό διαμόρφωση έργου μεγάλης κλίμακας, το οποίο αφορά στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, της τάξεως των 1,5GW, την αποθήκευσή της μέσω της παραγωγής υδρογόνου, την τηλεθέρμανση, την παραγωγή ηλεκτρισμού από υδρογόνο και τον εμπλουτισμό του αερίου στον αγωγό TAP, από την περίσσια του υδρογόνου που θα προκύπτει. Το έργο αυτό εντάσσεται στα IPCEI (Important Project of Common European Interest – Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος) και είμαστε σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Κλείνοντας την παρουσίασή του, ο κ. Ταμβάκης τόνισε ότι "η πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (βιομηχανία, Υπουργεία κλπ) θα δημιουργήσει μια ισχυρή βάση ώστε ένα τέτοιο έργο να ευοδωθεί και να συμβάλει καίρια στη μετάβαση της περιοχής στη μετά τον λιγνίτη εποχή με τη δημιουργία υπεραξίας, τεχνογνωσίας και χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr