Έτσι η διοίκηση των ΕΛΠΕ αναμένεται να εκφράσει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που αναμένεται να ξεκινήσει στην «αυγή» του νέου έτους από το ΤΑΙΠΕΔ. Ένα πιθανό σενάριο είναι να συμμετάσχει στο διαγωνισμό μέσω της Elpedison, του σχήματος που έχουν τα ΕΛΠΕ στην αγορά ηλεκτρισμού και αερίου με την ιταλική Edison. Παράλληλα, αναμένεται τα ΕΛΠΕ να αποεπενδύσουν από τη ΔΕΠΑ Δικτύων, αναμένοντας μάλιστα και σημαντικά έσοδα από τη συγκεκριμένη παραχώρηση του πακέτου μετοχών.
Επιπλέον, τα ΕΛΠΕ αναμένεται να στηρίξουν την παρουσία τους στις αγορές ηλεκτρισμού, αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έτσι στοχεύουν σε διάστημα 24 μηνών να θέσουν σε λειτουργία μονάδες ενέργειας από ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 600MW. Μάλιστα, στον επόμενο διαγωνισμό που θα διοργανώσει η ΡΑΕ, ο όμιλος έχει στόχο να κατατεθούν έργα ισχύος 460MW.
Σε σχέση με την «παραδοσιακή» λειτουργία του Ομίλου, τη διύλιση ήδη τρέχουν επενδυτικά προγράμματα με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας EBITDA από τα 700-800 εκατ. στο 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ένεκα των παρελθόντων επενδύσεων, τα ΕΛΠΕ σήμερα είναι ένα από τα λίγα διυλιστήρια διεθνώς που έχει παρουσία σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών καυσίμων, μετά τις αλλαγές που έχουν τεθεί σε ισχύ με τον κανονισμό ΙΜΟ 2020 για το πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr